Na wolnych obrotach źle pracuje V6

slavik10

Nowy
Auto
audi a6 2,5 tdi sprzedam no alfa no fun
Moja alfa otrzymiała druga młodość ale dalej coś jest nie tak
kupiłem alfe strasznie zaniedbana zabrałem sie za remont kapitalny.

Alfa nie zbierała sie, wiec uszczelniłem caly dolot, wymieniliśmy świece, sprawdzilismy cewki, wymienilismy rozrzad. okazalo się, ze był zle ustawiony. zmienilismy olej, wszystkie filtry, nowe uszczelki pod kolektory. Nastąpiła wyraznia poprawa osiagów, ale na wlonych obrotach idzie nie równo zupełnie jakby nie paliła na jeden cylinder. dodam, ze badalismy kompresje na kazdym cylindrze wyszło 12. komputer nie pokazuje zadnych blędów. czy ktoś ma jakis pomysł co jeszcze można z tym zrobić?????jaka przyczyna bede wdzieczny za kazda wskazówke

Dodam jeszcze, że nie ma błędów sondy ani przeływomierza. Wtryski również wykluczam, bo mam gaz w aucie i na gazie i benzynie jest tak samo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Może to jednak przepływomierz siada? Do ilu tys obrotów się kręci?
Może potencjometr pedału gazu trzeba wyczyścić?
Automat czy manual?
Może mapy wtrysku benzyny sie rozjechały przez gaz i teraz chodzi tak samo na jednym i na drugim? Ile ma instalacja?

Sprawdź szczelność układu wydechowego.
Jaki masz rok produkcji samochodu?? w starszej wersji samochodu ze sterownikiem me2.1 nierejestrowane są wszytkie błędy, a marchewa zapala się dopiero w ostateczności. Np. uszkodzenie cewki w nowszym sterowniku się zapisuje, a w me2.1 konieczne jest wyciągnięcie cewek i sprawdzenie u elektryka.

sprawdź czy cewka nie ma przebicia, u mnie tak samo było, wszystkie cylindry glanc, przepływka nowa i faluje jak oszalały, w poprzednim silniku(ten juz jest drugi w mojej belli) cewka miala przebicie i potopiła troche plastik od pokrywy zaworów i falował jak głupi

przepływka może być nawet mocno zużyta/uszkodzona a komputer i tak moze błędu nie wykryć. nie sugeruj sie czy wykazuje bledy, skombinuj od kogos na sprawdzenie przepływke i sprawdź. cewki pierwszym rzutem oka moga byc sprawne, ale przebicie zawsze moze byc skoro twierdzisz że "na wlonych obrotach idzie nie równo zupełnie jakby nie paliła na jeden cylinder".

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam identyczne objawy jak kolega slavik10 + co jakis czas wywala mi blad "wypadajace zapłony". Dzieje sie to tylko na wolnych obrotach (poniżej 1000). Nigdy nie zauwazylem nierownej pracy podczas jazdy, dynamika silnika bardzo dobra wiec nie mam pojecia co sie dzieje.

Amortyzatory
Powrót