Kontrolka poduszki

Ok wielkie dzieki będę szukał i dam znać czy się udało skasować.

Sprawa wygląda tak. Dzięki wam znalazłem i ogarnąłem tą kostkę, pojechałem skasować błąd do kolegi Dakoolk 'a (dzięki) i kupa - znalazł się drugi błąd. Jest na obrazku poniżej. Jak rozumiem to taka sama historia tylko inna poduszka. Tutaj tak samo trzeba kostkę poprawić ? Aku odłączyć ?

Załączniki

• 166 poduszka 2.jpg
    166 poduszka 2.jpg
    82.3 KB · Wyświetleń: 316
Ostatnia edycja:
Zamiast pisać nowego posta klikam edycje ale nie podbija tematu - więc post wyżej

Ostatnio na lokalnym spocie testowałem alfę kolegi Pawcio i miał ten sam błąd...Z moich doświadczeń wynika, że jest uszkodzona taśma na zwijaczu od poduszki w kierownicy. Jeśli umiesz obchodzić się delikatnie z lutownicą i masz sporo cierpliwości to sobie ją zregenerujesz,ja tak zrobiłem w kilku autach. możesz sprawdzić jeszcze po zdjęciu poduchy w kierownicy czy masz przejście do sterownika w każdym położeniu kierownicy.

Tak o ten element chodzi, ale zanim kupisz to najpierw sprawdź czy to na pewno to. Zdejmij poduszkę, weź miernik i zmierz zwijak kręcąc kierownicą. Jeśli w jakiejś pozycji nie będziesz miał przejścia to wiesz gdzie tkwi problem.

Tak jak pisze Danus77 - taśmę daje się zlutować. Z doświadczenia niestety wiem, że taśma przerwana i zlutowana w jednym miejscu często pęka z następnym. Tak przynajmniej było u mnie. Pękanie taśmy bierze się z tego, że nie została ona prawidłowo zwinięta w bębnie i została zgnieciona.
Jeśli nie masz kierownicy multifunkcyjnej to mogę Ci odsprzedać dobrą taśmę taniej niż na allegro (kupiłem ją kiedyś w przypływie rozpaczy, jak nie mogłem dotać taśmy do mojej kierownicy multifunkcyjnej). W końcu jednak udało mi się kupić właściwą taśmę i ta mi została.
Jakby co uderzaj na priva.

Witam , mam takie pytanie bo nigdzie nie moge tego odzszukac , chodzi mi o to czy korbowod z alfy 164 2.0 v6 turbo bedzie pasowal do alfy 166 tez z tym silnikiem silnikiem ?

Ok ale jak rozumiem wszyscy zgadzają się co do tego że w/w błąd to ta taśma ? iwok będę zainteresowany tą taśma jak tylko jeszcze mi napiszecie jak z wymianą ? Trzeba zdejmować kierownice ?

Bez zdejmowania się nie obejdzie! Jak wspomniał danus77 mam podobną sytuacje! Chętnie posłucham jak wyglądają szczegóły wymiany,naprawy!

Największym problemem przy wymianie taśmy będzie zdjęcie kierownicy, bo z doświadczenia wiem, że najczęściej potrzeba ściągacza bo nie chce zejść. Jak próbowałem zdjąć swoją, która wybitnie mocno siedzi, to mi ściągacz połamał. Reszta to banał. Przed ostatecznym zamontowaniem polecam sprawdzić czy mamy dobrze ustawiony zwijak, tzn. sprawdzić ilość obrotów zwijaka w lewo i w prawo.

No to ja ogarniam część i szukam magika. Dobra a jak już jesteśmy przy temacie ściągania kiery to muszę ogarnąć odbijanie kierunków - widziałem już na necie ten pomysł z taśma izolacyjną - ma ktoś jakąś inna koncepcję lub wie którą część należy wymienić ?

Jak zdejmiesz kierownicę to zobaczysz czy patent z izolacją zda egzamin. Był jeszcze jakiś patent z cyną, ale już nie pamiętam jak to szło. W moim przypadku jest za mocno wyrobiony jeden z zabieraków i jedynym rozwiązaniem jest dorobienie go. Materiał mam, brak tylko czasu i nowego ściągacza, aby ruszyć kierę.
O tu są fajne zdjęcia. Z reguły uszkadzają się te szare zaczepy widoczne na pierwszym zdjęciu po lewo.
http://www.flickr.com/photos/7301074@N08/sets/72157600926220173/

Ostatnia edycja:
Dokładnie o tym mówiłem. Widzę że nie tylko ja mam ten problem :] A z czego chcesz go zrobić ? Tzn rozebrać to i "dorobić" taki kawałek plastiku ? Ja się pocieszam że u mnie wystarczy izolacja...

Ja rozwiązałem te sprawę zupełnie inaczej! Bez ściągania kierownicy! W ten biały pierścień z wypustkami wkręciłem maleńkie śrubki,oczywiście wcześniej przewierciłem delikatnie ten biały pierścień i posmarowałem go obficie smarem,działa bez problemu,poza jednym delikatnym minusem,jest nieznacznie głośniej niż wcześniej,ale mi to prawie nie przeszkadza!

Ostatnia edycja:
Tzn takie "ząbki" porobiłeś ze śrub w tym pierścieniu ? A ile tego zrobiłeś ? Powiedz coś więcej, trzeba było nawet jakiś manual strzelić :/

Tzn takie "ząbki" porobiłeś ze śrub w tym pierścieniu ? A ile tego zrobiłeś ? Powiedz coś więcej, trzeba było nawet jakiś manual strzelić :/

Tak,można tak powiedzieć! Są cztery wypustki (ząbki) i zrobiłem na tych czterech! Robota dość precyzyjna,trudność może polegać na znalezieniu takich maleńkich śrubeczek z dość ostrymi końcami i wywierceniu maleńkiego otworu (albo wiertełko kobaltowe ok.1mm lub igła lekarska o tym samym rozmiarze) Dojście kiepskie ale wszystko wykonalne! :)
p.s miałem zrobić manuala,ale zapomniałem telefonu... :(

Ostatnia edycja:
Te ząbki mam zamiar dorobić z materiału coś ala poliuretan (trudno mi powiedzieć co to jest, używa się tego jako ślizgów w konstrukcjach stalowych). Co do pomysłu Pawcia to lepiej nawiercić dziurki i nawinąć cynę, ponieważ śrubki mogą z czasem wyłamać ten pierścień i wyrobić za mocno te ząbki. Cyna będzie natomiast elastyczna i jednocześnie wystarczająco twarda. U mnie ten patent nie przejdzie, ponieważ mam wytarty tylko jeden ząbek (nie odbija mi prawy kierunek) i zastosowanie tego patentu wymagałoby zepsucia dodatkowo drugiego ząbka, żeby się cały mechanizm nie klinował.

Te ząbki mam zamiar dorobić z materiału coś ala poliuretan (trudno mi powiedzieć co to jest, używa się tego jako ślizgów w konstrukcjach stalowych). Co do pomysłu Pawcia to lepiej nawiercić dziurki i nawinąć cynę, ponieważ śrubki mogą z czasem wyłamać ten pierścień i wyrobić za mocno te ząbki. Cyna będzie natomiast elastyczna i jednocześnie wystarczająco twarda. U mnie ten patent nie przejdzie, ponieważ mam wytarty tylko jeden ząbek (nie odbija mi prawy kierunek) i zastosowanie tego patentu wymagałoby zepsucia dodatkowo drugiego ząbka, żeby się cały mechanizm nie klinował.

Mierzyłem i łby śrubeczek wystają ok. 1,5-2mm i są półokrągłe,oczywiście stawiają trochę większy opór niż plastik,ale jak się posmaruje obficie smarem da rade!

No miło słyszeć że to nie tylko w moim aucie taki irytujący problem :). Najlepsze że właśnie się chcę za to brać w ten weekend, miałem rozkminiać a wy mi wszystko na tacy podajecie :). Kiera już była ściągana z 2 lata temu więc może mi się uda bez ściągacza...
Btw. gdzie można coś znaleźć o tej metodzie "na cynę", bo nie kumam o co chodzi?

wyskoczył mi błąd poduchy nr: 22 Ignition circuit, window bag, passenger side, gdzie szukać złączki w przednim słupku czy tylnym??
z góry dzięki za pomoc.

Amortyzatory
Powrót