Instalacja głośników na tylną półkę

feecle

Nowy
Auto
166 2.5V6 CF2 4HP20
Czy jest możliwe podłączenie głośników z tylnej półki do sygnału przeznaczonego na głośniki w drzwiach? Samochód bez DSP.

Czy jest możliwe podłączenie głośników z tylnej półki do sygnału przeznaczonego na głośniki w drzwiach? Samochód bez DSP.

Witam, pod tylną kanapą powinieneś mieć przewody od głośników, do nich możesz się wpiąć.

Jest tam kilka wiązek z przewodami. Może jakieś wskazówki jak namierzyć właściwe? Jakie kolory izolacji?

Jak nie ma DSP to chyba nie ma też wiązki za kanapą? Ja u siebie nie kojarzę ale mogłem też przegapić. A odnośnie samego podpięcia się bez DSP z dodatkowymi głośnikami to oczywiście nie bezpośrednio, tylko jakiś wzmacniacz by trzeba było zasadzić, do tego dobrać głośniki, trochę zabawy jednym słowem.

Niepelne 20cm ulozone magnesami do gory na specjalnych podstawkach... Sa to glosniki typowo basowe a zeby bylo trudniej je wymienic na cos innego maja wlasnie nietypowa srednice...

Nie pamiętam kolorystyki przewodów, zdejmij boczek tylny, zobacz jakiego koloru masz przewody i zlokalizuj je pod kanapą.

Pozdro. :)

Jeśli nie masz DSP to nie ma doprowadzonych kabli do półki. Są tylko do środkowego słupka (skąd idą w górę w wiązce do drzwi) ale stamtąd bardzo prosto pociągniesz kable do półki, wystarczy zdjąć kanapę i plastikowe zaślepki na progach - są na zatrzask więc delikatnie szarpnąć do góry. Ja w tylną półkę zmieściłem standardowe 20cm, obsadzone membraną do góry. Wyciągnąłem do tego celu całą półkę i lepiłem to w domu. Zużyłem dość dużo przezroczystego silikonu sanitarnego:rolleyes: Ma dobre właściwości jak zaschnie. U mnie te głośniki chodzą poniżej chyba 60Hz. Ze względu na dość duże ciśnienie akustyczne włożyłem gąbkę tłumiącą pod półkę i musiałem przerobić maskownice tych głośników bo strasznie rzęziły. Dziurki w nich wyłapywały całe ciśnienie i maskownica wpadała w rezonans. Wyłamałem precyzyjnie z jej środka plastik tak, że został tylko wąski kawałek na środku i naciągnąłem nowym materiałem.

Ja najchętniej dołożyłbym oryginalne głośniki na półkę i pociągnął przewody ze słupków. Rzeźbienie półki odpada.

Ale tak na krótko chcesz je podpiąć? Zamiast tych w tylnych drzwiach czy jak? Bez dodatkowego wzmacniacza wątpię czy da się cokolwiek dodatkowo wysterować poza tym co fabryka dała...

Dokładnie, wzmacniacz w ICSie to kiszka. Bez zewnętrznego wzmacniacza nie podchodź tym bardziej że ICS ma Line out.

Poszperałem nieco w temacie wzmacniacza. ICS powinien mieć z tyłu złączę mini-ISO C1. Istnieją adaptery mini-ISO na RCA-out czyli popularne cinch. Przy użyciu takiego adaptera będę mógł podłączyć sygnał z ICS pod wzmacniacz. Pytanie jak później podłączyć pod wzmacniacz głośniki? Wyciąć oryginalną kostkę mini-ISO i przykręcić przewody? Jak z zasilaniem wzmacniacza?

Ostatnia edycja:
Ja wyszedłem z ICS właśnie kostką iso na rca (żółta). Do bagażnika lecą kable RCA + remote. W bagażniku wzmacniacz zasilasz z aku i stamtąd nowe kable na całe auto (wszystkie głośniki zasiliłem wzmacniaczem z bagażnika). Efekt jest super, jest tylko mały minus: mianowicie masy radia i wzmacniacza są daleko, słychać delikatny świst w głośnikach o częstotliwości zależnej od obrotów silnika.

A gdyby powrócić wiązką przewodów z zasilacza do fabrycznej kostki mini-iso obok ICS? Wykorzystam wtedy fabryczne okablowanie do głośników. Jak to spiąć z mini-ISO? Są dostępne złącza do tego?

Już za bardzo kombinujesz z tą oryginalnością. Raz, że fabryczne kable są cienkie i wykorzystywanie ich na siłę spowoduje straty i zniekształcenia. W ogóle każdy metr kabla to straty. W samochodzie jest jeszcze gorzej bo każdy kabel wytwarza pole elektromagnetyczne. A położenie kilku kabli równolegle do siebie spowoduje dodatkowe zakłocenia które z pewnością będą słyszalne w głośnikach.

Amortyzatory
Powrót