• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Karta SIM do fabrycznego telefonu

• Autor wątku Autor wątku kubarecz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubarecz

Guest
Witam,

zauważyłem że koło radia mam slot na kartę - domyślam się że to wbudowany telefon.
Jak mogę tam włożyć kartę SIM z mojej komórki? Nie chcę mieć nowego numeru tel. w samochodzie, chcę używać tego którego mam w moim telefonie.
Nie mogę włożyć tam mojej karty sim bo jest za mała. Czy ktoś używa tego tel? Jakie macie z tym doświadczenia i opinie?
dzięki

Pewnie że używamy :D
Trzeba tam włożyć pełną kartę taką jak otrzymujesz od operatora (z której wyłamujesz ten mały SIM). Nie wiem po co chcesz przekładać kartę. Idź do operatora i poproś o dubler do auta (w erze to się nazywa tandem). Będziesz miał dwie karty z tym samym nr tel. Tylko wyłączasz jeden a włączasz drugi. Albo przelogowywujesz wybierając określony nr (w erze 9600). W ten sposób nic nie przekładasz i się nie męczysz. Korzystasz bez problemu.

Zgadza się :-) Ja po długich walkach z telefonem też rozgryzłem mój problem i od tamtej pory korzystam i nie narzekam :) tak jak Marek napisał musisz cała kartę wsunąć ja z początku znalazłem jakiś stary plastik i tam na taśmę klejącą przyczepiłem swoją kartę z telefonu w celu sprawdzenia jego funkcjonowania:-)

Pewnie że używamy :D
Trzeba tam włożyć pełną kartę taką jak otrzymujesz od operatora (z której wyłamujesz ten mały SIM). Nie wiem po co chcesz przekładać kartę. Idź do operatora i poproś o dubler do auta (w erze to się nazywa tandem). Będziesz miał dwie karty z tym samym nr tel. Tylko wyłączasz jeden a włączasz drugi. Albo przelogowywujesz wybierając określony nr (w erze 9600). W ten sposób nic nie przekładasz i się nie męczysz. Korzystasz bez problemu.

Zgadza się, jedyny problem - tylko era oferuje tandem.

Podepnę się pod temat.Ja z kolei mam problem tego typu ,iż jest wejście na kartę ale w środku tak jakby nie było ,,czytnika,, bo karta wpada do środka i sobie luźno lata.Pytanie-czy można dokupić ten ,,czytnik karty,, czy nie bardzo?Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.

i tu jest problem... tylko Era moze daje mozliwosc uzywania dwoch kart SIM, nikt inny... i tu klapa

Podepnę się pod temat.Ja z kolei mam problem tego typu ,iż jest wejście na kartę ale w środku tak jakby nie było ,,czytnika,, bo karta wpada do środka i sobie luźno lata.Pytanie-czy można dokupić ten ,,czytnik karty,, czy nie bardzo?Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.

to znaczy, że masz podmienionego ics'a, nie da się dokupić samego czytnika, musisz wymienić radio (ICS) na taki, który ma telefon, ten zewnętrzny plastik jest osobnym elementem,

Jestem zdumiony że żadna sieć poza erą nie oferuje dublera karty do auta....
Jeżeli chodzi o slot to pewnie jest tak jak Kubicze pisze ale jak ja rozkręcałem ICS to podczas jednego montażu rozsypała mi się taka mała sprężynka i wtedy też karta wpadała jak w du.... Zobacz jak jest u Ciebie. Jeżeli są tam jako takie prowadzenia to może być slot uszkodzony ale jak wsuniesz tam coś i zobaczysz (poczujesz) że nie ma tam w ogóle nic to masz sam panel a ICS bez telefonu. W takim wypadku trzeba sprawdzić czy masz antenę za ICSem wiszącą. Jak tak to kupisz sam ICS z telefonem. A jak nie ma to dupa bo musisz całą instalację. Czy warto? Twoja decyzja.

szkoda że tylko Era daje taka mozliwość, w zeszłym roku przeszedłem właśnie z Ery do Play i tutaj niestety nie ma takiej mozliwości

Plus też ma taką opcje ale tylko dla osob które mają u nich swojego opiekuna, przydzielają takiego jeśli ktos ma powyżej 5 numerów u nich ale można skorzystać z usługi multi sim koszty 20 zł miesiecznie i + tego że po odpaleniu samochodu przełacza sie automatycznie na karte w samochodzie nic nie trzeba przełaczac wyłaczac itd po zgaszeniu samochodu automatycznie zaczyna działać na tel

Slot jest na takich zatrzaskach, które lubią się luzować/wyłamywać. Jak slot wpadnie do środka, to masz taki efekt, jak opisujesz. Rozbierz i sprawdź, czy masz prostokątną ramkę na dużego SIMa.
Jeżeli masz, to zamocuj go na swoim miejscu. Jak nie masz, to znaczy, że ramkę masz podmienioną (lub ICSa).
Telefon można dołożyć, ale jest z tym sporo rzeźby.

Panowie jest jeszcze jedna opcja. Kupić sobie karte startową np play (zależnie w jakiej sieci mamy obecny nr w telu) za 5 złociszy i robimy na niego przekierowanie zamiast poczty głosowej. Wsiadamy do auta i wyłączamy swój telefon, a wszystkie połączenia są przekazane na telefon w samochodziku... ja tak osobiście robię bo nie mam innej opcji. :]

Faktycznie... ! Przekierowanie to bardzo dobry pomysł. Nigdy z tego nie korzystałem. Co prawda mam dubler karty ale dobrze wiedzieć. I nie ma nigdy problemu z połączeniem i smsami? W sensie że nie można się dodzwonić albo coś się krzaczy?

ja nie miałem nigdy problemu z rozmową, smsy chyba tez przychodziły z tego co pamiętam ;]

Panowie jest jeszcze jedna opcja. Kupić sobie karte startową np play (zależnie w jakiej sieci mamy obecny nr w telu) za 5 złociszy i robimy na niego przekierowanie zamiast poczty głosowej. Wsiadamy do auta i wyłączamy swój telefon, a wszystkie połączenia są przekazane na telefon w samochodziku... ja tak osobiście robię bo nie mam innej opcji. :]

masz rację z przekierowaniem ale musicie pamietac ze np. w orange za przekierowanie płacisz jak za normalną rozmowę niewiem jak inni operatoży

masz rację z przekierowaniem ale musicie pamietac ze np. w orange za przekierowanie płacisz jak za normalną rozmowę niewiem jak inni operatoży

i stąd Peteja moja propozycja aby była to ta sama sieć co masz w telefonie mobilnym. Zazwyczaj jest taniej lub całkowicie za darmo tak jak np w play :]

Witam wszystkich ale mam jeszcze jedno pytanie do Tych którzy spotkali sie z tematem w praktyce co z faktem że jeśli nawet wpada karta startowa ( duża ) do środka i ma luz czyli lata i ics wyświetla brak karty sim za to mozna zadzwonić na numer alarmowy to chyba fakt ze telefon jest jednak wbudowany prosze o podpowiedzi bo mam taki właśnie problem pozdrawiam

Wyciągnij ics i sprawdź. To 10 min roboty

Amortyzatory
Powrót