[166] Sprężyny zawieszenia

• Autor wątku Autor wątku Raulcarlos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raulcarlos

Guest
Witam.Myślę o zmianie sprężyn zawieszenia w swojej alfie na twardsze.Te oryginalne wydają mi się być zbyt miękkie.Z kolei nie bardzo chciałbym zakładać typowo sportowych,bo średnio interesuje mnie zbytnie obnizenie samochodu.Czy ktoś z was przeprowadzał już podobną operację?Jeśli tak to jakie sprężyny założyliście?Z góry wielkie dzięki!!!:)

Kolego według mnie w zupełności usatysfakcjonowały by cię porządne amortyzatory. W najbliższej przyszłości sam przymierzam się do Koni z regulacją i to jest właśnie grzechu warte 8)))

Skoro jest temat o sprężynach to zapytam może ktoś wie jak się mają oznaczenia kolorami na sprężynach do ich twardości czy długości. I jeszcze jedno, jaki macie prześwit w swoich 166 chodzi mi prześwit w najniższym punkcie, czyli odległość od osłony silnika to ziemi, u mnie wynosi ona 7, 5cm wydaje mi się to trochę mało.

jezdzi sie przyjemniej, pewniej. Mialem chwile takie sprezyny u siebie, ale z racji drog jakie sa w moim regionie i miejsc do ktorych czesto potrzebuje dojechac, to zrezygnowalem z tych sprezyn, zeby nie uwalic miski. Jakbym natomiast mieszkal w bardziej plaskim terenie, to bym zostawil, bo lepiej sie czuje auto. A tak to mam teraz na zbyciu utwardzane H&R - jakby ktos chcial to moge odstapic za symboliczna oplata :)

Dj_Direct napisał:
A tak to mam teraz na zbyciu utwardzane H&R - jakby ktos chcial to moge odstapic za symboliczna oplata

Mam tylko pytanko czy pasowaly by one do 156 czy tylko 166.

nie umiem odpowiedziec czy by pasowaly do 156. obawiam sie jednak ze nie. Wyczyszcze je i sprawdze jakies oznaczenia, to moze dojdziemy po nich do zastosowania w konkretnych modelach.

moim zdaniem nie będa pasowały, inne siły tłumienia amorów, inne masy /silnik itp/ ...

a propos, ile chcesz za te sprężyny ? Jestem chętny ... po tej atrakcyjnej cenie :lol:

Witam.Byłbym zainteresowany kupnem tych sprężyn,bo juz zorientowałem się że twardszych nie powodujących obniżenia niestety nie dostanę;/.Jaka miała by być cena za komplet??Pozdrawiam.

panowie jaki macie u siebie przeswit miedzy przednim kolem a blotnikiem,ja wymienilem teraz na nowe i siedzi chyba za wysoko :? co o tym sadzicie

ja tylko napisze ze nie powinno sie utwardzać auta bez opuszczania go. Z punktu widzenia bezpieczeństwa prowadzenia auta nie jest to dobr rozwiązanie

rozumiem ze nie dobrze ze tak wysoko siedzi?
hm ale to sa sprezyny do 2,4 jtd takiego jak ja mam :? wiec...

ja ostanio sprawdzalem i porownywalem z alfoholikiem -biolym i stwierdzilismy jednoglosnie ze posiadam sprezyny sportowe .chcialem kupowac do swojej sprezynki a sie okazalo ze mam juz takie.od poczatku posiadania AR166 mowilem ze cos ten samochod za bardzo twardy jak na limuzyne :)

Michal166 prawdopodobnie miałeś sprężyny sportowe,które obniżyły zawieszenie a teraz masz fabryczne z normalnym prześwitem i dlatego jest wyżej niż poprzednio :) Nie zauważyłeś, że się teraz miękcej jeździ i nie wadzisz spodem??

Ja mam u siebie sprężynki właśnie Eibacha, te czerwone. Wrażenia są świetne... na równej drodze; na zakrętach leży jak żelazko przyspawane do torów. Ale niech jakaś mrówka narobi na droge, gwarantuję, że poczujesz jak po tym przejedziesz. :D Tak czy inaczej, nie chce zmieniać spowrotem na seryjne, bo jazda po zakrętach to istny szok w trampkach! No i te walory wizualne, jak Bella sobie taka przyczajona siedzi...coś wspaniałego jak dla mnie: http://www.forum.alfaholicy.org/topics17/to-i-ja-sie-pochwale-vt10331.htm

alfaholik-Bioły, powiem szczerze ze chyba nie bardzo byly sportowe,wydaje mi sie ze chyba z uplywem czasu siadly i mam nadzieje ze ta za jakis czas tez troche opadn,a moze sie myle?

mi sie wydaje ze siadąc to auto może ale wtedy gdy masz seryjne amory i krótkie springi. Mi usiadło dodatkowy centymetr jak się spręzyny wyrobiły. Na seri raczej nie usiądzie.

Napisałem Ci jaki mam prześwit więc sobie porównaj z Twoim bo u mnie na pewno jest ok. wymieniałeś tylko sprężyny czy amorki też??

Amortyzatory
Powrót