Zaciski brembo a ET

pampik

Nowy
Auto
była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)
siema koledzy,

mam pytanko

założyłem sobie zaciski BREMBO z V6 na oryginalne letnie felgi 17 cali. Zbliża się zima i zimóweczki mam na felgach 16 cali i tu pojawia sie problem. Ogólnie zaciski sie mieszka w obręczy felgi natomiast musiałbym odsunąć felge na dystansie 5 mm od piasty i teraz zasadnicze pytanie czy felgi 16 cali o ET 36 nie wyjda za bardzo za nadkole i nie bedzie obcierało ??

oryginały 17 mają ET 41 szesnastki które mam mają ET 36 i teraz te 5 mm dystansu jak zmieni współczynnik ET ?? 1 ET = ile mm ??

ja mam zaciski Brembo + oryginalne stalówki 16" i wszystko pasuje. ET podawane jest w mm, tak więc dołożenie dystansu 5mm zmienia ET o 5 punktów, czy jak to tam nazwać :)

Telefony od 166 16"/7" mają ET 41 i zacisk mieści się bez kombinacji, jak masz mniejsze ET o 5 to właśnie tego Ci brakuje...

Felgi sa aluminiowe.

to sie trochę rozjaśniło. Oryginalne alumy 16 caloiwe mają ET 41. Moje mają ET 36 czyli 5 mm różnycy co za tym idzie już na starcie różnica jest 5 mm a co za tym idzie felga wystaje bardziej na zewnątrz. Jak dołoże dystanse 5 mm to już bedzie 1 cm w stronę błotnika i czy w tym momencie opona nie bedzie obierać ?? o błotnik itd.... ?

w sumie to bedzie poszerzenie rozstawu kół o 2 cm. Można tyle ?

no i w tym momencie w grę wchodzą obie osie przód i tył bo nie mogę zwiększyć rozstawu o 1 cm tylko z przodu

Tak tylko zapytam..... Skoro Twoje 16 telefony maja ET 36 i nie wchodza na brembo to telefony 16" byly inne dla V6???

A rozstawic mozesz tylko przod ale ze wzgledow estetycznych dalbym oba

a nie lepiej sprzedac te felgi i kupić oryginalne pod brembo?? ja tak zrobiłem (tez brakowało 5mm) bo jak podliczyłem kupno dystansów i srub to wystarczyło dołozyc i miec komplet felg. Stare felgi sprzedałem i nawet niezle na plusie wyszedłem bo felgi 16tki do 166 są bardzo tanie, za polerowane oryginały dałem 350zł a są w idealnym stanie bez utlenionego klaru..

Ostatnia edycja:
Tak tylko zapytam..... Skoro Twoje 16 telefony maja ET 36 i nie wchodza na brembo to telefony 16" byly inne dla V6???

Oryginale 16 mają ET 41 czyli sa inaczej osadzone i nie haczą ramnionami o zacisk.

Jeśli chodzi o zmianie felg to myślałem o tym ale nie chce mi sie z tym bawić bo musiałbym teraz zrzucic opony z moich felg. Czekać aż sprzedam a później kupic oryginały i nie chce mi sie w to bawić. Druga sprawa to to że dystanse bede miał zrobione po znajomości czyli za flache albo nawet nie i tylko kupno śrub mi zostanie. A oryginalne 16 mi sie nie podobają. Najchętniej kupiłbym drugi komplet 17 heh ale tu oponki sa znacznie droższe.

Podsumowując nie powinno narobić sie problemów z rozsunięcia osi o 2 cm ?

Nie bedzie problemów o 2 cm. Jak chcesz sie upewnić to weź miarke i zmierz jaką masz odległość koła od błotnika, myśle ze masz zapas jakieś 2 cm na strone.

Jesli chodzi o oryginalne 16" to były dwa rodzaje: do V6 i do pozostałych, 17" wchodziły do każdego typu.

A ja myslalem ze telefony 16" byly wszystkie takie same....

Niestety nie wszystkie są takie same, ja też szukałem telefonów konkretnie pod Brembo.

dystanse juz zamówione :) w srode powinny być :d dam znać jak wyszło i jakies foty wrzucę

małe OT - KUBICZE mam pytanko. Widzę że z Wrocka jestes a ja od 13 - 18 i od 20 do 25 11.2011 r bede we wrocku na szkoleniu MTM. W hotelu Europejskim koło dworca na piłsudskiego. Jest tam jakis parking ?? gdzie mógłbym auto postawic ?? W hotelu niby jest ale chcą 30 zł za dobę < haha>

Ostatnia edycja:
Nie bedzie problemów o 2 cm. Jak chcesz sie upewnić to weź miarke i zmierz jaką masz odległość koła od błotnika, myśle ze masz zapas jakieś 2 cm na strone.

Jesli chodzi o oryginalne 16" to były dwa rodzaje: do V6 i do pozostałych, 17" wchodziły do każdego typu.

Z tymi rodzajami i podziałem to poleciałeś trochę kolego darrager, felgi są 6,5" i 7" reszta jednakowa ET41 16". telefony 6,5" widziałem tylko na 166 2.0 z 98 roku, pozostałe 7".

Z tymi rodzajami i podziałem to poleciałeś trochę kolego darrager, felgi są 6,5" i 7" reszta jednakowa ET41 16". telefony 6,5" widziałem tylko na 166 2.0 z 98 roku, pozostałe 7".

Właśnie sam dokonałeś podziału, zresztą kto jest w temacie to wie o co chodzi z 16" do 166, nie wszystkie oryginalne 16" założysz na zaciski Brembo chociaż wygladają identycznie...

No właśnie jesteś w błędzie, ET 41 mają obydwie a tylko szerokość obręczy jest inna. Chyba nie muszę ci tego rysować?

Napisze jeszcze raz : nie wszystkie oryginalne 16" założysz na zaciski Brembo chociaż wygladają identycznie... i mają te same ET ,nie rysuj :)

Powinna pasować i nie trzeba być znawcą. Sprzedający ma części tylko od 3.0 V6

et do zwyklych zaciskow jest podajże 36 albo 37 (6.5cala) a do brembo mają 41 (wychodziły zarówno 6.5 jak i 7), oba rodzaje felg idzie odroznić bo mają inny kształt - te pod brembo są wypukłe

tak samo jest z oryginalnymi stalowkami tez wychodziły z roznymi et

wiem ze to szaleństwo ale tak własnie konstruktorzy sobie wymyślili...

To chyba jeden z wielu nieprzemyślanych elementów. Takich trochę robionych jakby na szybko i prowizorycznie - żeby jakoś było. Albo projektowane dokładnie przed przerwą obiadową ;)

Amortyzatory
Powrót