Wysprzęglik - Pilna sprawa

Paazik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Wysprzęglik - Pilna sprawa ( mini manual na 2 str)

Witam! Ostatnio zauważyłem, że bolec od wysprzęglika pękł. Patrzyłem pod gumką i jest również pod nią pęknięty. Przez to lekko sączy się płyn pod osłoną gumową. Wszystko działa luxx, ale trzeba się tą sprawą jak najszybciej zająć...i tu moje pytania:

- potrzebuję jakieś numery katalogowe, czy linki z dobrymi zamiennikami, gdyż w Intercars czy Focie, popularne są LPR'y, a słyszałem, że mają mniejsze tłoczki i jest problem....
- na moim nie ma wcale napisów..jedyny napis jest na osłonie gumowej: bendix......443
- średnica w miejscu strzałek, wynosi 35 mm z hakiem, a jak patrzyłem to zamienniki mają 25mm z hakiem
- skrzynia 6 biegów, 2001 rok (maj), CF3, 2.0 T.S 150 KM.
- jak myślicie dlaczego rozdwoił się ten bolec....
- w zamiennikach widzę, że ten bolec jest ostro zakończony (stożek), a nie płasko jak u mnie..

Z wymianą sobie poradzę ( ale jakieś porady mile widziane), najgorsze jest znalezienie odpowiedniego towaru, w jak najkrótszym czasie....

Poniżej foty:

Ostatnia edycja:
Dla pewności podaj nr VIN ale po zdjeciach widzę , ze jest to wysprzęglik który mogę zaproponować za 105 PLN.
Jeśli jesteś zainteresowany proszę o maila z zamówieniam na adres sklep@autosklep24.pl . Podaj ne VIN auta i dopisz , ze jesteś z forum AH.

Ja w ubiegłym roku zamontowałem LPR 8102 (jest dokładnie taki sam jak oryginał) - działa bez problemu.
Przy wymianie radzę zdemontować cały uchwyt siłownika od skrzyni biegów i odkręcić przewód sztywny łączący z tłumikiem drgań, szczypcami zdemontować pierścień zabezpieczający wymienić na nowy i odpowietrzyć cały układ.

Dzieki za szybką reakcje...tak myślę bo do intercarsu mam jakieś 5 km, i czy ten LPR 8102 podejdzie...czy nie będzie problemu....stanlizak słuchaj ten pierścień koniecznie do wymiany? Gdzie taki dostanę? Pozdr

Jeszcze jedno na zdjęciach LPR 8102 jest bez gumek i bolca....czy tak jest w rzeczywistości??

DamianS słuchaj a Ty co sądzisz o tym LPR?

Ostatnia edycja:
Ja to wymienialem latem zeszlego roku. I szczerze to sie nad tym tak nie rozczulalem. Zamowilem najtanszy z allegro, zalozylem i jest miodzik do dzisiaj. Sprzeglo czy rozrzad to rozumiem ale wysprzeglik? Mnie to jakies 6-7 dyszek kosztowalo.
Jezeli chodzi o rady to tak jak wspomniano wytargaj calosc. Poniewaz zeby wybic wysprzeglik z tej lapy to u mnie trzeba bylo niezlego mlota i duzy rozped. Trzeba wypiac przewod, odkrecic trzy sruby (najlepszy dostep jest po zdjeciu nadkola) i wszystko na stol i duzy mlot. To tyle.

Moim zdaniem LPR 8102 nie będzie pasował do Twojego auta. Ma inne mocowanie. Zmarnujesz tylko czas. LPR ma sporo błędów w katalogach.
Co więcej Eper też ma w tym temacie błędy!
Co do jakości LPR nie mam zastrzeżeń.

Powiedz mi czy wysprzęlik jest mocowany na 2 śruby czy jest wkładany w obejmę na skrzyni i zabezpieczany pierścieniem segera ?
Po zdjęciach nie jestem w stanie stwierdzić...

Ostatnia edycja:
Z grubej blachy jest zrobione mocowanie z tuljowym prowadzeniem wysprzeglika. Ono jest przykrecane do skrzyni na trzy sruby. Wysprzeglik ma podtoczenie na pierscien sprezynujacy i wypustke. Przez co wklada sie go bardzo pasownie w to prowadzenie (wypustka zabezpiecza przed obrotem) i zapina sie pierscien sprezynujacy. Po latach to jest tak zapieczone i przyrdzewiale ze bez duzego mlota nie ma co podchodzic :) n

Na zdjęciu nr jeden widać że osadzany na segerze.

Moim zdaniem LPR 8102 nie będzie pasował do Twojego auta. Ma inne mocowanie. Zmarnujesz tylko czas. LPR ma sporo błędów w katalogach.
Co więcej Eper też ma w tym temacie błędy!
Co do jakości LPR nie mam zastrzeżeń.

Powiedz mi czy wysprzęlik jest mocowany na 2 śruby czy jest wkładany w obejmę na skrzyni i zabezpieczany pierścieniem segera ?
Po zdjęciach nie jestem w stanie stwierdzić...
Jest mocowany na seger oczywiście, ale kolega montował wcześniej do 166 i pasowało....o jakie mocowanie chodzi?

W takim układzie LPR 8102 powinien pasować. Jest to najbardziej typowy wysprzęglik. Dziwne bo w więszosci TSów jest na 2 śruby.
Jesli chodzi o autosklep24 mogę zaproponować taki wysprzęglik z Samko za 62 PLN.

W takim układzie LPR 8102 powinien pasować. Jest to najbardziej typowy wysprzęglik. Dziwne bo w więszosci TSów jest na 2 śruby.
Jesli chodzi o autosklep24 mogę zaproponować taki wysprzęglik z Samko za 62 PLN.
Pewnie wersje CF2 i ze skrzynią "5".
-----------------------------------------------------------------------------------------

Ok, dzięki panowie za pomoc, już kupiłem w IC za 55 zł LPR'a, dzisiaj montaż....najbardziej obawiam się segera :-).

Ostatnia edycja:
Jeszcze za nim zaczniesz odkrecac to polewaj odrdzewiaczem. Po wyciagnieciu oklep pozadnie. Potem przecinaki poklepuj pierscien zeby troche odpuscil, chociaz drgnal. I szczypczyki do pierscieni zewnetrznych. A potem wszystko w rekach i mlotku :D

I po sprawie.
- wysprzęglik LPR lux pasuje, wszystko idealnie
- nie wiem dlaczego, może w miarę młode i zadbane autko :-) , ale u mnie nie było nic zapieczone, wężyk odkręciłem bez problemu, seger również, bez wd 40 itp.
- musiałem dość długo jeździć z lekkim wyciekiem, płyn gromadził się pod kapturkiem
- teraz sprzęgło nie dość, że lekko chodzi to i bierze prawidłowo, czyli w połowie, a nie od dołu ( jak bierze wam od samego dołu to na bank zapowietrzone)

Rady przy wymianie:
- odkręcamy wężyk elastyczny tej bańki antywibracyjnej i zatykamy go małym gwoździkiem nawiniętym szmatą
- odkręcamy całą konstrukcję z wysprzęglikiem -3 śruby 13, spokojnie grzechotką z przedłużką od góry
- odginamy bolec uniemożliwiający obrót wysprzęglika
- odkręcamy przewód od wysprzęglika i na bok z nim
- ściągamy harmonijkę i bolec i na imadło, młot w rękę i wbijamy wysprzęglik (uwaga nie za mocno, aby nie wykrzywić konstrukcji)
- czyścimy wszystko i montaż w odwrotnej kolejności
- uwaga najpierw zakładamy harmonijkę na nowy wysprzęglik, dopiero potem przeciągamy przez nią bolec (ja zrobiłem odwrotnie i bawiłem się 15 min)
- odpowietrzanie..hmm około 30 razy odkręcanie odpowietrznika (pompujemy kilka razy i odkręcamy przy wciśniętym pedale, na początku pedał będzie martwy, ale za około 12 odkręceń odpowietrznika, powoli twardnieje)

To co u mnie pękło to nasadka na bolec stalowy z teflonu (występuje tylko w oryginalne) LPR ma całą stalową(lepsze rozwiązanie moim zdaniem).

Poniżej fotki starego syyfiastego wysprzęglika i nowego :-). Pozdro, dzięki za wszelką pomoc.

Amortyzatory
Powrót