• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana łożyska tylnej piasty

• Autor wątku Autor wątku cin1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

cin1

Nowy
Auto
alfa 166 2.4 jtd
W mojej belli strasznie huczy tylnie koło domyślam się żę to łożysko. Mam dylemat, czy wymienić samo łożysko (bardzo drogie),Czy też przełożyć całą tylną zwrotnice. przy czym jest więcej roboty, co mi doradzicie?
Mam 2.4 czy podejdzie do mnie używka np 3.0 lub 2.0 ?

Ostatnia edycja:
Zwrotnice w 2.4 czy 2.0 3.0 2.5 były takie same ale czy warto iść w używkę ....

Dokładnie jak kolega wyżej jeśli kupisz uzywke nie będziesz wiedział z jakim przebiegiem i czy zrobisz na niej 100km czy 10tyś. ja będąc na twoim miejscu sklaniałbym się ku wymianie na nowe. A takie pytanie za 100pkt opon nie masz czasami wyzabkowanych z tyłu? ja miałem wyząbkowane bo przeważnie jeżdziłem sam albo z dziewczyną i to własnie opony z tylu tak niemilosiernie juz huczaly,że przy 90km/h nie szlo rozmawiac w aucie.

Kup łożysko z piastą. Nawet tani zamiennik ale nowy. Z używką to tak jak koledzy piszą. A w dodatku wymiana nie jest już taka prosta. Musisz wszystko rozkręcać (a jest tego trochę) i wybijać (raczej na prasie) tuleję pływającą ze zwrotnicy.

no własnie, koledzy dobrze wspomnieli o pracy przy tym związanej :) Jak kupisz łożysko z piastą ściągasz kółko i sie bawisz na lewarku. Jak sie zabierzesz na zwtornicę to też sie da na lewarku ( bo ja tak robiłem cały tylny zawias i opuszcząłem sanki) ale roboty z tym jest tyle że nie polecam. Druga sprawa same tuleje w zwrotnicy. Kupisz używaą zwrotnicę i przełożysz używaną tuleję ze swojej do drugiej używanej ?? Mnustwo bezsensownej pracy chyba że masz też zawias do remontu z tyłu no to wtedy i tak byś to rozkręcał ale jeśli nie to mija się to z celem. Wymień samo łożysko - ja bym tak zrobił.

Ja bym się zdecydował na wymianę łożyska. Nawet nie zawsze będziesz musiał zainwestować w piastę, bo nie zawsze piasta jest uszkodzona od łożyska, Mi mechanik kiedyś wymieniał dwa łożyska i jedną piastę

Ale jak dobrze pamietam to jest zespol nierozbieralny. Pewnie na chama jak sie ktos uprze to mozna samo lozysko jakos z piasty wydlubac. Ale nie wiem jak wtedy z dostepnoscia bo to nie figuruje jako element wymienny i trzeba bedzie na wlasna reke szukac w katalogach lozyska o takiej specyfikacji.

a od kiedy to w 166 można samo łożysko wymienić ?

kolego wejdź na stronę www.rufus.pl tanie i orginalne łożyska polecam bo sam też to przerabiałem a wymiana łożyska w norauto kosztowała ok 100:)))

Jeżeli chodzi o tylne to faktycznie cena nie jest zła. 7zł taniej niż na allegro. Tylko jeszcze kwestia przesyłki. Ale dobra opcja jak za SKF

pół roku temu przerabiałem też ten temat huczącego łożyska (prawy tył) po zrobieniu rekonesansu cenowego byłem delikatnie mówiąc nie zadowolony, postanowiłem oszczędzić i nabyłem całą używaną zwrotnice (szkoda mi tylko czasu który poświęciłem temu) po przejechaniu około 40 km znowu zaczeło wyć... 130zł poszło w błoto. Zanabyłem na allegro nową piaste SKF i do tej pory problemów nie ma. Po sytuacji z tym łożyskiem przestałem patrzyć aby wymieniać w belli części po najniższej linii oporu.

Amortyzatory
Powrót