Zamulony silnik do 3000obr/min JTD

dejvid27

Nowy
Była 156 1.9 Jtd & 166 JTD i Alfa GT JTDm Collezione
Witam mój problem z alfa 166 polega na tym , a więc oddałem do mechanika na górne wahacze,rozrzad,pompa wody,drązki,przewody itd.Odebrałem i auto było zamulone co po paru dniach okazało się że to turbina i oddałem do regeneracji po ogledzinach mechanika. wtryski miałem sprawdzane ,cisnienie doładowania jest niby dobre ale moja alfa 166 2.4 jtd 136 PS zbiera się teraz dopiero od 3000 obr i to na dodatek słabo wiecej wyje niż jedzie a przyspieszenie do setki wyszło mi 12,0 sekund :(:( co może byc nie tak wczesniej zbierała się od 2000 tyś i wciskało w fotel.Mechanik powiedział ze jest jakaś zamulona i nie wie co jest grane

podepnij kompa i zobacz jakie wywala błędy, i może źle ci turbine zrobili.

dzięki tylko gdy odbierałem mowił mi mechanik, że jest ok że nie ma błędów ,fuck !!! nie wiem co robić może przepływka ?? jesteś z poznania

---------- Post added at 16:01 ---------- Previous post was at 15:58 ----------

jak mam pisać na głownym forum ??? jesteś z Poznania ?? mam wykres od tych z regenracji mogę ci wysłać

mieszkam blisko poznania a jakie masz wykresy i jakie są na nich parametry. odepnij przepływomierz i zobacz jak się będzie zachowywać auto

Może się zgadamy wpadniesz do mnie na kawe ,sprawdzisz co jest grane z moja alfą ???podaj @ wysle ci to od turbiny co mi dali .Ja bede za 30 min ide po zakupy tylko

---------- Post added at 18:21 ---------- Previous post was at 16:33 ----------

Czarek wysłałem ci na @ wykres daj znać

podpiąłem z kumplem pod komputer sprawdzilismy turbinę i pokazywało (oczekiwanie ciśnienia doładowania zero bara) nawet jak gaz wduszaliśmy nic nie pokazywało . Znajomy zrobił zdjęcia jutro wstawie z komputera jak podpieliśmy .
30.jpg
nie wiem co robić !!!

jeżeli komputer pokazuje 0 barów to jedyne co mi przychodzi do głowy to albo urwana oś turbiny albo uszkodzony czujnik. Nawet jeśli turbo jest zajechane na maksa to coś musi cisnąć a nie chce mi się wierzyć że może to być wina np. zapieczonych kierownic.

odpowiedz

--------------

Ostatnia edycja:
Może do turbo założyli wał o mniejszej średnicy ? Wydajność znacznie wtedy spada , spalanie rośnie i auto nie jedzie na niskich obrotach.
Miałem kilka takich przypadków - szczególnie w turbinach do 2.2 HDi (Lancia Phedra) - do tych turbin nie ma zestawów naprawczych więc regeneracja to cepelia.

pali normalnie tak jak wczesniej ,ale łapie turbina tak słabo dopiero od 3000 obr ,słaba dynamika przepływomiezr dobry sprawdzalismy .turbina po regeneracji

---------- Post added at 22:56 ---------- Previous post was at 22:54 ----------

pali normalnie tak jak wczesniej na trasie 6,5-7 L ON miasto norma .Przepływomiezr OK ,wtryski ok tylko ciagnie od 3000 i to słabo wyje silnik a turbina lekko gwizda tak jak w tdi - motorach

Tak jak napisałem wczęsniej możliwe , ze został zastosowany nieprawidłowy wał.
2 opcja to nieprawidłowo działająca zmienna geometria. Objaw jest taki jakby była non stop otwarta.
W 136KM jest proste sterowanie nadciśnieniowe. Nie ma elektozaworów i podciśnień.

A regulacja cięgna sterującego zmienna geometrią była ruszana ?
Jeśli tak to pytanie czy jest prawidłowo wyregulowane.

Na to pytanie pewnie nie odpowie nikt poza człowiekiem który regenerował turbinę. Jedną z procedur przy regeneracji jest wyważenie wału i regulacja cięgna zmiennej geometrii.
Możesz sprawdzić czy cięgno się ugina. Można to sprawdzić długim płaskim śrubokrętem naciskając bezpośredniona dźwigienkę w obudowie turbiny. Powinna się płynnie uginać pod naciskiem i wracać do górnej pozycji.

Ostatnia edycja:
panowie wartość zero to jest wartość oczekiwana ciśnienia doładowania czyli to co oblicza komputer i tu pytanie do tych co mają cf2 czy u nich też taka wartość jest na zero.

odp

w tym modelu ponoc nie ma zmiennej geometrii

W 2,4 JTD 136KM były 2 typy turbin - ze zmienną geometrią i ze zwykłym zaworem upustowym. Szczerze mówiąc nie sprawdzałem jak jest w AR 166.
Zarówno zmienna geometria jak i zawór spełniają podobne zadanie. Nieprawidłowo działający zawór upustowy da podobny objaw.

kopci na czarno jak jej deptasz? jak tak to nie ma doładowania! w każdej AR 166 2.4jtd jest zmienna geometria... w 136KM sterowana ciśnieniem doładowania. Silnik ci mormalnie chodzi czy dziwnie "głośno" po tych naprawach? WAŻNE!

odp

kopci jlekko jak zwykły diesel jak mu się da a tak normalnie jak jeżdzę to nie kopci.Dla mnie dziwnie trochę chodzi silnik ale może mam jakieś wiksy już po tym wszystkim.Napewno jest słabszy i ciągnie dopiero od 3000 tyś i to słabo

Może spróbuj zawieźć auto to jakiegoś specjalisty od Alf. W Poznaniu jest dwóch takich (oczywiście nie mówię o ASO). Ja sam już od dawna do nich nie jeżdżę, bo są drodzy. Jeden z nich dość mocno mi podpadł, ale w takich podbramkowych - jak Twoja - sytuacjach mogą pomóc, bo robią dużo 166-tek i mimo różnych moich zastrzeżeń znają się.

Amortyzatory
Powrót