Witam mam takie pytanie, czy da sie wymienic filtr oleju bez wypuszczania oleju ? i czy da sie do niego dostac normalnym kluczem lancuchowym...bo generalnie ciasno tam jest.
Witam mam takie pytanie, czy da sie wymienic filtr oleju bez wypuszczania oleju ? i czy da sie do niego dostac normalnym kluczem lancuchowym...bo generalnie ciasno tam jest.
Dać się da, ale chyba to nie jest dobry pomysł. Kup olej i wymień razem.
Co do dostępu to znacznie ułatwiłoby podanie typu silnika, w jakim chcesz tę operację przeprowadzić.
Zasadą jest,że przy wymianie oleju należy wymienić filtr, ale kto mówi, że nie można wymieniać samego filtra co 1000 km. Co do pytania. Jeśli chodzi o silnik JTD. Wymienisz filtr żaden problem, usytuowany jest w poziomie. Natomiast potrzebny jest specjalny ściągacz. Tym zwykłym na łańcuch lub opaskę nie da rady. Może jeszcze sposobem domowym, poprzez wbicie jakiegoś gwoździa, czy innego pręta. Przecież i tak do wyrzucenia. Nie wiem czy można będzie podejść, bo tego w tym motorze nie próbowałem. W silnikach benzynowych, nie wiem.
znaczy generalnie sytuacja wyglada tak ze wlasnie w niedziele zmienilem olej a do filtra zapomnialem wziasc klucza (nie bylem na swoim kanale) i od niedzieli samochod stoi...a ze musialem do domu dojechac to musialem wlac olej i przyejchac, zdazylem tylko zauwazyc ze jest slaby dostep do tego i dlatego sie pytam czy normalnym kluczem lansuchowym dojde tam....mam 2,5 V6
dojdziesz
Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums
U mnie (3.0 v6) był problem przy podejściu zwykłym nasadowym kluczem, nie mogłem draństwa ruszyć tak się zapiekło. Podjechałem do Norauto i wygrali sprawę właśnie łańcuchowym kluczem.
filtr oleju kluczem nasadowym ? no dobra to wiem ze lancuchowym dojde bez problemu ale czy musze wypuszczac znowu olej ? bo tak szczerze mowiac to nie bardzo mnie to cieszy
nie musisz spuszczac oleju, olej jest w misce a filter usytułowany jest wyżej, jedynie po wymianie sprawdz poziom bo napewno deczko ubędzie.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
No ok. Takie uzasadnienie ma sens
Tak jak koledzy piszą. Stracisz tylko tyle oleju, ile jest w samym filtrze, więc dolej. Niemniej taka ilość oleju została w silniki niewymieniona :/
Dzieki za wszystkie odpowiedziW niedziele wymienie
![]()