Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
  1. #1
    Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Dołączył
    06 2008
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro
    Postów
    612

    Question Gaśnie po zagrzaniu 2.4JTD

    Witam.
    Wiem że tematów o gaśnięciu JTD było sporo lecz cały czas mam wątpliwości a nie chce tak od razu połowy auta wymieniać.

    Około 3 miesiące temu wymieniłem regulator ciśnienia paliwa na pompie CR bo Alfa gasła podczas jazdy.
    Wczoraj pojechałem na stacje autem rozgrzanym i zgasiłem silnik, zalałem ON i chce odpalać a tu ZONK kręci, kręci i nie odpala. Szarpie silnikiem coś jak by na 2 gary chodził. Odczekałem 15 min, odpaliła i dojechałem do domu.
    Po zgaszeniu też już nie odpaliła. Wróciłem z pracy po 9 godzinach i na dotyk silnik załapał. Takie obserwacje:
    - (zimny silnik) chodził równo
    - im bardziej zaczynał się rozgrzewać tym bardziej obroty falowały
    - przy 92' nagrzania zgasiłem silnik i już nie odpalił
    - po 15 min odpalił z powrotem

    - FiatECUScan nie pokazuje żadnych błędów.
    - przy próbie odpalania na rozgrzanym silniku FES pokazuje obroty: ok 230RPM Ciśnienie gazolu: 300Bar tyle co docelowe ciśnienie

    Z góry dziękuje za sugestie.


    › Więcej...: Gaśnie po zagrzaniu 2.4JTD

    " - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

  2. #2
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar marianek24
    Dołączył
    09 2008
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    alfa romeo 164 2.0TS Super
    Postów
    113

    Domyślnie

    ja kolego mialem ten sam przypadek. wymiana regulatora cisnienia paliwa. gasla na rozgrzanym i ciezko bylo ja odpalic. po jakimś czasie łapała,parametry tez podobne..ale jak podjechałem do kolesia co się zajmuje wtryskami itd od razu z miejsca postawił diagnozę to jest POMPA WTRYSKOWA,zregenerowałem ją(500zł) i juz rok jeżdżę i mam spokój ,nie gaśnie ,nic z tych rzeczy.Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 04-06-2011 o 10:00 Powód: Zdania oddzielamy kropkami

  3. #3
    Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Dołączył
    06 2008
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro
    Postów
    612

    Domyślnie

    Też ta pompa chodziła mi po głowie. Czujnik położenia wykluczamy gdyż przy kręceniu rozrusznikiem komp widzi obroty silnika.

  4. #4
    Użytkownik Znawca
    Dołączył
    11 2009
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001
    Postów
    1,034

    Domyślnie

    Skoro masz możliwość podłączenia się do kom. diagnostycznego to wystarczy sprawdzić ciśnienie paliwa podczas rozruchu (winno wynosić 250 - 300 bar) w zależności od stanu akumulatora.

  5. #5
    Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Dołączył
    06 2008
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro
    Postów
    612

    Domyślnie

    300 bar przy kręceniu rozrusznikiem. Czyli pompa wykluczona.
    Jak przyjechałęm z pracy to odpaliłem auto i widze jak temp dochodzila do 88'C to zaczeły falować obroty. Po chwili tak zaczeły falowac az zgasł silnik. Ale odpaliła od pierwszego przekrecenia. Obroty falują w zakresie 700-900rpm. A może to znowu regulator ciśnienia paliwa nawala?

  6. #6
    dawidkar
    Gość

    Domyślnie

    kolego a moze czujnik walka rozrządu ??

  7. #7
    Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Dołączył
    06 2008
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro
    Postów
    612

    Domyślnie

    Zrobiłem logi na FESie.
    Widać od początku jak się silnik rozgrzewa i przy 88' gaśnie. Pod koniec logów jest jak gaszę samemu silnik i próbuje odpalić, 4 razy kręcę rozrusznikiem i nie odpala az za 5 odpaliła.

    http://chomikuj.pl/koles_02


    A tak FES pokazuje jak kluczyk jest w pozycji MAR i silnik nie odpalony:





    Tak teraz sobie na spokojnie analizuje logi i jak BYK widać tuż przed zgaśnięciem spadek ciśnienia gazolu.
    Ostatnio edytowane przez koles_02 ; 06-06-2011 o 22:47

  8. #8
    Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Dołączył
    08 2008
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE
    Postów
    404

    Domyślnie

    Typowy objaw czujnika położenia wału korbowego. Niestety komputer tej usterki nie widzi....


    Wskazania 230 obr przy próbie rozruchu nie sa wiążące, bo miałem 3 przypadki że np. pokazywał 300 a było 350 i silnik nie ma prawa odpalić...

  9. #9
    Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Dołączył
    06 2008
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro
    Postów
    612

    Domyślnie

    Bardzo cenna dla mnie uwaga.

    W czwartek wymieniam czujnik położenia wału korbowego. Dam znać czy pomogło, mam nadzieje że tak.
    Ostatnio edytowane przez koles_02 ; 07-06-2011 o 10:01

  10. #10
    Użytkownik Rowerzysta Avatar misiu_k
    Dołączył
    06 2009
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    MiTo 1.4 TB 120KM
    Postów
    64

    Domyślnie

    Również proponuję wymianę czujnika obrotów, pomoże na 99,9 %

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 12-07-2015, 17:51
  2. 2,4jtd - przy przyspieszaniu gaśnie? PILNE!
    Utworzone przez norbino w dziale 166
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 01-04-2014, 19:32
  3. 2.4JTD gaśnie na rozgrzanym silniku
    Utworzone przez meason w dziale 156
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 12-02-2014, 21:10
  4. 156 2.4jtd sama gaśnie
    Utworzone przez Lorxk w dziale 156
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 12-11-2012, 11:28
  5. [166] Nieodpala, gaśnie... 2.4JTD
    Utworzone przez M@rcin w dziale 166
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 24-02-2008, 13:51

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory