Witam.Mam zamiar wymienić pompę i sterownik ABS(zapala się kontrolka od abs,ręcznego i prędkościomierz przestaje działać).Mam pytanko czy po wymianie trzeba cały układ po kolei odpowietrzać?Z góry wielkie dzięki.
Witam.Mam zamiar wymienić pompę i sterownik ABS(zapala się kontrolka od abs,ręcznego i prędkościomierz przestaje działać).Mam pytanko czy po wymianie trzeba cały układ po kolei odpowietrzać?Z góry wielkie dzięki.
trzeba odpowietrzyc, i podstawa nowy płyna ja mam taka pompe na zbyciu jakbyś chcial, jak cos to pisz na pw
Nie musisz wymieniać całej pompy.Wystarczy zmienić elektronikę do niej przykręconą.Wtedy nic nie trzeba odpowietrzać i ingerować w mechanikę układu hamulcowego.
Pozdro.
No tak-tylko że sam sterownik ciężko znaleźć
Ale jak masz już pompę to w czym problem przekręcić sam sterownik.
zazwyczaj to elektronika pada wlasnie przez sama mechanike bo zaworki sie zacieraja, czyli leczy to regularna wymiana płynu...
---------- Post added at 21:34 ---------- Previous post was at 21:32 ----------
podobnie jest w pompach wtryskowych vp44, zaciera sie zawór przyśpieszacza i przez to pali sterownik w pompie, powód- kiepskie paliwko
No właśnie pompy jeszcze nie kupiłem
Miałem ten sam problem i wymieniłem cała pompę bo ciężko kupić sam ster. Oczywieście wszystkie numery na pompie jak i na ster muszą byc takie same bo jest kilka rodzaji tych pomp.
Ja miałem taki przypadek i nie wymieniałem pompy bo po co. Kupiłem oczywiście całą pompę na allegro razem z elektroniką, zdemontowałem elektronikę i już. Samą elektronikę wymienisz w 15 minut bez odpinania pompy i spuszczania płynu. A pompę bez elektroniki trzymam w piwnicy na czarną godzinę, może ktoś chce?
yoozef dobrze pisze, jak nie znajdziesz samego sterownika (bo mało osób oddzielnie sprzedaje) to kup cała byle by się numerki zgadzały - chodzi tu o systemy kontroli trakcji, abs itd... i podmieć samą elektronikę. Na forum była instrukcja gdzieś jak i co... musisz poluzować pompę na uchwycie i elektronikę odkręcasz 6x torx (nie pamiętam jaki), spokojnie nic nie wypada![]()
U mnie w ten sposób już śmiga 9 miesięcy i jest spokój.
ARrrrr 1 6 6 3.0 V6