Stuki w przednim prawym kole...

• Autor wątku Autor wątku Misiek213
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Misiek213

Guest
Witam, w sumie trochę dziwnie się czuję, bo pierwszy raz zadaję pytanie techniczne na AH, ale zgłupiałem już...

Do rzeczy. Jadę powiedzmy 90km/h równa droga, powoli coś zaczyna stukac... Delikatnie dodałem gazu (wyprzedzałem) stukanie się nasiliło, skręt lekki w prawo, stukanie ustało... jadę znów prosto... stuka... Stop. Skręt ostry w lewo przy prędkości powiedzmy 15km/h STUK STUK STUK, koła prosto... stukanie ucichło i nadal stuka. Światla, but w podłogę od 1-3 zrobiło się 140km/h puszczam gaz... stuk.... Jadę dalej powiedzmy 70km/h nie dodając gazu ani nie ujmując, brak żadnych odgłosów, delikatnie gazu... stuk stuk stuk. Pod górę 2 bieg 3 tys obrotów, gaz w jednym położeniu dalej stuka, przejezdzam przez próg zwalniający stukanie znów ustaje i po chwili od nowa. Sorry że tak to dziwnie opisuję, ale zgłupiałem poprostu. Zdarzyło się to w sumie trzeci raz w przeciągu 2tys km. Z tym że jest coraz głośniej. Co to będzie? Przegub wew? zew? Łożysko na podporze, chyba nie... Miał ktoś taki przypadek?

ciężko tak teraz wywróżyć. Jedź na szarpaki niech wejdą po auto i spr co i jak. Albo sam podnieś auto sciągnij koła i spr te przeguby. Jak beda miały luzy to na pewno wyczujesz

Siemanko. Ja zacząłbym od sprawdzenia opon. Miałem podobną sytuację i okazało się, że wbił mi się kawałek blaszki w oponę w taki sposób, że nie przebił jej ale w czasie jazdy słychać było właśnie takie dziwne stuki. Ponadto wybulona opona też może dawać taki efekt. Jeżeli tutaj będzie wszystko ok to wtedy szarpak lub podnośnik. Pozdrawiam.

No faktycznie moze cos siedziec w gumie i stukac;/ albo ma bule i przenosi dziwne dzwieki.A jak by faktycznie bylo wybulenie opony to powinien czuc lekkie podskakiwanie samochodu?

Proponuję zajrzeć do przegubów wewnętrznych :) Może pękła gumowa osłona, wyleciał smar i tak to się objawia :)

Witam serdecznie ja też bym sprawdził najpierw opony bo to też może powodować dziwne stuki w kole,ostatnio to samo miałem u siebie tylko że w tylnym lewym kole okazało się że wylazł mi guz na oponie od wewnątrz i muszę wymienić oponę.

Jak narazie stukanie się uspokoiło... jeśli znów zacznie, to do wymiany polecą obydwa przeguby wew. ;)

hmm mam taki problem albo też sobie coś ubzdurałem.
1. Jak lekko skręcę koła i dynamicznie ruszę to słyszę z przodu jakby głuche bicie, ale mam wrażenie że jak wyłączę ESP to bicia nie ma. Czy może to być poprostu praca tego systemu ? Kiedyś w hondzie też jakiś dźwięk wydawał.
2. Jak przyspieszam to odczówam jakby minimalne drgania. Wymieniłem krzyżak w jednym z przegubów wew. a tak nie ma na nich luzów. Jak sądzicie ? Mam też odczucie jakby kierownica lekko drgała.
3. Na postoju jak silnik pracuje to mam odczucie jakby auto troszeczkę za bardzo wibrowało.

Hmm może to tak w dieslach jest a przyzwyczajony jestem do benzyniaka (chodzi o drgania). Proszę poradźcie. Czytałem dziesiątki tematów podobnych ale jakoś nie mogę do siebie tego odnieść. Może jest ktoś z okolic Koszalina żebym mógł przejechać się inną alfą z tym silnikiem ?

---------- Post added at 22:47 ---------- Previous post was at 22:43 ----------

aha te stukanie to nie jest zbyt głośne. Czy mogę tak jeździć czy moze to wpłynąć niekorzystnie ? Zakładając że to przegub wew to nie jest tania sprawa a teraz nie mam mamonki :( Profilaktycznie gdzei taki przegub można tanio nabyć i tak się zastanawiam po co kupowac przegub jeśli guma jest cała i kielich a tylko krzyżak można wymienić i powinno być ok. Czy tak ?

Kolego pomyliłeś tematy ;) Zapytaj na "pod forum" czy jak to się nazywa Alfy GT ;) A tutaj są tematy tylko o Alfie 166 ;) Więc raczej nikt z okolic Koszalina się nie odezwie z posiadaczy Alfy GT, bo prawdopodobieństwo że posiadacz ww. przeczyta Twojego posta jest znikome ;)

Odświeżę temat
AR 166 2.4JTD 2005
Stukot w prawym kole-prawa strona.
Przy przyśpieszaniu cicho, jednostajna prędkość stukot wyraźny raz głośniejszy raz cichszy, głuchy nie metaliczny, hamuję, cicho...
Obejrzał mechanik - diagnoza drążek kiery lewy!?, po wymianie lipa nic się nie zmieniło jeno geometria do zrobienia....
Dziś szarpaki w OSD i nic, nie znalazł.
Czy to może być od poduchy silnika? środkowej
Jest do wymiany widziałem lekki szrocik.
W Kappie efekt akustyczny dawała poduszka przednia prawa, mechanik usiadł na belce przy podniesionej masce i po stu metrach było wiadomo, że dźwiękowy efekt przegubu dawała poduszka silnika.
pozdrawiam :)

I problem rozwiązany, przypadkowo,
gdzieś tam myślałem o tym by sprawdzić śruby lecz nie zrobiłem, a tu brak luftu w kole, zdjąłem koło, naprawa, założyłem ponownie i cholerka stukot ustał.
Zatem dwie śruby obok siebie były niedokręcone uf.
Pozdrawiam:)

Amortyzatory
Powrót