Mocno kopci 2.4 20V JTD

• Autor wątku Autor wątku Sergio166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    jtd
S

Sergio166

Guest
Witam ! Trochę nacieszyłem się autem, ale jak wiadomo wszystko co miłe szybko się kończy.
Ostatnio zauważyłem, że po dłuższym postoju (12h-24h) przy rozruchu Bella puszcza solidną chmurę czarnego dymu... Nie wspominając już o ostrzejszej jeździe, bo wtedy można to porównać do 30-letniego IKARUSA. Dodam tylko, że nie poczułem żadnego spadku mocy, auto dalej ładnie się zbiera i silnik pracuje równiutko.
I teraz pytanie do Was drodzy użytkownicy: W czym problem?
Czy to zawór EGR , w którym zebrała się sadza ? Czy wina wtrysków, które podają zbyt dużą dawkę paliwa?
Proszę o pomoc... Z Góry dziękuję !

Ostatnia edycja:
Z mojej skromnej wiedzy, mogę przekreślić wtryski, ponieważ jeśli wtryski leją, to auto dymi na granatowo ;) A czarna chmura, to coś z turbiną. Albo uszczelniacz łożyska turbiny, albo EGR. choć w temacie EGR'a ekspertem nie jestem ;) powiem więcej ;) moja wiedza jest na ten temat nikła ;) od zawsze jeżdzę benzynką :P A olej Ci bierze?

Z mojej skromnej wiedzy, mogę przekreślić wtryski, ponieważ jeśli wtryski leją, to auto dymi na granatowo ;) A czarna chmura, to coś z turbiną. Albo uszczelniacz łożyska turbiny, albo EGR. choć w temacie EGR'a ekspertem nie jestem ;) powiem więcej ;) moja wiedza jest na ten temat nikła ;) od zawsze jeżdzę benzynką :P A olej Ci bierze?

Z tym granatem to mi się nawet podoba ;), ale do rzeczy. Filtr powietrza dawno wymieniałeś?

Nie zauważyłem wyraźnych ubytków oleju. Filtr powietrza wymieniany był po sprowadzeniu do kraju, a auto stało kilka miesięcy w komisie pod dachem.

moze niech superalfa to wyjaśni, duzo nie przejechałes pewnie od wyjechania z komisu

Trochę wolnego czasu i dobiorę się do tego EGR... Mam nadzieję, że wyczyszczenie wystarczy.

Siema ja też mam ten silnik także mi dymiła Alfa wymieniłem filtr powietrza i jak ręką odjął, może sprawdź filtr czy był wymieniany mi przy zakupie auta mówiono, że jest po wymianie filtra okazało się że filtr może był i wymieniany ale ileś tyś km temu .

Mam takie samo auto i po zakupie we wrześniu ubiegłego roku zmagałem się z takim samym problemem.
Okazało się że pęknięty był wąż do IC do kolektora,mała dziurka w IC -to był problem z doładowaniem.
Co do EGR to po rozebraniu przeraziłem się ilością sadzy i smoły która tam była.Oczyściłem wszystko
umyłem i zaślepiłem EGR następnie umyłem czujnik doładowania -do dzisiaj cieszę się jazdą
bez czarnego dymu.Wtryskiwacze zostaw bo raczej są OK.Pozdrawiam

Dzięki wielkie za pomoc ! ;)
Dziś rano odpaliłem samochód wszystko okej, ale pojawił się nowy problem... Z tym, że założę nowy temat bo dotyczy to czego innego. Od 2000obr. wzwyż z silnika wydobywa się jakiś dziwny zgrzyt.
Widać w AR problemy chodzą parami...:/

Yoozef napisał:
Moje wieloletnie badania dowodzą, że liczba usterek w AR 166 musi być stała :) . Jak coś naprawiam, psuje się coś innego.​
Coś w tym jest :) !!!

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót