Niestety pod awatarem masz tylko silnik i skrzynię a brak rocznika. Ale do rzeczy:
![]()
Niestety pod awatarem masz tylko silnik i skrzynię a brak rocznika. Ale do rzeczy:
![]()
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Po pomierzeniu według Waszych wskazówek wychodzi na to, że pudełeczko do wymiany. Pytanie czy można ominąć pudełeczko? Tzn. połączyć pin 6 wtyczki B z pinem 5 wtyczki D? Pytam bo na necie nie moge aktualnie znaleźć mojego z numerem 60669255 a źle się jeździ na 1 lampie...
Na pinie 6-B masz załączenie długich. Jeśli tak zrobisz, to musisz wypiąć ten pin z M45 i połączyć razem kable. Wtedy nie będziesz miał długich, a krótkie będziesz załączał poprzez włączanie długich.
Ale piszesz że masz jedną lampę sprawną więc raczej problemem nie jest M45, a raczej instalacja od przekaźnika R1 do lamp.
A jak założysz mostek między bezpiecznikami F6 i F7 w skrzynce B3 to zadziała ? Sprawdzałeś ?
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Nie sprawdzałem, zasugerowałem się, że jak nie ma napięcia na pinie 5 wtyczki D, to padnięty jest moduł.
Tak w ogóle to sprawa wygląda tak, że jak wymieniłem akumulator, to przez 1 dzień świeciły oba. Potem znowu jedno. Potem przywróciłem do życia samopoziomowanie (bo też nie działało) i znowu przez chwilę miałem oba. Potem zgasło prawe i miałem tylko lewe. W sobotę wymieniłem żarniki i teraz mam na odwrót - zgasło lewe i pali się tylko prawe. No i bądź tu mądry...
Mi prawy ksenon ciągle mruga. Żarniki mam nowe wiec obstawiam przetwornice...
Ponieważ wciąz nie mogę znaleźć przyczyny awarii, po prostu zmierzyłem napięcie przy włączonych światłach na wtyczce przyczepionej do przetwornicy, która rozdziela wiązkę na żarówki od świateł w lampie, no i napięcie jest, więc na pewno odpada moduł świateł i przekażnik pod błotnikiem. W tej chwili obstawiam wadliwe połączenie - albo na zasilaniu do przetwornicy albo na wtyczce żarnika.
Ponieważ samochodem jeżdże codziennie po zmroku, muszę rozwiązać problem jak najszybciej, stąd pytanie - czy można zrobić tymczasową przerobkę na zasadzie:
1. Wypiąć całkiem i wyjąć przetwornicę i żarnik
2. W miejsce żarnika włożyć żarówkę h7 na adapterze d2s-h7
3. Przewody zasilające przetwornicę poprowadzić do żarówki - o ile dobrze się przyjrzałem to są te wpięte w gniazdo na obrazku poniżej
Czy to zadziała? Czy moduł m45 to obsłuży czy będzie robił problemy? Czy ewentualnie możnaby go obejść poprzez połączenie przewodu od włącznika świateł bezpośrednieo do przewodu idącego do przekaźnika na błotniku? Jak to zadziała to pakuję przetwornice i wysyłam do regeneracji, a przez ten czas przynajmniej mógłbym jeździć. Proszę o porady. Dzięki z góry!
Ostatnio edytowane przez maciek.b52 ; 18-02-2015 o 17:52
No więc spróbowałem sam, bo straciłem również drugi reflektor, więc nie miałem nic do stracenia. Powyższy sposób jako awaryjny może być pomocny, działa autopoziomowanie, ale światła świecą dużo niżej, po wykręceniu pokrętła na silniczku na maksa świeci najdalej na 6 - 7 metrów.
Pytanie: czy jest to spowodowane tym, że h7 jest krótsza o 1 cm od d2s? Poza tym należy ustawić samochód przed jakąś ścianą, ponieważ trzeba też ułożyć żarówkę, bo nie siedzi w swoim gnieździe, ja zrobiłem na oko i mam taki kształt na ścianie
więc chyba ok. Całość pracy to ok 1 godzina, efekt jak na emergency przyzwoity, chociaż odległy od ideału...
U mnie powodem problemów ze świeceniem ksenonów było podłączenie kabelków zasilających przetwornicę, obluzowały sie zupełnie gniazda, w które wpina się tę malutką wtyczke z czarnym i czerwonym kabelkiem doprowadzającym zasilanie, dodatkowo jedna z wtyczek do d2s jest stopiona i przepalona, stąd pewnie było mruganie i inne choinki.
Ostatnio edytowane przez maciek.b52 ; 20-02-2015 o 16:44
Kolego przyczyną jest brak styku na tej wtyczce zasilającej przetwornicę, ja u siebie rozmontowałem przetwornicę i przylutowałem dodatkowe przewody masy i +12 bezpośrednio do płytki drukowanej i następnie zastosowałem typowe złącze konektorowe na tych przewodach po obcięciu starej wtyczki. Teraz mam spokój od paru lat.
Witam
Czy jest możliwość kupna nowej wtyczki 6-pin, którą wtyka się do przetwornicy? Jeśli tak, to jak ona się nazywa?
Mam problem, bo raz świeci żarnik, raz nie świeci (są nowe Osram). Ta wtyczka 6-pin jest wg mnie do wymiany, bo słabo się trzyma w przetwornicy i jest trochę połamana...
Czy to jest wtyczka Molex 6-pin Mini-Fit?
Ostatnio edytowane przez SportoweSerce ; 23-02-2016 o 19:16
Kolego masz wersje przed liftem z tego co widzę. Jeśli sie nie mylę ten przewód wychodzący z przetwornicy jest zintegrowany.
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva