Problem z webasto - długo nagrzewa kabinę (diagnostyka)

firstone

Nowy
Auto
Alfa romeo 166 2.4 jtd
Witam
Zacznę od tego, że w ostatnim czasie zauważyłem, że Websto dłużej nagrzewało kabinę.
Podłączyłem kabel + Webasto Thermo Test GB zrobiem kilka testów (wykonały się wszystkie poza circulating pump) i otrzymałem następujące wyniki:
1. test circulating pump nie wykonał się wogóle
2. wywaliło następujące błędy: code 9822/21
glow plug / flame monitor interrupt
3. Po skasowaniu błędu nie pojawił się ponownie

webasto.JPG
Przypuszczam, że pompa obigu webasto jest uszkodzona, albo nie dostaje napięcia.
Proszę o sugestie w jakim kierunku wykonać dalszą diagnostykę
Pozdrawiam

Jeśli masz standardowy dogrzewacz montowany w salonie AR i nie przerobiony później przez nikogo na ogrzewanie postojowe, to nie masz pompki cyrkulacyjnej.

Wydaje mi się, że nikt przy tym nie grzebał (a przynajmniej nic na to nie wskazuje).
Dogrzewanie rzeczywiście działa tylko podczas pracy silnika i temp poniżej 5 C.
Na postoju przy zgaszonym silniku już nie. Czyli jest pewnie tak jak mówisz.

Pod maską jest przyklejona naklejka informująca o zamontowanym webasto.

Ostatnia edycja:
Poszukaj tematów o webascie. Jest ich kilka, w których zostało powiedziane już wszystko.

Witam chcialbym sie przylaczyc do tematu u mnie w 166 strasznie grzeje sie bezpiecznik od dmuchawy i nie wiem co to moze byc wrecz az go wytapia a nie przepala ten na podszybiu

Sprawdź czy nie masz zaśniedziałych styków podstawy bezpiecznika i kabli do niego dochodzących, co zwiększałoby rezystancje przewodzenia i wydzielanie ciepła.

no sa troszke przyniszczone musze kupic nowa podstawe bezpiecznika jeszcze sprobuje zlaczyc na krotko

Amortyzatory
Powrót