Opony letnie

piotr_c

Nowy
Auto
Stelvio & Stelvio
Idzie lato, czas na nowe opony.
Skłaniam się do zakupu asymetrycznych Dunlopów SP Sport.
Chociaż zastanawiam się też nad jakimiś z bieżnikiem kierunkowym, bo pozytywnie o nich piszą.

Jakich Wy używacie?

jak uda mi się upylić swoje to kupie Pirelli P Zero.... tyle że ja jeżdżę dynamicznie i szybko więc potrzebuje czegoś konkretnego :D

kierunkowych typu choinka nie polecam (są dość głośne podczas eksploatacji).

Ja jak fundusze pozwolą pokuszę się o Opony Continental ContiSportContact 2 205/55R16

ja osobiście nie kupiłbym opon asymetrycznych. Dlaczego? Z jednego powodu, jeśli zawieszenie w 166 zacznie się zużywać to może się okazać że opona wewnątrz bardziej się ściera. Zanim to zauważysz może być już mocno przytarta i jeśli będzie to opona asymetryczna nie zmienisz jej wewnętrzną stroną na zewnątrz - wtedy pozostaje zakup nowej opony, nawet jeśli stara jest całkiem ładna a ma startą jedną krawędź. To są moje spostrzeżenia co do opon asymetrycznych, oczywiście może być i tak że przejeżdżą cały swój żywot bez problemów ale jeśli coś się wydarzy zawsze mamy jakieś pole manewru przy oponach symetrycznych.

to trzeba przyznac ze asymetryczną szybciej zjada tylne zawieszenie w 166 jak jest nieco zuzyte

ja polecam Ci Pirelli P7 Cinturato..rok temu miałem problem z kupnem a raczej wyborem opon i kupiłem takie
sprawują się świetnie w rozmiarze 205/55 R16...no i oczywiście Italiańskie są :-)
poczytaj opinie

pozdrawiam

A więc tak posiadam BRIDGESTONE TURANZA ER 300 225/45/17 91W. Super oponka. Bardzo dobra mieszanka gumy, dzięki czemu wolno się zużywa. Trzymanie super. Trochę twarda ale dzięki temu wytrzymalsza, polecam!!!

To sie kłoci :P Jak opona miękka to sie szybko zużywa ale lepiej trzyma jak twarda to wolniej zużywa ale gorzej trzyma :P

Zgadza się. Oczywiście to tylko moja opinia. Miałem kiedyś Michelinka i w moim odczuciu gorzej się jeździło..:D, a podobno to bardzo miękkie oponki.

Myślę, że warto wybrać sobie ze 3-4 modele biorąc pod uwagę testy (np ADAC) tego konkretnego lub zbliżonego rozmiaru i te kategorie w nich, które są dla nas ważne (dla jednego głośność, dla innego zużycie, mokro, sucho itd). A później (uwaga krypotreklama :) ) napisać do kolegi Roman156 z forum aby przedstawił ich ceny i wziąć najtańszą z nich.
Bo czy naprawdę przeciętny kierowca odczuje różnicę w ułamkach punktów wyrażaną w tych testach ? większe pewnie tak, ale naprawdę trzeba by mieć spore doświadczenie i zjeździć masę modeli opon żeby samemu bez podpierania się testami oceniać.

Czasem w sklepach lokalnie dadzą dobre ceny na ciekawe opony - ja w zeszłym roku kupowałem w Maxx pod Tyczynem (bo widzę że Kolega z Rzeszowa) - mieli tanio stosunkoowo Vredesteiny na przykład - około stówki mniej na sztuce niż w innych okolicznych sklepach. A kiedyś z kolei w Handlopex'ie pobili wszelkie promocje z wysyłkowych sklepów.

Ja zamówiłem barum bravuris 2 w rozmiarze 225/45/17 W z tego względu że znajomy zrobił mi na nie bardzo dobrą cenę:)

Ja tez jade po oponki jutro i jeszcze sie nie zdecydowalem. Widzialem tylko ze w miejscu do ktorego jade jest promocja na Michelin Energy Saver slyszeliscie moze cos o nich ADAC napisal warunkowo polecane ale co to do cholery oznacza hmm

Ja tez jade po oponki jutro i jeszcze sie nie zdecydowalem. Widzialem tylko ze w miejscu do ktorego jade jest promocja na Michelin Energy Saver slyszeliscie moze cos o nich ADAC napisal warunkowo polecane ale co to do cholery oznacza hmm
Miałem je w poprzednim aucie, były troszeczkę za głośne jak dla mnie, zauważalny aquaplaning.

Ja na lato będę kupował Pirelli P Zero Rosso lub Pirelli P7 Cinturato.

Szukam opon miękkich, takich które dobrze wybierają i tłumią nierówności - polskie drogi to 99% nierówności.
I mają być ciche. Rozmiar 225/50/R16.
Ostateczna decyzja to albo Dunlop SP Sport 01 albo Uniroyal RainExpert.
Ktoś z Was ma jakies doświadczenia z tymi oponkami?

Ja wlasnei wczoraj kupilem Uniroyal Rain Expert ale poki co nic nei moge powiedziec- przejechalem tylko 10km z predkoscia 50km/h gdyz okazalo sie ze mam peknieta tylna belke :( za tydzien powinienem juz byc w stanei sie wypowiedziec ;)

opony letnie

witam mam zamiar kupić opony letnie. Zastanawiam się nad rozmiarem 225/55/R16. Nie wiem, czy 225 nie będą za szerokie i czy nie będą trzeć z jakiejś strony. Jeżeli ktoś miał do czynienia z tym rozmiarem, to proszę o radę - mam alfę 166

Ja mam założone 215/55/16 letnie i wydaje mi się że 225 na 16" będzie trochę za szeroka .Producent zaleca na felgę 6,5J 16" rozmiar 205/55 ,a na 7J 16" 215/55 .Dopiero na 7,5J 225/45 R17 .

Amortyzatory
Powrót