• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tłumik środkowy i końcowy - zamienniki V6

IMASAF, najszybciej kupisz go za naszą zachodnią granicą np w Dreźnie, z ebaya też można zamówić

Ja mam pytanie odnosnie katalizatora bo moj sie akurat juz skonczyl i chcialem go usunac, tylko jak pozniej zrobic przejscie z 2 rur na jedna i jeszcze umiesici tam sonde ? (2,5 V6)

a mi się udało w dość dobrym stanie używany za 230 PLN z przesyłką wyrwać...
na wiosnę i tak mam zamiar mienić cały wydech więc jako tymczasowy jest akurat...
ze starym nie mam co zrobić więc jak by ktoś chciał to mogę sprezentować, ale od razu mówię że na łączeniu tam gdzie czarne jest pożarte przez rdzę ale jakoś się trzyma :)

na górze nowy, na dole stary

układ wydechowy:
- końcówki elastyczne,
- katalizator,
- tłumik środkowy
- tłumik końcowy

a czy z katalizatorem nie byl zintegrowany jeszcze jeden tlumik ? (tak slyszalem) prawda to?

witam , miałem dać znac co do moich tłumików - wiec , kupiłem używki środkowy i koncowy za 300+70 przesyłka są rewekla jak na używki Bella juz nie ryczy a delikatny pomruk ma . pozdrawiam

Prawda, w pierwszej puszce za wkładem katalitycznym jest komora/tłumik przelotowo-rozprężny.

Grzesiek a ile jest katalizatorow i sond lambda w V6 rok 2003 jak patrze to widze u gory jeden i z drugiej strony glowicy drugi i wkrecone do nich sondy +3 kat na dole + sonda ,czy moglbys to zweryfikowac czy tak jest

A mozna go czyms zastapic? Bo mam katalizator wymieniony na uniwersalny i mam teraz troche glosno.

Dołożyć za katalizatorem mały tłumik przelotowo-rozprężny i już.

---------- Post dodany o godzinie 16:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:55 ----------

Grzesiek a ile jest katalizatorow i sond lambda w V6 rok 2003 jak patrze to widze u gory jeden i z drugiej strony glowicy drugi i wkrecone do nich sondy +3 kat na dole + sonda ,czy moglbys to zweryfikowac czy tak jest

Z tego co pamiętam tak właśnie być powinno w tym roczniku, dwa pionowe katy przy kolektorach i sondy regulacyjne przed nimi i potem katalizator i sonda za nim pilnująca jego obecności/sprawności.

a powiec mi gdyby sie to wszystko posypalo w przyszlosci to co proponujesz lub co sie da zrobic zeby zastapic te katy zwlaszcza 2 pionowe przy kolektorach lub ten dolny tak zeby to auto jezdzilo bo rozumiem ze wczesniejsze V6 tych katow nie posiadaly (gornych) i czy jest mozliwosc wogole wstawic w ich miejsce jakies uniwersalne np z firmy lindo gobex bo oryginaly mnie zmasakruja cenowo

W tej chwili z zakupem katalizatorów do wspawania już nie ma problemu, pionowe też się kupuje i wstawia.

Może ja się podepnę, sukcesywnie przywracam swoją Alfę do stanu idealnego, jakiś czas temu kupiłem tłumik końcowy, teraz kupiłem tłumik środkowy oba oryginalne, polecam zakupy na ebay, szczególnie teraz, euro jest stosunkowo tanie.
Ale nigdzie nie znalazłem katalizatora do AR166 3.0 V6 99 r, czy ktoś z kolegów mógłby doradzić co założyć i ile jest z tym przeróbek związanych, kupno używki raczej odrzucam, ciężko kupić coś co by rokowało na dłuższą jazdę.

kupowalem kiedys uniwersalny kat do 155 do z firmy http://www.lindo.gobex.pl/ moze tam cos znajdziesz dla siebie.Mozesz mi podac linka do tej aukcji tych tlumikow z ebay de

Ostatnia edycja:
ja oba tłumik kupowałem z ebaya, zawsze wpisuje "auspuff alfa 166", i szukałem po cenie, korespondencja ze sprzedającym ograniczona do minimum, bo nie znam niemieckiego, tylko google:)
na tłumik końcowy czekałem tydzień, na środkowy 3 dni, wszytko przyjeżdżało DHL'em, oba tłumiki kupiłem od sprzedającego z Drezna,
tu jest ciekawa oferta, jeszcze tańsza niż ja płaciłem

http://cgi.ebay.pl/Auspuff-MSD-Scha...8653?pt=Autoteile_Zubehör&hash=item5ada32a48d

Co do zakupów to nie ma stresu, polskie Allegro daje gwarancje za zakupy do 10 tys zł, natomiast zakupy zrobione na ebay i zapłacone przez paypal są gwarantowane, więc nie ma stresu przy zakupach, że czegoś nie dostaniesz.

W sumie za pierwszym razem zastanawiałem się nad wyjazdem do Drezna lub Berlina po odbiór, ale dałem sobie spokój.
Część sprzedawców ma podane już w aukcji ceny wysyłki do Polski, ale przeważnie są to te droższe oferty, lepiej wybrać tańszą i napisać do gościa o cenę wysyłki.

ja oba tłumik kupowałem z ebaya, zawsze wpisuje "auspuff alfa 166", i szukałem po cenie, korespondencja ze sprzedającym ograniczona do minimum, bo nie znam niemieckiego, tylko google:)
na tłumik końcowy czekałem tydzień, na środkowy 3 dni, wszytko przyjeżdżało DHL'em, oba tłumiki kupiłem od sprzedającego z Drezna,
tu jest ciekawa oferta, jeszcze tańsza niż ja płaciłem

http://cgi.ebay.pl/Auspuff-MSD-Scha...8653?pt=Autoteile_Zubehör&hash=item5ada32a48d

Co do zakupów to nie ma stresu, polskie Allegro daje gwarancje za zakupy do 10 tys zł, natomiast zakupy zrobione na ebay i zapłacone przez paypal są gwarantowane, więc nie ma stresu przy zakupach, że czegoś nie dostaniesz.

W sumie za pierwszym razem zastanawiałem się nad wyjazdem do Drezna lub Berlina po odbiór, ale dałem sobie spokój.
Część sprzedawców ma podane już w aukcji ceny wysyłki do Polski, ale przeważnie są to te droższe oferty, lepiej wybrać tańszą i napisać do gościa o cenę wysyłki.

kupilem od tego goscia z Drezna srodkowy i koncowy nowy Imasaf 1270zl z przesylka do Polski. mysle, ze to jest dobra cena taniej nigdzie nie moglem znalesc w uk 400f w Polsce ok 1900zl (tani fiat) .Tak wiec dzieki za linka i moge za symboliczna cene w wakacje oddac moj srodkowy i tylni jakby ktos chcial ,srodkowy niezly stan , tylni 1x naprawiany ale jako tako sie trzyma

Ostatnią edycję dokonał moderator:
to cieszę się, że mogłem pomóc
mam jeszcze pytanie, czy warto pomalować czymś nowy tłumik, zabezpieczyć go dodatkowo przed korozją??

Amortyzatory
Powrót