• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Błędna adaptacja skrzyni AW55-50

• Autor wątku Autor wątku kraska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kraska

Guest
Witam,
mam problem po próbie resetowania skrzyni AW55-50 wchodzi tylko 1 -wszy bieg.
Reset był wykonany według opisu czyli 10x Neutral i Drive

Przy zmianie na SPORT uda sie wbić 2-jkę ale po chwili wskakuje znowu 1-nka

Czy z problemem może mieć związek nie działający czujnik ABS -u ???

A może wie ktoś jak długo taka skrzynia się adaptuje.??

Każda pomoc z waszej strony bardzo wskazana.166 to moja pierwsza ALFA i mam nadzieję że nie ostatnia.

Pzdr.

Ostatnia edycja:
czujnik jak najbardziej. skrzynia z powietrza sobie prędkości nie bierze, a tak to dostaje jakiś zwariowany sygnał. ogarnij najpierw czujnik, skasuj błędy, potem bierz się za skrzynię.

PS. Dla testu możesz odpiąć uszkodzony czujnnik, a kabelkami spiąć wolną wtyczkę z czujnikiem ABS po przeciwnej stronie auta na jednej osi. Będzie sygnał i okaże się, czy skrzynia zatrybi. Jeździć tak nie polecam, ale na test dobra metoda.

Zgadzam się z postem wyżej. Skrzynia pobiera prędkość obrotową poszczególnych kół przez czujnik ABS. Napraw czujnik i będzie dobrze.

Ok zamówiłem u siebie w firmie nowe czujniki BOSCH koszt ok 80 zł netto jadą z magazynu w niemczech za 2-3 dni dam znać czy to pomogło.
Auto miało lekkiego dzwona w lewe koło i zwieszenie dostało wahacze drążek itp...

Gdyby ktoś szukał to podaję nr z Boscha:
0 265 007 020 - LW
0 265 007 021 - PP

A tak przy okazji znalazłem w Focie olej dedykowany do tej skrzyni w dobrej cenie i najwyzszej jakości z lepszymi parametrami niż Castrol i Mobil

Ravenol ATF Dexron-VI - cena detaliczna 216 zł /5l - cena hurt ok. 150 zł

do skrzyni aisin waraner 55-50 zalewa się olej typu dexron III a nie dexron IV. A katalogach takich firm jak fota dedykowane rzeczy można sobie kupić do golfa co najwyżej a nie do alfy bo nie mają pojęcia o czym tam piszą. Olej dexron IV można zalewać do nowszych skrzyń niż 55-50.
Mi w katalogu motula dobrali olej Dexron II bo ich katalog wiedział tylko o istnieniu skrzyni zf w 166 więc polecam nie bazować na wiedzy osób które nie mają pojecia o 166

do skrzyni aisin waraner 55-50 zalewa się olej typu dexron III a nie dexron IV. A katalogach takich firm jak fota dedykowane rzeczy można sobie kupić do golfa co najwyżej a nie do alfy bo nie mają pojęcia o czym tam piszą. Olej dexron IV można zalewać do nowszych skrzyń niż 55-50.
Mi w katalogu motula dobrali olej Dexron II bo ich katalog wiedział tylko o istnieniu skrzyni zf w 166 więc polecam nie bazować na wiedzy osób które nie mają pojecia o 166

Zostań przy swoim zdaniu.Ja uważam co tu piszę.
Są katalogi producentów np. www.ravaenol.pl lub www.castrol.pl
I co ty koleszko na to ???

Sprawdz i odnieś się proszę do tego :)
pzdr.

a wlej sobie co tam chcesz tylko najpierw przeczytaj instrukcje swojego samochodu i z niej wyciągnij wnioski zanim przeczytasz jakieś katalogi jakiś producentów które mnie średnio interesują

do feecle: dlatego pisze że nie zwracam uwagi na to co mądrzy panowie wyszukują w ich jeszcze mądrzejszych katalogach

a wlej sobie co tam chcesz tylko najpierw przeczytaj instrukcje swojego samochodu ...

Z całym szacunkiem ale w instrukcji Alfy jest m.in. napisane, że oleju w tej skrzyni się nie wymienia. A co tego jaki olej, to mnie firma MIDPARTS po naprawie zalała olej Transtar Dexron VI i taki zaleciła na przyszłość. Jak już napisałem w podobnym temacie, skrzynia pracuje bez zarzutu.

Po wymianie czujników praca skrzyni wróciła do normy.przez chwilę jeszcze szwnakowała i potrzebne było ponowne zresetowanie.

Dzięki za pomoc.

pzdr.

Amortyzatory
Powrót