Strumienica zamiast katalizatora w 3.0 V6

• Autor wątku Autor wątku ozzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ozzy

Administrator weteran
Auto
Maserati Levante S 3.0V6 benzina
Zastanawiam się nad wstawieniem strumienicy zamiast katalizatora, który czas wymienić. Nie chodzi mi o osiągi, mocy mam aż za dużo. Poczytałem trochę i wiem że to "strumienica" tylko z nazwy. To jest po prostu rura z dwoma wejściami i jednym wyjściem.

Jak kupię katalizator to znowu się zapcha. A mój diagnosta spalin nie sprawdza. Na środowisku mi nie zależy, gdyby mi zależało nie kupowałbym takiego auta.

Znalazłem coś takiego (150zł) ma dwa wloty, jeden wylot: link lub link

I mam kilka pytań/wątpliwości:

Jak myślicie, będzie pasowało?
Czy z montażem czegoś takiego poradzi sobie każdy mechanik?
To się spawa czy wystarczą łącza elastyczne?
Co z sondą lambda? W 166 są dwie w tym jedna za katem, a w tym nie ma na nią gniazda.
Czy to dobry pomysł?

Będę wdzięczny za uwagi.

jezeli masz dwie sondy jest to pomysl rodzacy klopoty zaloz uniwersalny katalizator

A jest coś takiego jak uniwersalny katalizator do tego silnika? Z 2ma wejściami?
Możesz jakiś link podać?

Dodam od siebie - jakość wykonania tych strumienic z Allegro budzi wątpliwości.
Ja chyba tez bym zamontował kata uniwersalnego.

Witam
Ja tez miałem z AWG przed turbo pojezdziłem 2 tyg ,tak bez problemu kazdy mechanik w miare rozgarniety spokojnie da rade ale dzwiek :!: :?: zdecydowanie nie polecam mnie denerwował nie iwem jaki masz koncowy tłumik ale czesto strumienica daje wydzwiek ,metaliczny bardzo denerwujacy ;// teraz nie mam nic ale moge polecic element supersprinta po załozeniu wszystko jest ok

:arrow: zamiennik katalizatora
http://www.supersprint.com/a_prodotti.asp?modello=ar1562
cena w detalu ok 700zł dostepne miedzy innymi w intercars czesc numer katalogowy 753002 z katalogu Supersprinta sprawdz dokładnie jak to jest z 3.0 i mozna zamawiac

pozdr

Wydaje mi się robak#21, że ten kat nie będzie pasował. Ja mam 2 kolektory i układ jest mniej więcej taki jak tutaj: V6 3.2

Katalizator chyba musi mieć dwa wejścia. Chyba że czegoś nie wiem.

ozzy napisał:
Wydaje mi się robak#21, że ten kat nie będzie pasował. Ja mam 2 kolektory i układ jest mniej więcej taki jak tutaj: V6 3.2

Katalizator chyba musi mieć dwa wejścia. Chyba że czegoś nie wiem.
tak tak dokładnie :arrow:
to chyba to masz racje ,podałem na moim przykładzie ze supersprimt to pewniak nic ci nie bedzie dzwonic i bedzie ok bo te strumienice z AWG to ine ma sensu zwłaszcza przy twoim motorze to musi byc cos porządnego :!: tylko zadzwon dokładnie jaki jest dedykowany dla ciebie bo ja w 3,0 nie siedze

pozdro

ozzy napisał:
Co z sondą lambda? W 166 są dwie w tym jedna za katem, a w tym nie ma na nią gniazda.
Jesteś pewien, że są dwie?
Przerabiałem kiedyś temat.
Wprawdzie zamiast katalizatora chciałem wstawić zwykłą rurę, ale jestem prawie pewien, że widziałem tylko jedną sondę.
Jeżeli chodzi o tą strumienice to wydaję mi się, że mogą zrobić więcej złego niż dobrego zaburzając przepływ spalin i zmieniając charakterystykę napełniania cylindrów.

kmito napisał:
(...) Przerabiałem kiedyś temat.
Wprawdzie zamiast katalizatora chciałem wstawić zwykłą rurę (...)
O! To napisz jakie masz doświadczenia! Jak najobszerniej.

ozzy napisał:
O! To napisz jakie masz doświadczenia! Jak najobszerniej.
Jak pisałem chciałem, ale tego nie zrobiłem.
Katalizator mam sprawny, więc dałem sobie na razie spokój.
Jak mi padnie katalizator to będę wracał do tematu.
Namawiał mnie do tego zabiegu pewien znajomy tłumnikarz, który zrobił to w swoim BMW.
Jak twierdzi żadnych objawów ubocznych, przyrost mocy, momentu etc.
Ale opinie są bardzo zróżnicowane.
Moim zdaniem ma to tylko sens w zaawansowanym tuningu.
Więcej informacji tutaj:
http://bluebox.zary.com.pl/moto_info/info_artykuly.htm
Polecam do rozwagi szczególnie ten przypadek toyoty:
http://bluebox.zary.com.pl/moto_info/artykuly/art_45.htm
Pozdrawiam

PS. Nie odpowiedziałeś mi na pytanie dotyczące ilość sond.

ja bym rozwazył zamontowanie katalizator o zmniejszonych oporach przepływu splain (tak to sie chyba fachowo nazywa). kazda firma wykonujaca układy wydechowe wykoana go dla cieibie. Dwa wejscia to dla niech zaden problem bo oddzielnie pozyskuja wkładya a oddzielnie robia puszki.

Z autopsji wiem jak to pracuje co prawda w 2-litrowym 150konnym aucie a nie w 3,o ale juz tam wyje to potwornie masakra ,na dluzsza mete tragedia leb chce urwac gwizdze-cos strasznego -a dzieje sie tak dlatego ze spaliny w strumiennicy swidruja ze wzgledu na wspawane tam lopatki , nie polecam bo co dopiero bedzie sie dzialo w 226km aucie jak przycisniesz z lekka

No to mnie nie pocieszyliście, a ma ktoś namiar na zamiennik do katalizatora?? Albo firmę która takowy wykona w atrakcyjnej cenie?

Podłacze sie. Panowie padl mi katalizator. A co sie stanie jak go wypruje i zostawie przelot? Mam 3.0 v6. Dzwiek mi nie przeszkadza tylko co z sonda?

Podłacze sie. Panowie padl mi katalizator. A co sie stanie jak go wypruje i zostawie przelot? Mam 3.0 v6. Dzwiek mi nie przeszkadza tylko co z sonda?

Jeśli masz sonde przed katalizatorem to jeszcze ujdzie ale jak masz przed i za to już troszke gorzej.
Wyjęcie katalizatora nawet jesli masz tylko jedna sonde przed nim tez wpłynie na jej prace, bez katalizatora bedziesz miał deczko szybszy przelot spalin i inną ich temperature ale myśle że nie wpłynie to znacząco na odczyt parametrów, przynajmniej nie powinnieneś tego zauważyc.

Panowie nie wiem czy to katalizator by za[chany czy co ale zrobilismy przelotowke ale taka, zeby spaliny nie wirowaly odpowiednio dobralismy srednice i dzwiek jest metaliczny ale bardzo agresywny i kop maksymalny na kazdym biegu pisk i wcisk:D Czuje jakby ze 20 KM przybylo.

To już kolejna taka opinia, że wycięcie/wyprucie katalizatora daje odczuwalny
wzrost mocy silnika. Zawsze się zastanawiałem czy to takie nieprawdziwe
wrażenie związane z innym dźwiękiem czy rzeczywiście różnica jest tak duża.

Amortyzatory
Powrót