(166) kontrolka wtrysku

• Autor wątku Autor wątku zdziba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zdziba

Guest
Jest pewien problem. W czasie jazdy , przy wkręcaniu na obroty ,tak około 5000. zapala się kontrolka wtrysku, obroty spadają do 1000 a pedał przyspieszenia nie reaguje . Muszę się wtedy zatrzymać wyłączyć silnik , uruchomić ponownie, i jest ok, ale na spokojną jazde.
Na jałowym wkręca się do 7000 i nic się nie dzieje. Nierozumiem tego .Proszę o podpowiedzi koledzy 8)

Najłatwiej podpiąć auto pod komputer i będziesz znał przyczynę.

Kilka czynników wchodzi w gre, najpewniejszym sposobem dedukcji jest komp bo wymiana czegokolwiek bez uzasadnienia to głupota.....Faktem jest ze auto w momencie kiedy zapotrzebowanie na paliwo gwałtownie rosnie nie dostaje i dlatego wyrzuca bład przyczyna:

Wtryski-dość prawdopodobne ze ktoryś się zacina
Przeływomierz-i tu proponuje odpiać wtyczke od przepływki i przejechac sie jesli to przepływka po odłaczeniu efekt ustapi (choc kinieczne bedzie skasowanie pamieci błedow na kompie)

Pompa paliwa moze rowniez sie konczyc i nie wyrabiać z odpowiednia dawka

KOMPUTEREK- cos dziwnego sie z nim stało-koniecznie trzeba podpiac pod PC i sprawdzic wartości rzeczywiste ,mapke itd.

Powietrze- filtr caly dolot przepustnica trzeba to wszsytko obejrzec

Sam widzisz ile mozliwych opcji plus jeszcze te o ktorych nie wiem :lol:

Proponuje zaczac od przeplywki i dolotu pozniej jesli nie da efektu PC i diagnostyka

Dzięki Koledzy za podpowiedzi , zacznę od wtyczki przepływki.a wsrodę jade na compa.Jestem już umówiony .

smuz napisał:
Kilka czynników wchodzi w gre, najpewniejszym sposobem dedukcji jest komp bo wymiana czegokolwiek bez uzasadnienia to głupota.....Faktem jest ze auto w momencie kiedy zapotrzebowanie na paliwo gwałtownie rosnie nie dostaje i dlatego wyrzuca bład przyczyna:

Wtryski-dość prawdopodobne ze ktoryś się zacina
Przeływomierz-i tu proponuje odpiać wtyczke od przepływki i przejechac sie jesli to przepływka po odłaczeniu efekt ustapi (choc kinieczne bedzie skasowanie pamieci błedow na kompie)

Pompa paliwa moze rowniez sie konczyc i nie wyrabiać z odpowiednia dawka

KOMPUTEREK- cos dziwnego sie z nim stało-koniecznie trzeba podpiac pod PC i sprawdzic wartości rzeczywiste ,mapke itd.

Powietrze- filtr caly dolot przepustnica trzeba to wszsytko obejrzec

Sam widzisz ile mozliwych opcji plus jeszcze te o ktorych nie wiem :lol:

Proponuje zaczac od przeplywki i dolotu pozniej jesli nie da efektu PC i diagnostyka
No dobra ,ale jak odłącze wtyczkę od przepływki, to silnik odpali? i można sobie tak jechać?

pewnie ze odpali jechac mozna ale na dłuzsza mete nie radze auyto zapali i bedzie dostawało mieszanke "podstawowa"moze lekko za bogatą.ale spkojnie kilkanascie kilometrow zrobic mozesz

No i jest zrobione :D Examiner pomógł. Były 3 błędy zostały usunięte, wyczyszczona przepustnica , I Alfa znowu rwie do przodu aż mi się gęba sama uśmiecha. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi w tym temacie :lol: :lol: :lol:

Amortyzatory
Powrót