W jaki sposób demontuje się gałkę w manualu?? Jest ona imitacją drewna i tak nie za cudownie leży mi w dłoni. Chce skórzaną i trochę grubszą![]()
W jaki sposób demontuje się gałkę w manualu?? Jest ona imitacją drewna i tak nie za cudownie leży mi w dłoni. Chce skórzaną i trochę grubszą![]()
Jest zamocowana na wcisk na wielowpuście. Żeby ją zdjąć i niczego nie rozwalić można;Napisał picek
a) albo udac się do ASO i skorzystać z przyrządu do ściągania :mrgreen: (skutek uboczny - jakieś 50 dych z kieszeni minimum)
b) 2 niewielkie płaskowniczki, najlepiej owiniete szmatką żeby nie porysować niczego, podkładamy od spodu, z jednej strony gałki i z drugiej - tylko nie pod przycisk do wrzucania wstecznego !!! tylko pod samą krawędź gałeczki i ciągniemy równomiernie do góry. UWAGA - z rozwagą i nie na rympał bo będziesz lusterka wstecznego później szukałDobrze jest znaleźć sobie jakiś punkt podparcia dla płaskowników i na przemian podnosić o parę mm raz jeden, raz drugi. Przy okazji nie pogub części które są pod gałką - sprężynka i taka gumowa uszczelka - oring.
Absolutnie nie wolno próbować kręcić gałką ani stosować zbyt dużej siły bo można uszkodzić ramkę w której osadzona jest dźwignia zmiany biegów a sporo jest roboty z jej wymianą. Przy skórzarnych gałkach sposób montażu może się delikatnie różnić, były chyba wersje w której dodatkowo była jakaś śrubka, ale pewien nie jestem. Żeby założyć nową gałkę, jeśli rowki w gałce nie są uszkodzone, możesz posmarować delikatnie wielowpust na dźwigni, łatwiej będzie założyć nową gałkę.
BTW. ja właśnie nie tak dawno zmieniłem swoją plasikową (tak, plastikową - takie też wychodziły) na drewnianą, razem z kierownicą i szczerze mówiąc bardzo mi odpowiada.
łołł i to się nazywa pomocDzięki bardzo.
Wpadłem na pomysł aby ją małym brzeszczotem rozpiłować skoro jest na wcisk. obejdzie sie bez szarpania.
Pozdrawiam i napisze jak mi poszło jak już znajdę odpowiednią dla siebie![]()
Picek a w jakim stanie masz ta galke bo moja jest juz lekko wysłuzona wiec jesli asz ja w nizlym stanie to nie rozpilowuj jej ja ja chetnie wezme... :mrgreen:
Eee, nie warto, zajedziesz sie tym brzeszczotem, szybciej ją zdejmiesz w normalny sposób. A co do gałeczki to do najtańszych towarów w ASO nie należy. Zadziwiające jest jak za kawałek plastiku, ew skórki można sobie śpiewać parę stówek (gdzieś w okolicach 2 - 3). Nie opłaca się więc jej niszczyćNapisał picek
Witam
Dla zainteresowanych link do aukcji gałki zmiany biegów http://moto.allegro.pl/item445528342...ra_6_bieg.html
W aukcji napisano że gałka jest do AR 156, jak się okazuje pasuje świetnie do AR166
i nie kosztuje 200pln
u mnie skóra sie przetarła i ja zerwalem okazało sie ze jest obrysowane na 5 biegów a nie na 6 pewnie gałka ze 156 tylko obszyta była skóra