Fatasso
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo 166 2.0 TS, Alfa Romeo 147 1.6 TS
Mata gdzie ty tam widzisz milimetrowy kołnierz ??
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mata gdzie ty tam widzisz milimetrowy kołnierz ??
Tylko jak wprasuje tuleje kołnierzem do góry ( karoserii auta ) to jak ona będzie się później zapierać od spodu ? Poprzez właśnie tą podkładkę?
Faktycznie na tym zdjęciu nie widać tego kołnierza, ale u mnie był dosłownie 1mm gruby i 1mm szeroki na górze otworu na tuleje.
Tak między innymi poprzez podkładkę, a po drugie belka jest dociskana przez koła do auta to nic się nie stanie. A i jeszcze poprzez wprasowanie ich to już jest mocny montaż.
Więc kołnierz powinien być wprasowany od dołu. W przeciwnym razie któregoś dnia przejeźdżając przez dziurę możemy zostawić belkę na asfalcie.
Cytat Napisał Mata Zobacz post
Tak między innymi poprzez podkładkę, a po drugie belka jest dociskana przez koła do auta to nic się nie stanie. A i jeszcze poprzez wprasowanie ich to już jest mocny montaż.
Opanuj sobie jakieś zasady fizyki, zobacz jak jest skonstruowane to zawieszenie. Między osią koła a mocowaniem wahacza masz jeszcze amortyzator ze sprężyną, który to z jednej strony dociska koło do podłoża, a dźwignią po przeciwnej stronie działa na mocowanie wahacza, czyli na belkę też pchając ją w dół! Więc kołnierz powinien być wprasowany od dołu. W przeciwnym razie któregoś dnia przejeźdżając przez dziurę możemy zostawić belkę na asfalcie.
Po wyprasowaniu starych tulei w górnej części gniazda rzeczywiście pozostaje milimetrowy kołnierz który bez problemu spiłowałem pilnikiem
możesz dokładnie opisać, które tuleje trzeba kupić i jakie modyfikacje w nich wprowadzić
Po takim montażu od spodu trzeba zastosować podkładki które dociągną naszą belkę, ja użyłem podkładek ze starych tulejek + dodatkowe podkładki szersze niż gniazdo
A czy ten milimetrowy kołnierz to było czyste aluminium czy moze syf powstaly z biegiem lat w wyniku utleniania sie materiału?
Zwróć uwagę na przestrzeń pomiędzy podkładką a dolną powierzchnią sanek. Ja tam wpasowałem wielkie podkładki (pierścienie) ze sztywnej gumy tak aby sanki nie miały możkiwości zsunąć się z tuleji.
Ja u siebie mam od opla, co prawda nie dużo km zrobiłem ale jak narazie jest ok. Ja zrobiłem troche inaczej niz koledzy. Wykorzystałem większa podkładke ze starej tulei . A zabezpieczeniem żeby tuleja się nie wysuneła z gniazda jest śruba. Po prostu po wprasowaniu nowych tulei nawierciłem belkę i tuleje i wkręciłem śrube. Wg mnie takie rozwiązanie wystarczy. Jak znajde zdjęcie to wrzuce.
redek83 napisał:A pamiętacie że pasują tuleje od merca W 124?