[166] śruby do felg stalowych

• Autor wątku Autor wątku yaro38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yaro38

Guest
Po minionej zimie udało mi sie kupić za dość dobre pieniążki felgi stalowe do mojej Alfuni,chcę na nie założyć zimówki,by na przyszły sezon nie musieć wystawać w gigantycznych kolejkach do wymiany opon,mam jednak w związku z tym jedno pytanie,czy śruby od alu będą pasowały do stalówek,czy też muszę już zacząć szukać nowego kompletu śrub?Jeżeli tak to jaki jest rozmiar śruby do felgi stalowej?

Śruby od alufelg będą pasowały do felg stalowych (na odwrót nie pasują)

Maciek-156 napisał:
Śruby od alufelg będą pasowały do felg stalowych
i tu się nie zgodzę,w mojej byłej 164 śruby od alufelg do stalówek nie pasowały-były dłuższe.Najlepiej przed kupnem jak możesz to sprawdż.

Teraz jestem w totalnej kropce,dwie różne opinie :|?: ,nie będzie chyba innego wyjścia tylko zbadać zjawisko organoleptycznie (zdjąć alu,przykręcić blaszankę i sprawdzić czy jest ok)

sruby nie pasuja ze wzgedlu na budowe felg aluminiowe musza miec sruby z lbem stozkowym a stalowki z lbem sferycznym czy eliptycznym jak kto woli ,alusy maja dluzsze prowadzenie stozka a stalowki krotkie eliptyczne mozna jezdzic tez nie zmieniajac srub z alusow na stalowki ale...trzymaja troszke mniejsza powierzchnia-w praktyce nie zauwazalne

Ja zaopatrzylem sie właśnie w roku 2007 jesienią w stalowe felgi 16' i nie miałem do tego szpilek wic wziołem te od alufelg u mnie pasuja przejzdziłem całą zime i nic sie nie stało nie było zadnego luzu anie nie były za długe najlepiej sprawdzic czy pasuja :D

Garos napisał:
Maciek-156 napisał:
Śruby od alufelg będą pasowały do felg stalowych
i tu się nie zgodzę,w mojej byłej 164 śruby od alufelg do stalówek nie pasowały-były dłuższe.Najlepiej przed kupnem jak możesz to sprawdż.
Jesli chodzi o pasowanie to rozpatrujmy tu kwestię kształtu łba śruby:
-łeb soczewkowy śruba tylko do felg stalowych
-łeb stożkowy śruba do felg alu, ale może być stosowana też do felg stalowych. Długość to zupełnie inna sprawa - akurat w AR 156 i 166 oryginalne śruby występowały tylko w jednym wymiarze niezależnie czy felga była stalowa czy aluminiowa

Amortyzatory
Powrót