Spaliny wydobywające się z boku auta

• Autor wątku Autor wątku keaonsix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keaonsix

Guest
Witam,

Mam problem z moja 166-tka, jeżeli chodzi o układ wydechowy. Nasila to się podczas mrozów. Chodzi o to, że auto po odpaleniu i krótkiej trasie gdy zatrzymam się na chwilę co pewnie czas z boku auta zaczynają wydobywać się spaliny (odnoszę również wrażenie że w tym momencie auto lekko drga). Zaobserwowałem, że są to okolice środka auta (od strony pasażera). Układ wydechowy był sprawdzany i nie wykryto żadnych nieszczelności. Jakieś sugestie co to może być? Ktoś z Szanownych posiadaczy Alfy miał podobne objawy?
ps. mam nadzieję że w miarę jasno opisałem mój problem bo jestem laikiem w tych sprawach.
Pozdrawiam.

1. Jaki silnik ?
2. Czy słychać jakieś dodatkowe efekty dźwiękowe w momencie kiedy widać spaliny (coś ala odkurzacz)?
3. Jeśli masz diesla to może to być webasto.
4. Jeśli to webasto patrz szukajka.

fakt zapomniałem o najważniejszym: Alfa 166 2,4 JTD. Webasto już szukam ;)

Wystarczy uzupełnić profil. Wtedy odpowiedzi są trafniejsze.

nie webasto a nagrzewnica dodatkowa, Webasto jest producentem tej nagrzewnicy.

nie webasto a nagrzewnica dodatkowa, Webasto jest producentem tej nagrzewnicy.
No już proszę Cię...temat ten był wałkowany w innym temacie i chyba już wszyscy mieli tego dość. A na forum informacje o nagrzewnicy dodatkowej ciężko mu będzie znaleźć w przeciwieństwie do frazy "Webasto".

owszem danus77, ale jak wiesz wciąż znajdą się tacy co nie znają różnicy.

pytałem kolegi, który ma webasto, u niego spaliny wydobywają się w okolicach tylnych drzwi

Kubicze to zależy. Czasami widać je w okolicy tylnych drzwi, czasami po środku auta, a czasami jak wyjadę z garażu i zgaszę auto to przy bezwietrznej pogodzie auto znika w chmurze dymu i nie dałbyś rady ocenić na jakiej odległości to wylatuje. Ale mina i przerażenie ludzi nie wiedzących o co chodzi bezcenne...hehe

Panowie litości :) wystarczy się schylić pod autko jest tam rura od Webasto widoczna odprowadzjąca spaliny chmurka spalin mi akurat ulatnia się w stronę i na wysokości drzwi pasażera danus77 w pełni się z tobą zgadzam .

odświeżam mój problem. Dzisiaj podczas jazdy gdy stoję np. w korku strasznie dymi mi z rury od webasto. Czy istnieje prosty sposób na wyłączenie go. Bezpiecznik? Odłączenie rur? Czy powodem np. złej pracy nagrzewnicy (tj webasto) może być duże zużycie paliwa. Bo średni spalanie mam na poziomie 12l/100km a przy dzisiejszych cenach paliw to mnie wykończy :/ Chciałbym właśnie zrobić prosty test wyłączając webasto sprawdzić czy spalanie będzie mniejsze. Za poradę z góry dziękuję.

Wyciągnij bezpiecznik F23 20A pod maską i wyłączysz

Ok zapewne chodzi o bezpieczniki pod szybą przednią. Tylko zgodnie z instrukcją którą posiadam, bezpieczniki oznaczone są cyframi i żaden z występujących tam bezpieczników nie ma wartości 20A. Zapewne chodzi o bezpiecznik nr. 5 15A lub nr. 10 30A? Pozdrawiam.

Sorki podałem Ci bezpiecznik dla wersji po FL. Musisz wyciągnąć bezpiecznik B38 30A na podszybiu.

Amortyzatory
Powrót