• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zużycie paliwa na postoju - wskazania ICS

motomycha

Nowy
Auto
166 2.5 v6 2000r
witam..zabralem dzis akumulator by naladowac. potem gdy zamontowalem i odpalilem to patrze na ics i po przejechaniu 300metrow na cpn spojrzalem na wartosci zuzycia paliwa i na biegu jalowym non stop wartosć rosnie ..
po 10 minutach ciagle roslo i wartosc na wyswietlaczu osiągnęła 48litrów..wtedy zgasiłem silnik i udałem się do domu w celu napisania postu..co mam zrobić narazie niewiem...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nic lepiej nie pisz... albonajpierwzacznij pisaćspójnie...

PS. czego oczekujesz, by silnik chodził nawet na postoju gratis ? to nie elektryk. spalanie masz podawana na 100km więc jak nie jedziesz a spalasz to rośnie... niekiedy kompy przełączają się na postoju na wartość godzinową i często jest to ponad 2l/h

no ale 48litrów

no ale 48 litrów? napisałem posta jednym palcem bo mialem umorusane ręce i irytacja gorącej głowy nakazała mi bezzwłocznie opisać zaobserwowany problem więc się nie czepiajcie..piter 1984 ale słusznie zauważyłeś że to może być konsumpcja wyrażona w innych miarach ..ale na wyświetlaczu jest jak dawniej..nic się nie zmieniło..
wg mnie na wyswietlaczu na postoju spalanie powinno oscylować pomiedzy 1.8 a 2.9 litra na 100..i takbyło do wczoraj a dziś mi wartosc na wyświetlaczu ciągle rośnie a silnik ma 800obrotów na minutę..silnik 2.5 v6 niewiem czy się to przełoży na spalanie..dla zabezpieczenia zatankowałem pod korek bo jutro nie będę miał czasu na grzebnięcie..dopiero w poniedziałek..

Ostatnia edycja:
Omg, motomycha, jakie miary, przecież komputer podaje ci średnie spalanie litrów paliwa na 100km. Jak nie jedziesz, to nie nawijasz kilometrów, a benzyna się spala, tak? Czyli średnie spalanie rośnie. Na postoju średnie spalanie dąży do nieskończoności. Proste.
Żeby jeszcze to prościej narysować - jak stoisz w miejscu, to ile czasu zajmie ci przejechanie 100km? I ile ci spali podczas tej wycieczki?
Jak zresetowałeś kompa to ci się wszystko wyzerowało i teraz po prostu bardzo widowiskowo to wygląda. Zrób parę km i wtedy popatrz na odczyty.

przejedź kolego przynajmniej 20 km to spalanie powinno zacząć Ci spadać.

zupełny standard... mi w tym samym silniku spalanie rośnie identycznie wiec nie masz sie co przejmować... pojeździsz chwile i pamięć ciągła spalania na kompie sie unormuje :]

nic lepiej nie pisz... albonajpierwzacznij pisaćspójnie...
a Ty co Mickiewicz??????? :-/

Kolega pomylił spalanie średnie w chwilowym którego w 166 ni ma :D (przynajmniej w moim)

Jeżeli przejechałeś 300m a potem 10 minut stałeś, to teraz sobie wyobraź że w takim samym stylu przejeżdżasz 100km - po 300m i postój 10 minut. Na 100% wyjdzie Ci z takiej jazdy 48l/100km lub nawet więcej.

Kwestia odpowiedniej interpretacji parametru, jakim jest średnie zużycie paliwa.

Amortyzatory
Powrót