Szyba opuszcza się tylko do połowy

jacco

Nowy
Auto
Alfa 166 3.0 V 6
Witam Kolegów

Odkryłem taki problem w mojej niedawno kupionej Alfie 166, że lewa tylna szyba opuszcza się tylko do połowy(zwalnia i zatrzymuje się całkowicie).
Ze wstępnych oględzin stwierdziłkem ,że o żaden przewód nie zahacza.
Kiedy dociskam ją z góry to zejdzie do dolu ,ale później znowu dochodzi to pewnego punktu(w połowie) i klinuje się.
Szyba przemieszcza się w prowadnicach , tylko w jednej(tej bliżej zamka) brakuje uszczelki gumowej i nie wiem czy ona ma tam być czy tak jest org. nigdy nie rozbierałem drzwi w taki pojeździe.
Co to może być ża nie chce chodzić płynnie?
Dziekuje za rady, sugestie.
Pozdr.
Jaco

Ostatnia edycja:
Odkręciła się któraś prowadnica. Nie trzyma równoległości u dołu i szyba się klinuje.

Mam to samo z ta sama szyba.Rozebralem boczki i wykrecilem prowadnice ta przy zamku ,ale nic to nie pomoglo szyba dalej sie klinuje.Macie jakies sugestie?

Miałem uszkodzony podnośnik w tych drzwiach więc musiałem kupić nowy po założeniu okazało się że szyba opuszcza się tylko do połowy i zaczyna wantować , wystarczyło wyczyścić prowadnice szyb i przesmarować , ja spsikałem silikonem w spreju o puściło tak też wyregulowałem resztę szybek :)

Jak by ktoś potrzebował szybko naprawić sobie el. szyby bo np. nie działa silniczek, to kupcie sobie podnośnik od Renault Laguna I, jest IDENTYCZNY. Wiem, bo sam wymieniłem u siebie a mialem drzwi z takiej laguny :)
A żeby było smieszniej, nie działał mi też centralny zamek, więc przełożylem silniczek od laguny do Alfy ... Trzeba było trochę pogrzebać ale sie udało :)

Piszesz o samym napedzie (silniczek) czy calym mechanizmie podnoszenia? Na ktore drzwi?

Jeżeli chodzi o centralny zamek, to sam silniczek pasuje. Trybik/zębatka jest inny, ale go się zdejmuje i nowy nakłada.

---------- Post added at 21:21 ---------- Previous post was at 21:21 ----------

Ale pewnie z każdego fiata/lancii/AR też silniczek będzie taki sam

A co z szybami? Bo raczej nie odpowiedziałeś.... Też sam silnik przekładałeś czy całość?

Z szybami jest prościutka sprawa. Wyjmujesz silniczek z Laguny i wsadzasz do AR. Taki plug&play. Widocznie ta sama firma robiła dla Renault i Alfa Romeo.
(No może tylko wtyczka się będzie delikatnie rózniła ...)

Dobrze wiedziedz bo mi wlasnie od kierowcy padla :) kable to ja sobie porobie. Wazne zeby mechanicznie bylo git. Tak dla scislosci Laguna I czy II?

Laguna I. Mam taki silniczek właśnie od strony kierowcy. Bo drugi uzyłem do wlasnych drzwi.

To go trzymaj. Jak mrozy odpuszcza to sie odezwe :D

Mało tego panowie, dzisiaj patrzyłem do wnętrza drzwi od Jeepa Cherokee z 96r. Silniczek z przekładnią wygląda też na podobny .... W każdym bądź razie, sam wirnik bedzie identyczny. Mogą nie pasować tylko otwory mocowań przekładni (tego czarnego plastiku z zębatką)

Amortyzatory
Powrót