Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Światła stop. Działa tylko środkowe

lecter007
    Gość

Domyślnie Światła stop. Działa tylko środkowe

Witam,

Mam problem ze światłami stopu. Mianowicie działa tylko środkowe... Sprawdziłem prąd na kablach dochodzących do żarówek i go nie ma... Podpiąłem dwa boczne stopy pod środkowe światło ale po paru sekundach wszystkie światła stopu przygasały aż w ogóle padły. Co to może być? Który bezpiecznik/przekaźnik odpowiada za STOPy??
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 10-01-2011 o 20:23

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Sprobój z czujnikiem Stopu tym który masz nad pedałem hamulca popsikaj WD40 albo czymś tego pokroju i wciskaj hamulec,u mnie było podobnie w poprzednim aucie i wymiana pomogła jeśli to jego wina rzecz jasna.

yattaman
    Gość

Domyślnie

Bezpieczniki głównych odbiorników elektrycznych umieszczone są pod kolumną kierownicy po lewej stronie ,tj bezpiecznik świateł STOP 15A nr 1 , pierwszy z góry od lewej pod przekaźnikami . Przynajmniej w mojej instrukcji od 166 tak jest napisane .

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar _RAFI_W
    Mieszka w
    Deszczno k/o Gorzowa Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo 166,3.0

Domyślnie

Jak prąd nie dochodził do żarówek to sprawdż przewody idące do klapy bagażnika w gumowej obudowie.Tam wiecznie kable się przecierają.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał lecter007 Zobacz post
    Witam,

Mam problem ze światłami stopu. Mianowicie działa tylko środkowe... Sprawdziłem prąd na kablach dochodzących do żarówek i go nie ma... Podpiołem dwa boczne stopy pod środkowe światło ale po paru sekundach wszystkie światła stopu przygasały aż w ogóle padały. Co to może być? Który bezpieczniek/przekaźnik odpowiada za STOPy??
    3 stop jest na oddzielnym obwodzie, "skróconym", że tak powiem, w stosunku do lamp nadwoziowych. Podpięcie pod jego obwód nadwoziowych stopów chyba nie było najlepszym pomysłem :/
    Oprócz bezpieczników sprawdź centralkę połączeń wzajemnych - zielona skrzyneczka w komorze bezpieczników przy lewym kolanie.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

lecter007
    Gość

Domyślnie

a mogę jakoś sprawdzić tą centralkę inaczej niż podłączając inną? (nie mam skąd wziąć innej żeby sprawdzić czy to napewno to...)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Cytat Napisał _RAFI_W Zobacz post
    Jak prąd nie dochodził do żarówek to sprawdż przewody idące do klapy bagażnika w gumowej obudowie.Tam wiecznie kable się przecierają.
    Ale świateł stopu nie ma akurat w klapie...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Kolego lecter007,
    Kolega szerszeń ma rację żarówki świateł stop są zasilane przez moduł sterownika M45 który jest tylko sterowany wyłącznikiem nad pedałem hamulca.
    Zrobiłeś zwarcie w tym układzie i masz "pasztet".
    Ten moduł wytrawny elektronik oczywiście jest w stanie naprawić ale musi mieć cały schemat elektryczny.
    Jest możliwość obejście tego układu ale to wymaga interwencji w układ przewodów i jest sprawą dla elektryka ze znajomością AR166.
    W innym przypadku wymiana tego modułu (zielona skrzynka obok tablicy bezpieczników).

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał stanlizak Zobacz post
    Kolego lecter007,
    Kolega szerszeń ma rację żarówki świateł stop są zasilane przez moduł sterownika M45 który jest tylko sterowany wyłącznikiem nad pedałem hamulca.
    Zrobiłeś zwarcie w tym układzie i masz "pasztet".
    Ten moduł wytrawny elektronik oczywiście jest w stanie naprawić ale musi mieć cały schemat elektryczny.
    Jest możliwość obejście tego układu ale to wymaga interwencji w układ przewodów i jest sprawą dla elektryka ze znajomością AR166.
    W innym przypadku wymiana tego modułu (zielona skrzynka obok tablicy bezpieczników).

A dodam, że niewielu jest takich elektryków i elektroników, którzy to ruszą. A już na pewno nie za 2 stówy, bo po tyle mniej więcej chodzą używki. Jest przy tym naprawdę sporo grzebania. No i najlepiej mieć 166 na podjeździe.
    W ogóle ten układ to jakaś porażka - zanotowałem następujące przyczyny uszkodzeń:
    - zbity halogen przeciwmgłowy (wilgoć?);
    - przycięta wiązka w bagażniku;
    - zwarcie do masy świateł mijania.

Mam kilka centralek, każda z innym obwodem uszkodzonym.
    Jak pokryjesz koszty przesyłki i obiecujesz odesłać, to mogę Ci je przysłać. Jedną możesz sobie nawet zostawić na części, jeżeli znajdziesz fachurę, który Ci to zrobi.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar _RAFI_W
    Mieszka w
    Deszczno k/o Gorzowa Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo 166,3.0

Domyślnie ...

Cytat Napisał kelpin Zobacz post
    Ale świateł stopu nie ma akurat w klapie...
    No faktycznie,zakręciłem się.