Blow off czy będzie pasował do 2.0 tb??

Przygotowałeś resztę samochodu do montażu zaworu upustowego?
Poza tym, że wzrośnie Ci spalanie, to aby ustrojstwo nie powodowało anomalii po stronie MAF i Lambd, musi ono współgrać z przelotowym wydechem, dolotem oraz uzyskanym doładowaniem. Czyli suma summarum remap jest nieunikniony.

Jakoś mi to wszystko nie pasuje do LPG...

Przygotowałeś resztę samochodu do montażu zaworu upustowego?
Poza tym, że wzrośnie Ci spalanie, to aby ustrojstwo nie powodowało anomalii po stronie MAF i Lambd, musi ono współgrać z przelotowym wydechem, dolotem oraz uzyskanym doładowaniem. Czyli suma summarum remap jest nieunikniony.

Jakoś mi to wszystko nie pasuje do LPG...
LPG nie ma tu nic do rzeczy.
Przecież 166V6TB ma fabryczny zawór upustowy, wystarczy podmienić. Nic się tu nie przygotowuje. Problem może być tylko w wyregulowaniu. Bo to nie jest obojętne przy jakim ciśnieniu upuszcza. Co fabryka to fabryka. Ja bym nie montował takiego o nieznanych parametrach.

LPG nie ma tu nic do rzeczy
Przecież 166V6TB ma fabryczny zawór upustowy, wystarczy podmienić..
Tylko, że będzie upuszczać w powietrze, a nie do obiegu, więc zmienią się wartości MAF i Lambdy odczytywane przez ECU, więc jeśli np. kolega ma katalizator mogą wystąpić chwilowe pomyłki odczytu i niewłaściwego doboru mieszanki innej dla LPG i innej dla Pb.

Modyfikacja bez sensu wg. mnie w przypadku samochodu, który ma być "oszczędny".
Mam BOV u mnie. Na początku fajnie, później "pssssst" się nudzi.

Jeszcze trzeba wybrać właściwy, bo są: syczące, kichające, parskające, gwiżdżące.

No ale jak ma być lans, to róbcie. W sumie psie pieniądze :P

Witam ja wlasnie mam tego blow offa co w linku powyzej i wlasnie mam problem poniewaz obrotny zaczynaja mi na nim plywac i wydaje dziwny dzwiek dopiero jak sie go przekazuje to przechodzi ale zaraz znowu powraca, Jaka moze byc przyczyna ? Mysle ze chyba musze kupic inny. Bez blow offa jest wszystko ok oboroty nie swiruja ze tak powiem i teraz nie wiem co robic.

mam problem poniewaz obrotny zaczynaja mi na nim plywac i wydaje dziwny dzwiek dopiero jak sie go przekazuje to przechodzi ale zaraz znowu powraca, Jaka moze byc przyczyna ? Mysle ze chyba musze kupic inny.
Przeczytałeś to co napisałem wyżej?

Nadmiar powietrza zamiast trafiać do obiegu przed przepływomierz wyrzucasz teraz na zewnątrz. Dając silnikowi większą porcję tlenu zubożyłeś mieszankę, którą komp nie może przeliczyć, bo masz niedrożny układ wydechowy i różne odczyty po upuszczeniu oraz bez upuszczenia, więc nie może przydzielić konkretnej mieszanki.

Czasami nie ma z tym problemu, ale większość bezmyślnie założonych blow off'ów charakteryzują właśnie takie objawy jak opisałeś.

Sprzedaj koledze - na wakacje będzie miał jak znalazł...

Ok teraz rozumie wiec jest jakis sposób zeby zrobic zeby bylo dobrze i zeby te obroty nie plywaly ?

Jest - wywalić katy. Później modlić się, żeby komp sam dobrał mieszankę. Jeśli nie (skrajne przypadki), wówczas remap.

Możesz zrobić jeszcze jeden test: Zalej Vpower Racing +99oct na shellu i daj znać, czy jest poprawa?
Jeśli masz sportową wkładkę filtra powietrza, albo stożek - zamień na czas testów na serię.

Po zatankowaniu - odepnij aku na 15min. Później przez pierwsze 30-50km nie katuj, a jak już zaczniesz to daj znać jak fura lata :)

Albo od razu do tunera uderzaj, to pomierzy z miejsca i powie Ci co trzeba zrobić, żeby było dobrze.

Najlepiej wróć do fabryki. Proste.

No to teraz nie wiem co mam juz zrobic :D Spróbuje zalac tego shella i zobacze. Ale czemu na zimnym np ? Jest ok ? Dopiero jak sie zagrzeje itp ?

Ale czemu na zimnym np ? Jest ok ? Dopiero jak sie zagrzeje itp ?

Na zimnym silniku, sterownik silnika nie koryguje mieszanki po wskazaniu sondy lambda, leje PB wg. odczytu MAF i temp. silnika. Na ciepłym gdy dochodzi korekcja po sondzie, w momencie jak BOV upuszcza sterownik silnika widzi większe wskazanie MAF niż ilość powietrza trafiającego do silnika, więc leje za dużo paliwa względem masy powietrza trafiającego w silnik, na wskazaniu sondy widać to jako za bogata mieszankę no i zaczynają się anomalia dziać. BOV w układasz z przepływką to zawsze problemy, tym większe im szybszy/nowszy sterownik silnika.

Ok dzieki. Wiec w takim razie jak np zalaje shella to co sie zmieni ? Ma to jakis wplyw na to ? Juz sam nie wiem co mam robic, ale zalezy mi na tym zeby miec tego blow offa !

---------- Post added at 23:34 ---------- Previous post was at 23:16 ----------

Jeszcze jedno pytanie. Duza roznica w spalaniu jest jak jest zalaozony blow off ?

blow off do 166? troche to chyba nie pasuje no ale cóż, kwestia gustu

Wywal ten szmelc i załóż orginał ja miałem założonego blow-off a i po miesiącu mi turbo padło okazało się że upuszczał zbyt późno ciśnienie tzn. działał z opóźnieniem i do tego upuszczał przy większym ciśnieniu teraz muszę wyłożyć kafla na renowację turbiny

Widzisz marek230482 żebym widział twoje posty wcześniej to bym tego g....a nie zakładał, ale na tym forum jestem od niedawna. Jak to mówią ? Człowiek uczy się na własnych błędach, szkoda tylko że te błędy tyle kasy pochłaniają.

Wywal ten szmelc i załóż orginał ja miałem założonego blow-off a i po miesiącu mi turbo padło okazało się że upuszczał zbyt późno ciśnienie tzn. działał z opóźnieniem i do tego upuszczał przy większym ciśnieniu teraz muszę wyłożyć kafla na renowację turbiny

dzieki już napewno tego nie załoze:)

Kazdy ma odmienne zdania, zawsze mozna pogrzebac cos bardziej itp. Ja narazie mam serie bo przez to obroty mi falowały, Ale jak bede mial czas to pogrzebie cos bardziej z tym i zobaczymy.

Amortyzatory
Powrót