Jednorazowy stukot przy ruszaniu i hamowaniu

Auto
Alfa romeo 166 2.0 TS
witam. mam problem nie wiem czy to półoś czy przegub czy jeszcze co innego. moze to ktos mial i pomoze. A wiec przy ostrym zahamowaniu oraz przy szybszym ruszeniu slychac jednorazowy stukot oraz przy przyspieszaniu slysze przy otwartej szybie gwizdy jakies..... Jak to wyjdzie cenowo za część?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na razie jeszcze nie wiadomo co to jest a Ty już o ceny pytasz :D
Wjedź na kanał i sprawdź czy na półosiach nie ma luzów. Potem odpal auto i dodaj gazu przy uniesionych kołach. Będziesz mógł wleźć pod auto i dobrze to wybadać. Nic innego tu nie wyczarujemy a jak będziesz wymieniał wszystko co nam się będzie wydawać to z torbami pójdziesz :D

a polosie sa kompletne? czy same przeguby tez mozna wymienic? pytam poprostu liczac ze moze ktos juz mial taki problem.....

jak to sprawdzic? bez wyjmowania polosi da sie zdiagnozowac czy to ktorys z przegubow? za kazdym mocniejszym przyhamowaniem badz szybszym ruszeniem czy to prosto czy kola skrecone slychac jednorazowy stuk tyle narazie bez kanalu moge opisac problem.....

Właśnie bez wejscia do kanału albo bez podniersienia auta nie da się sprawdzić gum ani tulejek.
Jedz do jakiegos mechanika niech sprawdzi ci zazwieszenie.

Na szarpakach nie wyjdzie. Jak to mają być przeguby to wewnętrzne. Bo zewnętrzne walą tylko przy skręcie. Musisz podnieść auto tak żeby koła były w górze i wtedy sprawdzać. Musisz znaleźć kogoś kumatego. Nie maciaszczyka od golfów...

Przyjrzyj się dokładnie końcówce drążka kierowniczego. Miałem tak w poprzednim aucie. Żeby było śmieszniej to na szarpakach i breszką nie było widać żadnych luzów. Wymienione było kompletne zawieszenie z poduchami silnika włącznie i efektów brak. Dopiero wymiana końcówki załatwiła sprawę.

Miałem kiedyś podobne objawy, kiedy poluzowały się śruby przegubu wewnętrznego. Jednak najprawdopodobniej sprawa dotyczy poduszek silnika, szczególnie tej górnej. Pozdrawiam.

bylem u mechanika ktory stwierdzil ze prawdopodobnie poduszka dolna silnika, jaki jest koszt takiej poduchy?

Ja miałem np tak ze przy ruszeniu i hamowaniu bylo takie puknięcie nie wyczuwalne na kierownicy. Były to wahacze górne a dokładnie prawy i musiałem zakupić nowe. Kola z przodu stały tak /--\ a teraz stoją tak |--| więc sprawdź może tez to puka

bylem na szarpakach ogolnie cisza z dolu i gory, pokazywal mi dolna poduche dokladnie jej tuleje popekana byla i moze pukac ona

mam jednak to samo co kolega wyzej wahacz gorny do wymiany, poduchy sa ok... czy pojezdzil juz ktos na wahaczach gornych fast jakis czas i moze cos powiedziec...? ja mam dolne fast i po 6 tys cisza, nie wiem jak gorne by wytrzymaly......

grzesiu1302 - jeśli masz zamiar pojeździć tym samochodem to warto dopłacić do TRW

A ja uważam że to również zalerzy od tego jak i gdzie jeździsz. Jeżeli omijasz dziury pedantycznie (czyt. nie trafiasz żadnej) a po nierównej drodze jedziesz powoli (czyt. poniżej 50km/h) to z pewnością nie ma sensu kupować trw. A da się tak jeździć żeby zmieniarka nigdy nie przeskoczyła. Ale jeżeli nie masz do takiej jazdy cierpliwości albo musisz pokonywać drogi o nieuniknionym ryzyku kwadratowych felg to lepiej zainwestuj.

u mnie drogi sa w miare dobre co chwile jakas ulice remontuja i wygladzaja asfalt, dziury staram sie omijac wiec chyba skusze sie na fasty tym bardziej ze to wydatek nie planowany sie zrobil, a planuje niedlugo wyjazd w trase a strasznie rzuca tym autem na boki, na nierownosciach sciaga itd. zbieznosc po wymianie ustawic rozumiem...? mam nadzieje ze te gorne fasty wytrzymaja, beda tak dobre jak dolne, bo narazie na dolne nie narzekam....

---------- Post added at 23:09 ---------- Previous post was at 23:05 ----------

jesli by wyszlo na to ze tylko jeden wahacz gorny ma luz, a drugi dobry to w sumie kupie trw, chce przeznaczyc okolo 240 zl, a jak niestety 2 strony poszly to tą sume bede musial podzielic na 2 wahacze czyli fasty sa jakos po 120 zl......chyba ze ktos da rade tanio mi zalatwic te trw???

wahacz wymieniony a stukot w lewym kole nadal jest, mechanik sprawdzil powtornie zawieszenie nic nie wyszlo..... na nierownosciach nic nie puka jedynie podczas ostrego zahamowania i przy szybkim ruszeniu,

Smar i nieuszkodzona guma w przegubie wewnętrznym jest?...

Amortyzatory
Powrót