Silnik - coś pękło z tyłu silnika 166 2.0 TS 16V

• Autor wątku Autor wątku Andi-166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andi-166

Guest
Witam, raz przy odpalaniu coś jakby strzeliło i szukałem przyczyny. Potem już alfa odpalała i gasła. Głos był głośny. W końcu z tyłu za silnikiem zauważyłem, że płekła jakaś plastikowa, płaska część. Rozeszła się na pół, że niemal rękę można włożyć. Nie wiem co to za część. Dlaczego pękła? W środku coś tam lużno lata. Wyczułem palcami. Od przepływomierza idzie gruba rura, potem jest chyba przepustnica, taka metalowa i dalej takie okrągłe plastikowe rury, które idą w kierunku tego pęknięcia.

Pomóżcie, proszę. Co to jest i dlaczego pękło. Tam w środku jest jakby jakaś komora.

Załączam dwa zdjęcia tego pękniętego elementu. Może, ktoś wie jakie koszty naprawy mnie teraz czekają? Silnik 2.0 TS 16V

Załączniki

• DSC00006 - Kopia.JPG
    DSC00006 - Kopia.JPG
    113.2 KB · Wyświetleń: 280
  • DSC00007 - Kopia.JPG
    DSC00007 - Kopia.JPG
    119.1 KB · Wyświetleń: 339
Ostatnia edycja:
A to przypadkiem nie jest kolektor ssacy? Masz LPG w niej,to moze zle bylo LPG wyregulowane poszedl strzal w kolektor i jest to co jest .

Widać że pod maską siedzi instalacja BRC, pewnie kichnęło i niestety rozsadziło kolektor.

Tak, mam gaz. Ale odpala mi zawsze na benzynie. Tak, właśnie kichło. Ale tak porządnie. Rano, jak odpalałem. Ale tam za tą dziurą w środku coś lata. Co to może być? Wyczułem palcami. Coś co ma jakby kołnież, może to część jakiejś rury? Czyli to kolektor ssący ? Czy sam dam radę wymienić? Czasami grzebałem się w smarach, przy różnych pojazdach. Dziękuję, że powiedzieliście co to za podzespół. Co trzeba dokupić przy wymianie?

Jak zmienisz kolektor daj wtryski LPG do sprawdzenia, któryś musi puszczać gaz w kolektor po zgaszeniu auta, dlatego Ci kichnęło.

Acha, dzięki za radę o wtryskach. A jakby puszczał, to co - nowy wtrysk? Co myślicie, brać się samemu za wymianę? Czy lepiej ciągnąć do mechanika.

No jasne niech ci sprawdzą wtryski i wymienia miałem taka sama historie w swoim starym ts. mi z kolei wywaliło cały dolot mimo tego że miałem stożek :P

Ciekawe ile mnie skasują za taką wymianę i sprawdzenie wtrysków. I do tego straciłem pracę, a kredyt trzeba spłacać. Achhhh.

Wtryski sprawdzisz sam, wymontuj listwę, podepnij ją pod byle jaki kompresor, nabij z 1,5-2bary ciśnienia, wyjście każdego wtrysku w szklankę z wodą i będzie jasne który puszcza.

Sprawdzić jeszcze trzeba reduktor, moga nie wtryski puszczać a on podciśnieniem w kolektor, trzeba odszukać wężyk podciśnieniowy około 10mm średnicy zewnętrznej idacy z kolektora do reduktora i sprawdzić w ten sam sposób.

ja ostatnio miałem chyba to samo. Silnik zaraz po odpaleniu na benzynie mocno strzelił. Zaraz po tym jak odpaliłem to glośno chodził i za 2 sekundy gasł. Oddalem do mechanika to wyszło nie dość że kolektor pęknięty to jeszcze nie trzymał szczelności na 3 cylindrach. Czy to możliwe?
Instalacje mam fabryczna holenderską.

Miałem to samo kolektor do wymiany. Gazownik wymienił kolektor za własne pieniądze ponieważ nie zamontował gwizdków tzw.zaworków bezpieczeństwa. Od trzech lat spokój. Powodzenia.

Ciekawe ile mnie skasują za taką wymianę i sprawdzenie wtrysków. I do tego straciłem pracę, a kredyt trzeba spłacać. Achhhh.
aa to niepociesze bo zamiast wtrysków reduktora mogłabyc winna:)))i na to wyglonda umnie jak strzeliło to ja mini bomba:))0reduktor puszczał gaz takim przewodem co niepowinien nawet gaz isc:))

Amortyzatory
Powrót