a teraz inne pytanie w sprawie spryskiwaczy..
założyłem ksenony (hid) i teraz chciał bym założyć spryskiwacze lefrektorów
i tu pytanie czy są dwie rózne pompki czy wystarczy tylko dać jakiś trójniczek dwie dziurki w zderzakach i po sprawie?
a teraz inne pytanie w sprawie spryskiwaczy..
założyłem ksenony (hid) i teraz chciał bym założyć spryskiwacze lefrektorów
i tu pytanie czy są dwie rózne pompki czy wystarczy tylko dać jakiś trójniczek dwie dziurki w zderzakach i po sprawie?
Ja dokładałem u siebie spryskiwacze i zrobiłem to troszeczkę inaczej mianowicie oryginalny przewód rozdwoiłem na dwa + i dwa - . Jeden komplet podłączyłem na spryskiwaczy na szybę ( czyli tak jak ori ) a na drugi komplet założyłem przełącznik zwłoczny który po podaniu napięcia przekazuje je dalej po określonym przez ciebie czasie. W praktyce to wygląda tak że ciągniesz dzwignię i leci na szybke trzymasz ją dłużej ( u mnie 5 sek ) i prą idzie na pompkę od reflektorów. Chyba w miare jasno to opisałem :d
aha no fajnie mądrze.
u mnie jest mały problem bo kolor auta to azurro nuvola i cieżko będzie pomalować spryskiwacze chyba ze na allegro znajdę w takim kolorze
ale jak narazie brak spryskiwaczy pod moj kolor
Ostatnio edytowane przez Aroniaa ; 21-02-2012 o 12:52
i raczej nie znajdziesz a jak znajdziesz to handlarzyki chcą koksy za dwa małe pstryczki <lol2> jeden gościu chciał 200 zł za jeden <lol2>
Moze zobacz tak. Ja w bmw tez tak mialem ze ledwo psikalo i to jeszcze lecialo tylko z 2 dysz a byly 4.Wzialem dluga igle i dokladnie przeczyscilem dysze bo byly troche nieszczelne przez kamien i inny syf. Gleboko wkladalem ta igle i jak reka odjalzobacz taki sposob nie zaszkodzi a moze pomoc
![]()
co do sprysków lampek w 166...jeśli ktoś montował...gdzie najlepiej dać zbiorniczek na płyn (oczywiście chodzi o instalację z oddzielnym i dodatkową pompką)..szukałem ostatnio miejsca i tak szczerze to średnio to widzę .. chociaż nie wiem jak jest w okolicach zderzaka? i tak stanąłem w miejscu
spryski w ten deseń http://allegro.pl/zestaw-spryskiwacz...092174318.html
A ja mam takie pytanie, otóż nie działają mi wogóle spryskiwacze ani na szybę ani na lampy.
Jestem właśnie w Szwajcarii a auto stoi w polsce, ale bedę na dniach i chciałbym to zrobić. Jak pociągnę manetkę, to nic się nie dzieje, nie słychać pompki. Gdzie szukać przyczyny?
Drugie pytanie, jeżeli mam spryskiwacze szyba/lampy, to czy mam w zbiorniczku dwie pompki czy jedną? Bo wpadł mi w ręce zbiorniczek z dwiema pompkami z AR 156 kombi 99r i w razie czego można by wykorzystać ....
ale nie rozumiem po co montowac dodatkowy zbiorniczek ?? w 166 kazdy zbiornik ma ponad 5 l pojemności i w kazdym jest miejsce na dodatkową pompkę. Wiercisz dzurkę kupujesz pompke z BMW e46 ( meyle nowa za 70zł - wysokociśnieniowa ) podłączasz tak jak pisałem wyżej i nic wiecej nie trzeba do sprawnego działania układu .
---------- Post added at 08:31 ---------- Previous post was at 08:27 ----------
po pierwsze bezpieczniki. Jak bezpieczniki bedą OK to ja bym najpier poszedł pod zderzak sprawdzićna kostach czy prąd dochodzi - jak dochodzi prąd a nie psika = silnik ( ja kupiłem za 20 zł od seicento prawie identyczny nowy ) jeśli prąd nie dochopdzi to szukasz na przekaźnikach ( pod kierowcnią - za spryskiwacze lamp odpowiada takie duży czarny ale musz poszukac na schemacie bo nie pamiętam dokładnie który to)
Silniki sa dwa jeden mały który idzie na szybę i jeden drugi który psika na lampy i jest od od storny zderzaka. Najłatwiej do nich dojść jak sciągniesz zderzak ale bez sciągania też sie da.
Ma ktoś schemat który bezpiecznik jest od czego? No i który przekaźnik od czego ... Ja w alfie znalazłem narazie bezpieczniki nad kolanem, ale sądze że mogą byc też pod maską.