• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Opony - szersze na przód czy na tył?

pampik

Nowy
Auto
była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)
siema,

właśnie kupiłem 4 oponki UNIROYAL rain sport 2. Problem w tym że nie zauważyłem przy kupnie że to sa dwie 215/45/17 a dwie 225/45/17. I teraz zostawić je i dać węższe na przód czy oddać ?? bo będzie np ABS wariował ?

różnica w prędkości jest 1,46%

Różnica w prędkości
[TABLE="class: metoda-2"]
[TR]
[TH] [/TH]
[TH]50 km/h[/TH]
[TH]100 km/h[/TH]
[TH]150 km/h[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD="class: label"]zamiennik 1[/TD]
[TD]49.28 km/h[/TD]
[TD]98.56 km/h[/TD]
[TD]147.84 km/h[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ostatnia edycja:
przybliż trochę tą tabelkę, co jest zamiennikiem: 225/45 czy 215/45? generalnie jeśli producent przewiduje oba ogumienia to możesz sobie darować różnicę wskazań bo i tak wygląda na niewielki bląd. ABS mógłby robić problemy jakbyś założył diametralnie różne gumy...

---------- Post added at 16:46 ---------- Previous post was at 16:43 ----------

oczywiście chodzi o gumy na jednej osi

oryginał to 225/45/17 i takie chciałem i takie teoretycznie były do kupienia. Zamiennik to 215/45/17

W takim wypadku myślałem o tych węższych na przód a szerszych na tył.
Jak kupowałem to sprawdziłem pierwsze dwie i było 225. Zapakowałem do auta i na placu jak wyciągałem zauważyłem ze dwie sa 225/45/17 a dwie 215/45/17 ;/

...skoro są zamiennikami to nie powinieneś mieć problemu i fakt że szersze będą lepiej pasowały z tyłu:)

...ale...nie możesz zamienić na jednakowe?:)

p.s. jak dokonałeś pomiaru prędkości?

215/45/17 bedą niższe od 225 i u mnie jak były takie różnice tylko ze w 16" to wariowała kontrola trakcji ale może przy 17" tego nie bedzie.

czy są zamiennikami nie wiem. Opony kupowałem używane 4 sztuki za 770 zł. Wszystkie rok 2008 - 09 i bierznik około 7 mm. Kontroli trakcji nie mam ale martwię sie ABSem.

Najwyżej te dwie sprzedam i kupie dwie 225 a jechać 100 km żeby je oddać mi sie nie opłaca i nie chce

...tak jak pisałem, jeśli na jednej osi będziesz miał gumy w tym samym rozmiarze ABS nie będzie robił problemu ale w przypadku VDC różne gumy na osiach (rozmiary) i różne przez to prędkości obrotowe mogłyby wzbudzać VDC...chociaż z drugiej strony wiele aut ma mieszane ogumienie i nie jest to problemem dla ESP...

dzieki za odp :) zobacze jak sie znajdzie cos ciekawego to je sprzedam i kupie 225. Po prsotu bedzie mnie to draznic :)

na 215/45 bedzie sie bardzo niewygodnie jezdzic i dobijać a co dopiero jak w dziure wpadniesz

225/45 ma juz troche wiecej gumy

racja. 225 już są dość wąskie na profilu i można zrobic akuku feldze a co dopiero na 215

W takim wypadku myślałem o tych węższych na przód a szerszych na tył.

no i bardzo dobrze mówisz. Myślę, że nawet może okazać się korzystny taki zabieg. Samochód powinien troszkę "pewniej" stać na dupsku :P

no biorac pod uwagę ze 2.4 to cięzki silnik i rozkład masy jest raczej w strounku 60 - 40 i jest to auto czasem podsterowne a czasem nadsterowne to w tym drugim przypadku szerszy lac z tyłu troszeczke zniweluje zamiatenie tyłkiem :)

no biorac pod uwagę ze 2.4 to cięzki silnik i rozkład masy jest raczej w strounku 60 - 40 i jest to auto czasem podsterowne a czasem nadsterowne to w tym drugim przypadku szerszy lac z tyłu troszeczke zniweluje zamiatenie tyłkiem :)

Przecież z tyłu nie bedzie szerszy tylko z przodu bedzie węższy ;)

zaloz i sie przejedz jak nie docierają do ciebie argumenty, akurat u nas przekładka opon jest nadal w tak korzystnych cenach ze mozna sobie na to pozwolić;)

Jasne że jeśli na zimę to 215 na przód bo im węższa guma tym lepiej na zimę :)

Amortyzatory
Powrót