• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tłumik środkowy i końcowy - zamienniki V6

Leroy Merlin jest po 30zł do 800 stopni, temp pracy przy dwu rurce 850 stopni

podaje firme w Niemczech ktora sprzedaje tlumiki imasaf ,kupilem u nich do 166 srodkowy i koncowy, maja takze tlumiki do innych modeli alf ,tak wiec moze sie komus przyda a ceny jak za oryginal dobre http://www.cardepartment.de/

Tłumik Alfa 166

Mam pytanie, jaki tłumik polecacie do Alfy 166 3.0 po FL ?
Czy tłumik od Lancii Kappy pasuje do tego samochodu, a może znacie jakąś inną alternatywę ?

Od kappy pasować nie będzie. A alternatyw może być kilka ale musisz skorzystać z opcji "szukaj", napewno znajdziesz odpowiedz na twoje pytanie bo temat wałkowany był już sporo razy.

Ewentualnie używka, ale znaleźć coś w dobrym stanie jest prawie nie możliwe. Chyba, że masz gdzieś magików, który dorobią Ci tłumik, ale to muszą być naprawdę dobrzy fachowcy.

Kolego daj sobie spokój z MTS. Ja wyrwałem IMASAFa za 840 z przesyłką i gra jak trzeba. Wreszcie silnik ma swój dźwięk. Rożne opinie na temat MTSa słyszałem, wiec zainwestowałem w oryginałkę i nie żałuję. Kilka ładnych lat powinien wytrzymać.

Poniżej masz namiary na gościa który mi to z Niemiec sprowadzał (link nr 2 od kolegi powyżej), z tego co wiem to sprowadza tez środkowe, podpytaj. Facet godny zaufania, szybko sprawnie i bez problemu załatwiłem z nim interes.

Dariusz Ogrodziński
tel: 506-431-828
http://www.tlumiki.eu
tlumiki@tlumiki.eu

Pozdrawiam

Kaliński jest wart polecenia, ale widziałem jak wyglądał dorabiany tłumik do BMW X6 który akurat montowali jak tam byłem....obok auta leżała oryginałka. Porównałem, po pierwsze oryginałka była większa, miała więcej bebechów(ciszej), nowa końcówkę którą wstawiali wyglądała jak kupa i nie przyjąłbym jej w X6tce gdybym ja odbierał tą robotę...fakt kilka stówek w kieszeni, ale pytanie czy warto. Też stałem przed takim dylematem, wybrałem droższą opcję i jestem zadowolony, ale oczywiście każdy sam decyduje...

Jak chcesz oryginał w dobrej cenie to poszukaj na niemieckim e-bay, załatwienie wszystkiego zajmuje kilka minut, wystarczy tłumacz google jeśli nie znasz niemieckiego, przesyłka była u mnie na trzeci dzień, wszytko idzie DHLem. W Polsce nikt nie ma tych tłumików w dobrej cenie, bo nie ma tu przedstawiciela IMSAF, co do mts nie wypowiadam się bo jak ja kupowałem to ich nie było, ale po zdjęciach wyglądają gorzej niż oryginał:)

Koledzy, ja kupiłem i zamontowałem końcowy tłumik MTS'a.
Jest jak oryginał IMASAF'a co lepsze pod przyspawaną blaszką z oznaczeniem producenta MTS znalazłem oznaczenie IMASAF.
Wynika, ze MTS bierze od IMASAF tłumiki montuje końcówki z nierdzewki i nakleja swoje oznaczenia.

Koledzy, ja kupiłem i zamontowałem końcowy tłumik MTS'a.
Jest jak oryginał IMASAF'a co lepsze pod przyspawaną blaszką z oznaczeniem producenta MTS znalazłem oznaczenie IMASAF.
Wynika, ze MTS bierze od IMASAF tłumiki montuje końcówki z nierdzewki i nakleja swoje oznaczenia.

To bardzo cenna informacja!!!

Może ja się podepnę, sukcesywnie przywracam swoją Alfę do stanu idealnego, jakiś czas temu kupiłem tłumik końcowy, teraz kupiłem tłumik środkowy oba oryginalne, polecam zakupy na ebay, szczególnie teraz, euro jest stosunkowo tanie.
Ale nigdzie nie znalazłem katalizatora do AR166 3.0 V6 99 r, czy ktoś z kolegów mógłby doradzić co założyć i ile jest z tym przeróbek związanych, kupno używki raczej odrzucam, ciężko kupić coś co by rokowało na dłuższą jazdę.

http://www.ebay.de/itm/Katalysator-...610338042?pt=DE_Autoteile&hash=item335d669cfa

http://www.ebay.de/itm/Katalysator-...867010367?pt=DE_Autoteile&hash=item336cb31f3f

http://www.ebay.de/itm/ALFA-ROMEO-1...629627284?pt=DE_Autoteile&hash=item2a0e5d6194

Ostatnia edycja:
Dyskutują też nad wyższością castrola nad lotosem, a baza olejowa jest taka sama - prosto z lotosu, rozlewana w polsce. Różnią się tylko uszlachetniaczami ;)

Dobrze wiedzieć, ciekawe czy ta sama zasada ma się do 156.

Hmm, tylko jak teraz się ma do tego odwieczna dyskusja o wyższości IMASAFa nad MTSem (było było nawet w tym wątku :) )? Efekt placebo?

No i teraz ma zgrzyt,kupić mts czy dopłacić jakieś dwie setki na Imasafa...Wcześniej chciałem Imasafa ale po przeczytaniu tego tamatu zacząłem się wachać.

ja tez się gryzłem. Nie byłem pewny jakości MTS a wiele informacji nie znalazłem na ten temat, żal mi było utopić ładnych parę stówek w coś niesprawdzonego. Wziąłem IMASAf, na pierwszy rzut oka tłumik świetnie wykonany, porządne i równe spawy, widać ze żadnej fuszerki więc nie żałuje 2 stówek więcej, a śpię spokojnie i autko ma taki dźwięk jaki przewidziała fabryka. Wszystko zależny czy masz fundusz inwestycyjny:) i czy lubisz spokój ducha:)

Odgrzeję kotlecika, jak tam przetestował ktoś tego MTSa w 2.5/3.0 V6? Muszę coś wkrótce kupić bo już wstyd jeździć z taką rudą puszką :).

Amortyzatory
Powrót