• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Coś ociera o tarczę przy skręcie w prawo:/

Darus

Nowy
Auto
166 2.4 jtd była, 156 fl sw 2.4 JTDm była, 166 FL 2.4 20v, 159 2.4 20v była, Giulietta 1.4 170 je
Witajcie,
szukałem ale nie znalazłem:/ Mam taki mały problem ociera mi coś przy mocniejszym skręcie skręcie w prawo, dźwięk jakby ocierało coś o tarczę. Kiedyś myślałem, że to klocek o rant tarczy ale po wymianie na nowe jest to samo (tarcze i tak były na wykończeniu).
Wydaje mi się, że na zimowych oryginalnych nie było tego słychać ale sam nie wiem w końcu przy otwartym oknie przy -5 nie jeździłem:)
Kiedyś tego problemu nie miałem na tych kołach co teraz mam wię już zgłupiałem.
Macie może jakieś pomysły? Jutro zdejmę koło i będę szukał ale muszę wiedzieć gdzie mam patrzeć ewentualnie.
Z góry dzięki za podpowiedzi.

Może przewód hamulcowy? Słyszałem że lubią obcierać przy maksymalnym skręcie jak są niedokładnie zamocowane.

Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł??

Może koło trze o plastikowe osłony nadkola? One są dwu częściowe, ściągałem je już kilka razy i też trzeba je dobrze potem wpasować...

A jak twierdzisz, że to o tarczę coś trze to jak zdejmiesz koło i skręcisz koła to powienieneś zobaczyć:)

tak jak mówi/pisze kelpin, ja miałem tak że jak skręciłem maksymalnie w lewą stronę kierownicy to coś pykało, okazało się że plastikowa nadkole zahaczało i pykało przy skręcaniu.

Napewno wszsytko sprawdzę jak tylko przestanie padać:/ Górne wahacze nówki mam wię napewno nie to.
Dźwięk jest typowo metaliczny i raczej na milion procent jest to dźwięk tarczy trącej o coś...
Dzięki za podpowiedzi.

Jeśli metaliczny dźwięk to ja bym stawiał na osłonki od dolnych sworzni wahaczy (małe blaszki w kształcie trójkąta zamocowane chyba na nity). Ja je uszkodziłem podczas wymiany wahaczy i tarły o rant tarczy. Jak dobrze pamiętam żeby zobaczyć czy to na pewno to, to trzeba zrzucić koło.

Dzięki za pomoc. Dzisiaj byłem u mechanika i najprawdopodobniej zacisk jest do przwesmarowania smarem miedzianym bo to na 99% klocek ociera o tarczę.
Nie wiem tylko dlaczego przy skręcie w prawo:/

kolego tak jak pisze MATA. Stawiam na osłonki sworzni w dolnym wahaczu. Miałem to samo, w ruchu kiedy skręciłem i jechałem po łuku było słychać takie lekkie ocieranie, była to właśnie ta blaszka która się odczepiła i tarła delikatnie o tarcze :]

pomoge rysunkiem :]

1537299873.jpg

Dzięki, we wtorek bede robił. Powiedzcie mi co trzeba zrobić, żeby to naprawic?

Amortyzatory
Powrót