• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Ubytki płynu chłodniczego

Auto
156 1.9 JTD 16V
Witam. Zauważyłem w swoim samochodzie ubytki płynu chłodniczego lecz póki co tematu nie drążyłem bo chciałem zobaczyć jak duże są straty. A więc po 8 miesiącach ubyło mi dokładnie litr płynu chłodniczego. I teraz pytanie do was gdzie może leżeć przyczyna. Dodam że płyn ucieka sobie powoli zarówno w trakcie eksploatacji auta jak i w zimie gdy samochód stał w garażu nie użytkowany (przepalany od czasu do czasu). W samochodzie nie czuć płynu, pod dywanikiem sucho więc chyba nagrzewnice można wykluczyć. Byłbym wdzięczny za sugestie... Pozdrawiam.

Zapewne problem leży w nagrzewnicy! Odkręć osłonę isc-a po prawej stronie (pasażer) na dole i sprawdź czy nie ma tam wilgoci?!
Na 99% to ten problem!

Które to osłona ics-a i jak ja rozkręcić... Na dole mam okrycie skórzane a wyżej jest plastik który się zrównuje ze schowkiem. Mógłbym prosić jakąś szybką podpowiedź jak to sprawnie wykręcić i sprawdzić?

ściągnij boczek po lewej stronie przedniego pasażera (boczek przy lewej nodze :D) okrycie skórzane przykręcone bodajże jedna śruba do odkręcenia, po zdjęciu boczka sprawdź cz w środku nie jest mokro.

miałem ten sam problem udało mi sie go rozwiazac bez wymiany nagrzewnicy - pomoglo wsypanie proszku za 10zł do uszczelniania ukladów chlodzenia

Okej jak przestanie padać to sprawdzę pod tym boczkiem. Jeszcze pytanie asekuracyjne... Można bezpiecznie używać takie proszki do uszczelniania? Nic się nie zepsuje przez takie wynalazki? Pytam bo nie znam się kompletnie. Pozdrawiam.

Najpierw sprawdź nagrzewnicę, ja nie polecam niczego wlewać czy wsypywać do płynu. Nie wiesz jak to cholerstwo się zachowa w chłodnicy czy w przewodach , pozatyka Ci coś i jeszcze narobisz sobie kłopotów, a to tylko leczenie syfa pudrem... Ja jestem po wymianie nagrzewnicy właśnie.

P.S. Nie zawsze musisz miec mokry dywanik, ja nie miałem mokrego dywanika bo nie ciekło dużo, ale płyn ubywał, a jak łapę wsadziłem pod ICS to było mokro, smierdziało płynem i szyby parowało "na tłusto" teraz jest bajeczka...

a mi ubywa plynu do poziommu minimum i dalej juz stoi, doleje plynu i za pare dni znowu minimum ? co to moze byc ?

To samo. Jak jest mało płynu to jest mniejsze ciśnienie. Żadne uszczelnianie nic nie da. Po jakimś czasie problem może wrócić. Wymienić nagrzewnice. Ja mam ten problem. Kupiłem za 100zł. Jak na razie jeżdżę z odkręconym boczkiem, nie używam klimy ani nie grzeje powietrza w kabinie. Wszystko obeschnie, wtedy wyjmę komputerki, wysuszę ew. do końca, powymieniam spalone części. Sporo roboty. Jeżeli komuś parują szyby to też od tego. Nie lać za dużo płynu, po środku między MIN a MAX. Wtedy nie leci więcej a wszystko działa poprawnie. Czasem komputer sie kapnie i pokazuje że jest ta usterka, ale to baaardzo rzadko.

---------- Post added at 14:35 ---------- Previous post was at 14:33 ----------

a mi ubywa plynu do poziommu minimum i dalej juz stoi, doleje plynu i za pare dni znowu minimum ? co to moze byc ?
Sprawdź chłodnicę, czujnik temperatury chłodnicy no i też nagrzewnice. Może w 156 jest to samo.

chlodnica nowa, a gdzie szukac czujnika temperatury chlodnicy ?

Nie wiem gdzie jest, tu już pytaj bardziej doświadczonych. Możesz poszukać w doklejonym wątku z instrukcją serwisową, może tam jest jakiś schemat który to pokazuje. To też nie jest jakaś droga sprawa, są warsztaty które zajmują się tylko serwisem chłodnic, więc jeżeli nie koniecznie musisz to robić sam to podjedź i sprawdzą. Może skoro chłodnica jest nowa, to coś jest źle podpięte. Nie korzystaj z usług warsztatu, który to robił, podjedź gdzie indziej.

ale dlaczego plyn stoi caly czas na poziomie troszke pod minimum i juz nie ubywa dalej ,doleje to za pare dni zejdzie do poziomu tego co zawsze i tak juz zostaje ?

Kolego a jakie dystanse przejeżdżasz swoim dieselkiem? Kumpel w Land Roverze miał podobnie i okazało się ze wszystko było OK, ale do roboty miał 5 km i z powrotem też...silnik diesla nie lubi małych dystansów i niedogrzania, być może tu szukajmy przyczyny...sam juz nie wiem...

Słuchaj sprawdź chłodnice! Gadałem z kumplem i mówił, że znajomemu wymienili chłodnice na nową w warsztacie i przy jej wkładaniu uszkodzili ją. Skleili niby ale tam są takie temperatury, że g*wno klej pomorze. Sprawdź czy jest cała. Kolejna sprawa, jeżeli jeden zbiornik zasila nagrzewnice klimy i chłodnicę sprawdź też nagrzewnicę. Kolejna rzecz do sprawdzenia to przewody-czy nie uległy uszkodzeniu przy montażu nowej chłodnicy, czy są dobrze podpięte, czy na ich długości nie ma uszkodzeń. Sprawdź zbiornik na płyn-czy zakrętka jest szczelna-powinno syczeć przy odkręcaniu na gorącym silniku(wyłączonym rzecz jasna i odkręcaj powolutku) oraz czy zbiornik jest cały Musisz dokładnie sprawdzić, bo nawet małe pęknięcie przy tym ciśnieniu robi kałużę. Jak jest odgłos uchodzenia ciśnienia to zbiornik powinien być ok. Przy używaniu klimy po przejechaniu dystansu zgaś dyliżans, schyl się i zobacz czy nie kapie-bardzo możliwe, że kapie-ale chodzi o to czy się czasem nie leje. Powinno w każdym razie kapać jak z niedokręconego kranu. Jak te podpowiedzi Ci nie pomogą to jedź do DOBREGO POLECONEGO SPRAWDZONEGO warsztatu, który zajmuje się serwisem klimy, chłodnic itp. See ya!

Alfamaniak moze cos w tym jest ,co pare dni jezdze do pracy ,a mam faktycznie blisko ,ale z lenistwa biore auto ,bo poranki takie paskudne ,a w belli od razu mi sie nastroj poprawia ;] mieszkam w malym miescie wiec gdzie bym nie pojechal z domu to silnik sie niedogrzeje ,a jak mozesz to jasniej wytlumaczyc ,co to ma do plynu ? I panowie plynu nie ubywa juz od kilku miesiecy ,ciagle jest prawie na minimum ,ale jesli doleje to jakos opada do minimum ,ALE NIE UBYWA GO WIECEJ... wiec gdyby byly jakes dziury to sączylby sie do dna ,gdyby byly nieszczelne weze ,chlodnice czy nagrzewnica ,to wylalby sie caly ,a w zbiorniku jest caly czas minimum...

peenbe nie potrafię Ci tego wytłumaczyć niestety, po prostu to mi się skojarzyło więc zasugerowałem...ale kolega zgrad ma racje sprawdź korek...zostaje dobry majster znający sie na rzeczy i niech szuka przyczyny, szkoda kombinować.

Witam. Nie odzywałem się w temacie bo nie miałem kompletnie czasu na zabawy przy samochodzie. Dzisiaj znalazłem chwilę i spróbowałem się z tym pobawić lecz napotkałem na problem ze zdjęciem boczku. Po odkręceniu śrubki boczek minimalnie się rusza ale nie mam pojęcia jak go wyciągnąć. Nie chcę drzeć na siłę żeby nie zniszczyć czegoś. Prosiłbym o rade oraz o wyrozumiałość bo mechanika samochodowa jest mi obca. Druga sprawa to zaciekawiła mnie jedna rzecz... Obok schowka patrząc od dołu jest jakaś taka kratka co to jest? Poniżej wklejam zdjęcie. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam.

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/850/dsc028792.jpg/]

[/URL]

Ostatnia edycja:
Ta kratka to nawiew na nogi. Co do boczku to nic nie zepsujesz, spokojnie, to jest dość sztywne i jak podważysz od strony nóg pasażera to wyjdzie.

witam, ja tez mam problem z ubytkami płynu chłodzenia i po odkręceniu boczka przy nodze okazało sie ze mam duzo tego białego nalotu po płynie chłodniczym czyli gdzies tam jest nieszczelność.. macie jakieś godne polecenia uszczelniacze??

Amortyzatory
Powrót