Szarpie automat AISIN. 2,4 jtd 2005

• Autor wątku Autor wątku pysznymis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pysznymis

Guest
Witam,

Na wstępie chciałem się przywitać, gdyż dwa dni temu zakupiłem swoją alfę i już po przejechaniu 100 km mam wydaje się duży problem. Zapaliła się kontrolka silnika i na czerwono kontrolka skrzyni która chodzi w trybie awaryjnym. Auto jedzie, wszystkie biegi wchodzą ale jakoś tak bardziej szarpie przy włączaniu.. Jestem lekko podłamany proszę o sugestie w którą stronę mam iść z tym problemem???

Z góry dziękuję

Zobacz czy Ci nagrzewnica nie cieknie. W automacie może troche namieszać. Dojście pod ICSem, zdjąć boczek przy lewej nodze pasażera i zobaczyć czy nie ma śladów płynu.

Szarpie przy przełączaniu biegu czy szarpie przy przełaczaniu trybu pracy(P-R-N-D)

szarpie przy przełączaniu na p r n d skrzynia chodzi w trybie awaryjnym na 4 :(

Wymień olej w skrzyni. Może jeszcze nie będzie za późno.

zajmę się tym w poniedziałek, nie chcę psuć sobie dalszej części weekendu. Dam znać co wyszło z tego chlewiku co mi się przydażył.

Oczywiście poziom oleju w skrzyni sprawdzamy na odpalonym silniku i po przewachlowaniu wszystkich położeń pracy skrzyni.

Zobacz czy Ci nagrzewnica nie cieknie. W automacie może troche namieszać. Dojście pod ICSem, zdjąć boczek przy lewej nodze pasażera i zobaczyć czy nie ma śladów płynu.

takie rzeczy tylko w AR 166 przed FL. W AR po lifcie nagrzewnica jest za ścianą grodziową a płyn nie ma możliwości się tam dostać (za ICS).

Wychodzi na to, że błąd z silnika 204 (błąd w wtrysku nr 2) powoduje wejście skrzyni w tryb awaryjny. Wypięcie wtyczki z wtrysku i zaciśnięcie pinów spowodowało iż awarie zgasły i skrzynia wróciła normalnie do pracy i pracuje równo i gładko. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam.
Przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak wymienić żarówkę w podświetleniu tablicy rej tył???

Witam.Podepnę się do tematu. Jeżeli kontrolka silnika też się zapaliła razem z kontrolką skrzyni to sprawdź najpierw silnik może załapał jakiś błąd. Sam kiedyś tak miałem odpiąłem jeden wtrysk i zapaliła się kontrolka silnika i zaraz kontrolka skrzyni.
A teraz podepnę się ja do tematu. Mam też problem ze skrzynią. Wszystko jest ok, ale jak stanę na światłach na D to przy ruszaniu mi szarpnie, ale jak przełącze na tiptronic na 1 to tego objawu nie ma. Nie mam gdzie podpiąć tej skrzyni pod kompa silnik 2,4 jtd 20V sporttronic.

---------- Post dodany o godzinie 17:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:24 ----------

troszkę się spóźniłem z odpowiedzią:)

Amortyzatory
Powrót