Odgrzybianie klimy 166 UWAGA!!

Piotriix

Administrator
Członek ekipy
Auto
Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
Ten problem był już opisywany i przypominam bo nadszedł czas czyszczenia klimatyzacji.
Uważajcie na nawiewy nad ICS one najcześciej są nieszczelne i wpuszczana piana kapie na radio- może je uszkodzić.

Najlepiej jest wyciągnąć filtr kabinowy (i przy okazji go wymienić) i tam w głębi jest parownik i to jego trzeba zdezynfekować i odgrzybić bo tak na prawdę największy syf zbiera sie na parowniku odgrzybianie kanałów nawiewowych pianą mija sie z celem trzeba zacząć u źródła problemu czyli mowa o parowniku. Można kupić takie środki w spray-u np. w "norauto" Powodzenia:)

ja dziś odgrzybiałem ozonem :] cena 30 zł, generator ozonu wkłada sie do środka auta na 20 minut tylko trzeba włączyć nawiew na maxa. zadnego psikania i bawienia sie

szczerze nigdy tego nie robiłem ozonem, ale ciekawi mnie jak ozon usuwa zabrudzenia i osad z parownika bo po spryskaniu środkiem do odgrzybiania i spłukaniu wodą to wszystko po prostu spływa...

Jedyną 166 jaką odgrzybiałem u mnie to moja 166 i nie miałem tego problemu Bogu dzięki :)

szczerze nigdy tego nie robiłem ozonem, ale ciekawi mnie jak ozon usuwa zabrudzenia i osad z parownika bo po spryskaniu środkiem do odgrzybiania i spłukaniu wodą to wszystko po prostu spływa...

Ozonem nie uzuniesz grzyba, tą metodą możesz tylko zapobiegać... jak już się zalęgnie to musisz użyć skuteczniejszych opcji.

ozonowanie jest skuteczne jeśli się robi od początku posiadania nowego auta jako prewencyjna ale jeśli ktoś ma zarośnięty parownik syfem to tylko wyjęcie i wyczyszczenie karcherem i dobrze jest wyczyszczenie tacy skroplin bo tam też się zbiera sporo syfu

demontaż to już ostateczność, naprawdę są teraz bardzo skuteczne środki do odgrzybiania

Amortyzatory
Powrót