Czy jest możliwe podłączenie głośników z tylnej półki do sygnału przeznaczonego na głośniki w drzwiach? Samochód bez DSP.
Czy jest możliwe podłączenie głośników z tylnej półki do sygnału przeznaczonego na głośniki w drzwiach? Samochód bez DSP.
Jest tam kilka wiązek z przewodami. Może jakieś wskazówki jak namierzyć właściwe? Jakie kolory izolacji?
Jak nie ma DSP to chyba nie ma też wiązki za kanapą? Ja u siebie nie kojarzę ale mogłem też przegapić. A odnośnie samego podpięcia się bez DSP z dodatkowymi głośnikami to oczywiście nie bezpośrednio, tylko jakiś wzmacniacz by trzeba było zasadzić, do tego dobrać głośniki, trochę zabawy jednym słowem.
Dwa posty niżej jest temat DSP wystarczy poszukać !!!
a jakiej srednicy są głosniki w tylnej półce??
Niepelne 20cm ulozone magnesami do gory na specjalnych podstawkach... Sa to glosniki typowo basowe a zeby bylo trudniej je wymienic na cos innego maja wlasnie nietypowa srednice...
Nie pamiętam kolorystyki przewodów, zdejmij boczek tylny, zobacz jakiego koloru masz przewody i zlokalizuj je pod kanapą.
Pozdro.![]()
Jeśli nie masz DSP to nie ma doprowadzonych kabli do półki. Są tylko do środkowego słupka (skąd idą w górę w wiązce do drzwi) ale stamtąd bardzo prosto pociągniesz kable do półki, wystarczy zdjąć kanapę i plastikowe zaślepki na progach - są na zatrzask więc delikatnie szarpnąć do góry. Ja w tylną półkę zmieściłem standardowe 20cm, obsadzone membraną do góry. Wyciągnąłem do tego celu całą półkę i lepiłem to w domu. Zużyłem dość dużo przezroczystego silikonu sanitarnegoMa dobre właściwości jak zaschnie. U mnie te głośniki chodzą poniżej chyba 60Hz. Ze względu na dość duże ciśnienie akustyczne włożyłem gąbkę tłumiącą pod półkę i musiałem przerobić maskownice tych głośników bo strasznie rzęziły. Dziurki w nich wyłapywały całe ciśnienie i maskownica wpadała w rezonans. Wyłamałem precyzyjnie z jej środka plastik tak, że został tylko wąski kawałek na środku i naciągnąłem nowym materiałem.