• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zmieniła się barwa xenonu - żarnik czy przetwornica?

kamko25

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r
Witam

Mam Alfe 166 z 2006 z fabrycznymi bixenonami. Od jakiegoś czasu zauwarzyłem ze barwa światła z jasnoniebieskiej przechodzi bardziej w żółtą. W chwili obecnej snop światła nie wygląda juz jak z typowego xenonu a raczej jak z mocnej seryjnej żarówki (jest po prostu bardziej żółty, bez niebieskawego odcienia charakterystycznego dla światła xenonowego) Pytanie moi drodzy co sądzicie: czy to kończą się poprostu żarniki czy to raczej może być wina przetwornicy. Dodam że żarniki są raczej oryginalne i nie były nigdy wymieniane(ponad 6lat)

może przepalony odbłyśnik lub zmatowiały.

Żarniki do wymiany, kup parami aby mieć ten sam kolor światła.

Odbłyśnik nie ma znaczenia, przecież to soczewki

Jeślii masz na myśli odbłyśnik ten widoczny gołym okiem z zewnątrz to napewno nie bo wygląda jak nowy. Swoją drogą typowym objawem zużycia żarnika jest jego mruganie czy przygasanie na chwilę a u mnie tego nie ma

będzie zmieniał kolor najpierw na żółty a jak będziesz jeździł dalej to zmieni kolor na jasno fioletowy,
jak chcesz sprawdzić czy to wina samego żarnika to zamień je w lampach,

Odbłyśnik nie ma znaczenia, przecież to soczewki
kolego, bixenon/xenon działa identycznie jak zwykła lampa, różnica polega na tym iż zwykła lampa ma żarówkę zamiast żarnika i klosz zamiast soczewki.
Światło z żarnika nie świeci kierunkowo (prosto) w soczewkę tylko świeci dookoła żarnika i ta część która nie przechodzi do soczewki jest odbijana od odbłyśnika przed soczewką a potem przechodzi przez nią.

jak chcesz sprawdzić czy to wina samego żarnika to zamień je w lampach,

Tylko że obydwa żarniki świecą tak samo żółto, wygląda na to że zużywają się tak samo

kolego, bixenon/xenon działa identycznie jak zwykła lampa, różnica polega na tym iż zwykła lampa ma żarówkę zamiast żarnika i klosz zamiast soczewki. Światło z żarnika nie świeci kierunkowo (prosto) w soczewkę tylko świeci dookoła żarnika i ta część która nie przechodzi do soczewki jest odbijana od odbłyśnika przed soczewką a potem przechodzi przez nią.

No ja bym polemizował z tym odbłyśnikiem wokół soczewki bo jest przecież wiele aut które maja soczewkę i wykończenie lampy wokół bez żadnego odbłyśnika na czarno np nowa mazda 6 itd..

---------- Post added at 14:32 ---------- Previous post was at 14:28 ----------

a jeszcze jedno pytanko - jakie żarniki są fabrycznie zamontowane 4300K czy 6000K bo nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji. Wiem że w 166 sprzed liftu były 6000K a u mnie???

Kamko zieniaj żarówki, praktycznie jestem pewien że pozatym masz wszystko ok, 4300k

A skoro zmieniła się barwa żarnika, to i zmieni się zawartość kieszeni ;)

Typowe objawy zużycia żarnika, gaz szlachetny ucieka powoli i w związku z tym mienia się barwa świecenia. Notabene, zużyte żarniki to obciążenie dla przetwornic, więc radzę wymienić zamiast narzekać i szukać dziury w całym. Nie jesteś pewien, kup odpowiedni żarnik na allegro za 15zł, zamontuj i zobacz.

Od razu mówię, tak jak koledzy: kupuj parami, nigdy jednego nie wymieniaj. Za 50zł kupisz już dobre żarniki, które pociągną kilka lat. Za 90-100zł można już kupić osram, ale produkowane są w tym samym miejscu, co żarniki noname za 50zł ;)

No ja bym polemizował z tym odbłyśnikiem wokół soczewki bo jest przecież wiele aut które maja soczewkę i wykończenie lampy wokół bez żadnego odbłyśnika na czarno np nowa mazda 6 itd..

owszem ale tak czy owak jest to warstwa odbijająca albo dla ścisłości nie pozwalająca światłu wyjść w inną stronę niż ta przewidziana. Notabene są firmy które regenerują tę powierzchnię więc coś w tym jest że warstwa ta przepala się/matowieje i dla lepszego/mocniejszego światłą się ją regeneruje o czym nie raz wspomniano na forum.

Zamówię chyba philipsy lub osramy. Koszt jednego z tych żarników to 170-200zł (D1S), ale liczyłem się z takim wydatkiem. Wolę porządne niz jakiś badziew za 50 zł. Zastanawiam się tylko nad barwą bo szwagier ma właśnie w nowej Mazdzie 6 6000K i wyglądają zajebiście i fajnie się patrzy w nocy przy takim oświetleniu bo 4300 to jakieś takie bardziej białe.

---------- Post added at 19:12 ---------- Previous post was at 19:08 ----------

zamiast narzekać i szukać dziury w całym

Ja tylko pytam, bo może akurat ktoś miał identyczny problem. Nie narzekam i nie szukam dziury (no właściwie to dzisiaj będę szukał :) ) więc czytaj bardziej ze zrozumieniem

Pozdrawiam

Kolego, żeby polemizować to przydałoby się posiadać jakąś wiedzę w temacie. Naucz się czytać i poczytaj o konstrukcji reflektora, odbłyśnik jest konieczny w ksenonie i biksenonie. poszukaj w googlach bo mi się nie chce pisać oczywistych wywodów.

Kolego, żeby polemizować to przydałoby się posiadać jakąś wiedzę w temacie.

Polemizować można również na podstawie własnych obserwacji i własnego zdania na pewne tematy. Nie używaj słów których znaczenia nie potrafisz do końcą prawidłowo zinterpretować bo wprowadzasz tym śmietnikowym sposobem pisania niepotrzebnie nerwową atmosferę. Przypomnę że forum jest po to żeby wymieniać między sobą wiedze i informacje. Jak nie masz ochoty (lub wiedzy) żeby odpowiedzieć na dany post to się nie udzielaj. Obrażać kogoś jest łatwo nie??? A czytać to chyba ty nie potrafisz skoro takie bezsensowne posty piszesz.

ja obstawiam na 99% żarniki kolega mial taką samą sytuację w mazdzie 6 tyle ze z jednym żarnikiem wymienił oba i barwa swiatła wruciła nie wierze ze odbłyśniki mają coś wspolnego ze zmianą barwy.zarniki sie kończą i tyle pozdrowionka

Zamawiam żarnki, wymienię i mam nadzieję że będzie OK. Dziękuję za podpowiedzi

a jaki efekt po zamianie "miejscami" żarników?

Zamiana miejscami?? Jezeli jedna lampa swieci inaczej od drugiej to wtedy mozna zamienić miejscami palniki żeby wyeliminować przyczynę.
Co do odbłysnika to o co kaman?? O odbłyśnik w środku w soczewce czy odbłyśnik w środku lampy dookoła soczewki??
Zobacz sobie na oprawce jaką miałeś temperaturę barową palnika i kup takie same.
W mondeo miałem soczewki i palniki 6000K efekt w sumie fajny ale zbyt niebieski jak dla mnie i miały jedna wadę: Dawały tragiczną poświatę niebieskiego gdy jezdziłem z deszcz, śnieg lub mgłę. Miałem wrażenia, że droga jest strasznie śliska i oblodzona. Wymieniłem je na mniejsze 4300K i dla mnie lepiej się jeździło.

Amortyzatory
Powrót