Parametry zbieżności

skopek

Nowy
Auto
AR 146 1.4 TS (sold) / AR 166 2.4 JTD 10V / AR Spider 2.0 TS / AR 159 2.4 JTDm
Witam
Jeśli moje auto jest z końcówki '98r. jak podaje Eper, ale w zawieszeniu miałem wymieniane np. wahacze dolne i górne przód (TRW - dobierane niby wg rocznika) to jakie wartości zbieżności powinienem ustawić, te z katalogu z '98r. czyli -4mm przód i +5,5mm tył, czy te które podaje wielu forumowiczów, czyli przód -2mm, a tył +3mm ?

Witam,
było dużo razy na forum.
przód -2 (rozbieżność)
tył +3 (zbieżność)

Właśnie wiem, że było tyle, iż podane przez ciebie (i przeze mnie wyżej) wartości dotyczą ponoć aut po 2000r.

Ustawia sie "po nowemu". Nawet starsze roczniki ustawia sie wg nowych wartosci. Ustawialem swoja niedawno ('98) i komputer podal nowe wartosci. W zabie mialem podobnie.

Dzięki za odp. Ustawię wiec "po nowemu" i mam nadzieje, że nie ucierpią na tym nie tanie 18" opony.

Spoko, wszystko bedzie gitara. Poza tym jak pojedziesz na komputerowe ustaianie zbierznosci to i tak nie masz wyboru. Laduje nowe ustawienia.

No ja bym taki pewien nie był w eLernie znalazłem coś takiego:

Up to chassis no. 22265, the rear wheel toe-in values are 5.5 ± 1, Up to chassis no. 22265, the toe-in values for the front wheels are -4.0 ± 1
From chassis no. 22266, the rear wheel toe-in values are 3.0 ± 1, From chassis no. 22266 onwards, the toe-in values for the front wheels are -2.0 ± 1

innymi słowy do numeru podwozia/nadwozia 22265 ma być po staremu, od nadwozia 22266 po nowemu

Potwierdzam co napisałem wcześniej, byłem dzisiaj w serwisie ustawiać zbieżność, pan w komputerze miał dokładnie taki podział po numerze nadwozia jak podałem. Myślę że już wszystko w tym temacie jasne :cool:

Amortyzatory
Powrót