Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66
  1. #21
    Użytkownik Romeo Avatar Zonkil
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    Lubaczów/Berlin
    Auto
    Gokart 2.0 TB V6
    Postów
    799

    Domyślnie

    Cytat Napisał darrager Zobacz post
    po uszczelnieniu dolotu pier..lniecie powróciło, a takze znikneło przytkanie przy 5 tys obr. Oczywiscie nadal szukam harmonijki bo to klejenie tasmą to dlugo nie wytrzyma.
    No to już wiem czym się jutro zająć


    › Więcej...: Przymulenie przy ok 5 tys. obr. V6

  2. #22
    Użytkownik Romeo Avatar Zonkil
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    Lubaczów/Berlin
    Auto
    Gokart 2.0 TB V6
    Postów
    799

    Domyślnie

    Pobijam pod temat...

    Znowu mam problem z przyspieszeniem...
    Teraz sytuacja wygląda tak że auto w ogóle nie ma mocy...teraz od początku idzie jak muł... Normalnie wcześniej ciągnęła na każdym biegu bez problemu a teraz jak by nie miała ochoty...
    Wbija się na obroty do końca ale wolniej niż zwykle...
    Dodam, że z każdym dniem auto jest coraz słabsze...

    Jak jechałem tu do Berlina to zap....alała jakby na paliwie 150 oktanowym a teraz jest dupa...
    Zbiera się chujowo i nie ma tego pie.....ięcia przy ~4500rpm...

    Przepływki mam 2, podmieniałem na jedną i drugą, i różnicy nie ma...
    Pompa paliwa wymieniona i działa elegancko... no może ten zawieszający się pływak trochę przeszkadza...


    Potencjometr raczej nie bo by szarpało a przepustnica nie jest zatkana z tego co patrzyłem po ściągnięciu tego kolana na dolocie...
    Dziury w dolocie też nie ma...


    Tym, którzy chcą napisać "pojedź na kompa, będzie wszystko wiadomo" mówię, że jestem teraz w Berlinie i raczej ciężko tutaj znaleźć jakiegoś dobrego mechanika, zwłaszcza od Alf... i żeby miał jeszcze AlfaDiaga albo FES...
    Być może w przypadku braku rozwiązań wybiorę się do Lubuskiego, ale to najwcześniej w następnym tygodniu...


    Czekam na logiczne pomysły ludzi którzy wiedzą co jest grane albo mieli coś takiego...

  3. #23
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Kris_Nero166
    Dołączył
    02 2009
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0
    Postów
    777

    Domyślnie

    Te usterki co opisujesz to wg mnie odpowiedzialne są nastepujące elementy: przepływka, nieszczelny dolot (nie tylko harmonijka), sonda lambda, katalizator (a raczej jego brak w sensie że pusty)
    U mnie po 4tys obr. pie..olniecie powróciło ale jeszcze mam wrazenie ze czasem dół jest lepszy a czasami gorszy (od 2 tys obr.) i tutaj mysle ze to może byc słaby katalizator a tym samym padająca sonda i dlatego ten dół moze byc czasami mniej żwawy. Chodzi mi o to ze lepiej idzie od dołu jak sie nie do konca wcisnie pedał gazu bo pelne wcisniecie to wolno sie zbiera(2bieg od 2tys obr). może za bardzo teoretyzuje ale ja u siebie stawiam na slaby katalizator i/lub sonda.

  4. #24
    Użytkownik Romeo Avatar Zonkil
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    Lubaczów/Berlin
    Auto
    Gokart 2.0 TB V6
    Postów
    799

    Domyślnie

    Kata nie mam i nie miałem i nie przeszkadzało mi to do tej pory... szedł jak burza
    Co do sondy to też jest dla mnie podejrzana bo na ostatnich pomiarach dość dziwnie się zachowywała...

    Dolot sprawdziłem cały i żadnych dziur...

    Może po tej ostrej jeździe rzeczywiście sonda się sprzeciwiła...

    Nic innego oprócz sondy no i przepustnicy mi do głowy nie przychodzi...

  5. #25
    Użytkownik Romeo Avatar Zonkil
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    Lubaczów/Berlin
    Auto
    Gokart 2.0 TB V6
    Postów
    799

    Domyślnie

    Doszły nowe objawy...
    Gubienie zapłony, szarpanie, kompletny brak mocy, powolna reakcja na dodanie gazu...

    Teraz autem się nie da jeździć...

    Ma ktoś jakieś pomysły ???

  6. #26
    Użytkownik Romeo Avatar Zonkil
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    Lubaczów/Berlin
    Auto
    Gokart 2.0 TB V6
    Postów
    799

    Domyślnie

    Alfa łapie 100km/h w ~11s... elastyczność też nie zadowala...
    Niżej plik z logami i screan'ami błędów...

    http://www.sendspace.pl/file/f36cde55b6d6e1db22ae102

  7. #27
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Dołączył
    05 2009
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS
    Postów
    12,357

    Domyślnie

    P0130 - uwalona sonda 1
    P0220 - uwalona przepustnica lub czujnik polozenia pedalu (przelacznik B)

    Oba bledy figuruja jako usterki a nie odchylki.
    Z tym zaplonem to jestes pewien ze gubi iskre? Sprawdzales? Mi to bardziej wyglada na konsekwencje P0220 a nie zaplon. wdzales? Mi to bardziej wyglada na konsekwencje P0220 a nie zaplon.

  8. #28
    Użytkownik Romeo Avatar Zonkil
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    Lubaczów/Berlin
    Auto
    Gokart 2.0 TB V6
    Postów
    799

    Domyślnie

    Aaaa zapomniałem napisać... gubienie zapłonu było spowodowane właśnie sondą... po jej wymianie na używaną zaczął chodzić normalnie ale mocy nadal nie było...

    Ostatnio coraz częściej mam sytuację, że pedał załącza się w dziwny tryb polegający na płynnym powolnym dodawaniu gazu mimo, że ja go naciskam normalnie... dzieje się to na biegach 2-6, na 1'wszym jest normalnie... po ponownym uruchomieniu silnika problemu nie ma

    A co sądzisz o tych logach?

  9. #29
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Dołączył
    05 2009
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS
    Postów
    12,357

    Domyślnie

    Na logach sie nie znam. W 166 jest sterowanie silnikiem przez elektroniczny potencjometr. Tak wiec rozne cuda moga sie dziac jak to szwankuje. A jest do wymiany jak widac z odczytu. Nigdy nie ma pewnosci ale ja bym zaczal od wymiany potencjometru bo objawy jak byk na niego wskazuja.

  10. #30
    Użytkownik Romeo Avatar Zonkil
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    Lubaczów/Berlin
    Auto
    Gokart 2.0 TB V6
    Postów
    799

    Domyślnie

    No dobra... no to zaczynam poszukiwania...
    A co do lambdy? według Ciebie też do wymiany?

Podobne wątki

  1. [159] Skrzypienie przy przyśpieszaniu, ustepuje przy puszczeniu gazu. Wahacz górny?
    Utworzone przez robbie w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 15-11-2016, 17:34
  2. Dziwne zachowanie auta od 0-40 km/h. Przymulenie.
    Utworzone przez Mankovich w dziale 166
    Odpowiedzi: 37
    Ostatni post / autor: 03-09-2012, 15:02
  3. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 09-07-2012, 22:55
  4. [146] brak mocy i strzelanie przy kolektorze ssacym przy dodawaniu gazu
    Utworzone przez Karol_PKAR w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 46
    Ostatni post / autor: 16-05-2010, 13:29
  5. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 22-03-2006, 21:58

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory