Moim zdaniem 166 ma tak fabrycznie, że szpara pomiędzy nadkolem a kołem z przodu jest trochę większa niż z tyłu. Na wielu zdjęciach z Internetu tak jest m.in. tym co Masa dał. U mnie też jest podobnie a sprężyny mam raczej fabryczne. Te Alfy co mają zniwelowane różnice to już są raczej po modyfikacjach większych lub mniejszych...
Co do tyłu, to faktycznie jest za miękki. Wystarczy dwóch konkretniejszych pasażerów z tyłu i opona zrównuje się z nadkolem... słabo to wygląda poza dobijaniem...
![]()
Ostatnio edytowane przez Krzemol ; 29-08-2019 o 18:43
Fajnie masz Krzemol, o tak by mi pasowało zrobić u siebie. W sumie tył mamy prawie identycznie, różnica jest w przodzie. Wychodzi na to, że tył mam ubity a przód nie? Tylko że na wielu starych zdjęciach raczej fabrycznych aut jest właśnie ta różnica pomiędzy tyłem a przodemI najgorsze, że nie wiadomo jak się zachowają sprężyny już na aucie po montażu - każdemu wychodzi inaczej...
Panowie, mam pytanko. Próbuje właśnie zdjąć tylną belkę, ale pojawił mi się problem następującej postaci: nie mogę wyciągnąć amortyzatora z tej tulei na dolnym mocowaniu do zwrotnicy, ani nie idzie wybić amortyzatora, bo ta tuleja blokuje się w dolnym mocowaniu, ani nie ma za bardzo jak wybić tej tulei od środka do zewnątrz, bo przeszkadza mocowanie belki i nie ma jak uderzyć w śrubę. Czytałem wcześniej, że trzeba opuścić trochę belkę i tak zrobiłem, tzn. poluzowałem trochę śruby, ale właśnie wtedy przeszkadza mi mocowanie tejże belki. Nie chcę walić na siłę w amora, żeby nie uszkodzić tej tulei. Ja widzę tylko jedną opcję w tej chwili, opuścić belkę kompletnie, ale nie wiem, czy w ten sposób nie narobię sobie więcej kłopotówWiem, że paru osobom tu się już zdarzało rozbierać tył i ktoś już pewnie ma na to patent, więc jak się do tego dobrać?
![]()
Tego nie ruszaj.Odkręć śruby mocujące amorek,(te z tyłu) na chyba 15 lub 16mm klucz. I tak zostaw.Później odkręć belkę od podłogi i odepnij zaciski,abs odkręć od ramienia dłuższego olbo od podłogi 3 śruby albo śrubę idącą przez tulej i wtedy przesuwasz belkę do siebie i amorek schodzi.![]()
Dokładnie, jak ja ściągałem tylną belkę to odkręciłem wszystko że wisiała tylko na tych amortyzatorach, wtedy można ją przesunąć lewo/prawo i pojawia się miejsce żeby amortyzator zsunął się ze zwrotnicy, najpierw jedna strona potem druga, montaż w odwrotnej kolejności.
Ostatnio edytowane przez starykot ; 01-09-2019 o 11:20
Aj, to dobrze, że jednak dałem sobie spokój z tą tuleją wczoraj, zamiast próbować ją wybić. Dzięki Panowie, jutro od rana będę dalej działał tematem.
Póki co nie było z niczym większych problemów poza tym amortyzatorem, wszystko inne odkręciłem. No dobra, raz prawie ukręciłem łeb śrubie od mocowania dłuższego ramienia wahacza. Nie oczyściłem jej dokładnie przed odkręceniem, nałożyłem 14 bo najlepiej pasowała, zakręciłem pneumatem, klucz się obrócił kilka razy, a śruba została w miejscu.Uratowało mnie to, że nasadka nie weszła do samego końca, tak że ode mnie przestroga, czyście druciakiem dokładnie łby śrub zanim weźmiecie się za odkręcanie hehe
Pamiętaj,że gdy będziesz składał,to wszystkie śruby posmaruj smarem grafitowym,aby później się nie męczyć z odkręcaniem.Bo różnie to bywa.I uważaj na czujniki ABS,bo ciężko wychodzą i można je bardzo łatwo uszkodzić.Ja odpinam wtyczki i wyciągam z kablem.Dla ułatwienia,to ja odkręcam wahacz na dłuższym od podłogi,lepiej się zakłada i mniej roboty z wsunięciem wahacza w uchwyt.jeżeli tam dawno nikt nie zagłądał,to spryskaj jakimś odrdzewiaczem wcześniej.Bo dużo śrub wchodzi w alu i można je ukręcić i sobie dodatkowej roboty narobić.Szczególnie łatwa do ukręcenia jest śruba przechodząca przez belkę od regulacji zbieżności.
Może ktoś z Was będzie zainteresowany
Do końca dnia na autosklep24 trwa wyprzedaż do -40%
Oryginalne drążki zawieszenia tył pionowe można kupić po 53 zł
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Draz...60628294/30208
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Draz...60628295/30209
a na przykład zwrotnice po 230 i 290 zł
https://www.autosklep24.pl/pl/search...C5%82,alfa,166
Wystarczy w koszyku wpisać hasło "JW2019"
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368