Światła postojowe same się zapalają

AR2RRO

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.0 TS
Witam wszystkich.
Jeszcze miesiac temu bylem jednym z najbardziej beztroskich ludzi na tej planecie, az do momentu zakupu 166 TS :). Ale do rzeczy, na czym polega problem. Otoz swiatla postojowe same wlaczaja sie w nocy (juz 4 raz). Dzis dla przykladu (nauczony doswiadczeniem 3-ch poprzednich incydentow) obudzilem sie kontrolnie o 5 rano (sobota :(), wygladam przez okno, jest ok. Po czym zaledwie 1,5 godziny pozniej budzi mnie walenie do drzwi, "ZNOW swiatla sie panu swieca". Na desce rozdzielczej pali sie lampka swiatel miania, ale wystarczy ze "trącę" pokretlo, znika. Co ciekawe nie ma wtedy mozliwosci, zeby wlaczyc swiatla mijania... Moze ktos sie spotkal z tym problemem, wie gdzie "pogrzebac", itp. Za wszelakie sugestie inne niz "masz cos z elektryka" dziekuje... :D

PS. Jesli ktos zna dobrego elektryka w Lodzi lub ok. bede wdzieczny za namiary...

Kolego, moim zdaniem za dziwne zachowanie się świateł odpowiedzialny jest słynny moduł M45 (zielone pudełko umieszczony pod deską obok tablicy bezpieczników).
On jest najczęściej przyczyną "dziwnego" zachowania się świateł pozycyjnych, mijania oraz stop.
Radzę kupić używany i wymienić. Bez zapłonu wszystkie światła winny zgasnąć bez względu na położenie przełącznika głównego.

Odsyłam do czyszczenia styków w przełączniku świateł.

Tylko skup się i naprostuj, palą się pozycyjne czy mijania. Na desce jest kontrolka pozycyjnych czy mijania.

Postojowe na wyłączonym zapłonie da się włączyć przekręcając przełącznik w lewo. Tam Ci zwiera pin. Tyknięcie przełącznika go rozwiera i dlatego gasną. Wyjmij przełącznik, z tyłu jedna mała śrubka, dwa zatrzaski i masz rozebrane. Tam masz zworki takie jak w pilocie do telewizora. Przeczyść, odrobinka wazeliny technicznej, poskładaj, włala. Miałem, przerabiałem, problem nie wrócił.

Dzieki, zadzialalo. Wyciagnalem (wlasciwie wylamalem :confused:) przelacznik, jeden styk byl lekko zasniedzialy, potraktowalem go wd-40... Voila...

Ojciec kiedyś miał problem w VW T4, że światła się przełączały z mijania na długie. Problem ustąpił po wymianie przełącznika kierunkowskazów (wraż z włącz/wyłącz długie światła)

Cenna rada, tylko w 166 postojowe są na pokrętle a'la VW a nie na manetce ;)

Amortyzatory
Powrót