Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Ja mam ją od roku i ja nic nie robiłem ale ktoś przede mną to pojęcia nie mam.
Dodam że przed wymianą turbiny to szła nawet przyzwoicie.
Jak znajdę chwilkę to sprawdze jeszcze na trasie żeby silnik obciążenie miał.
Logi robisz na trzecim bądź czwartym biegu ( najlepiej na czwartym) tylko miej na względzie że prędkość będzie znaczna.
Wybierasz :
- obroty silnika
- zmierzone oraz oczekiwane ciśnienie doładowania
- zmierzone oraz oczekiwana dawka powietrza
- ciśnienie paliwa
- pozycja pedału przyśpieszacza
Logi robisz tak :
- rozpędzasz się do czwartego biegu po czym puszczasz gaz i czekasz aż samochód sam będzie się toczył (na czwartym biegu) bez naciskania gazu, następnie wciskasz gaz do oporu i trzymasz aż do końca skali obrotomierza po czym wciskasz sprzęgło i wrzucasz luz. Zrób parę przejazdów wtedy wyniki będą bardziej miarodajne. Tylko pamiętaj że prędkość będzie już znaczna!!
Po raz kolejny zapytam co było robione w ECU ? A dlaczego tak pytam ? Czy nikt nie zauważył na logach, że komputer nie pokazuje docelowego ciśnienia doładowania (stoi na 0) ? Świadczy to o nieudolnym wyprogramowaniu EGR, ale pytanie co jeszcze było robione ? Na chwilę obecną logi mogą pokazać tylko jakieś przycięcia zmiennej geometrii, ale nie pokażą jak pompuje turbo w odniesieniu do ciśnienia oczekiwanego przez ECU.
Zanim co, to wyjmij i sprawdź czujnik ciśnienia doładowania, czy jest mocno zabrudzony. Ale i tak nie zmieni to nic w kwestii braku wskazań jak pisałem wyżej
Mało tego, zerknijcie na ostatnim logu, jak wygląda max zmierzonej masy powietrza. Iście kosmiczne wskazania
Tego do końca nie jestem pewien, bo dawno nie miałem w łapkach EDC15, ale i tak nie tłumaczy to wskazań powietrza. Jest jeszcze mozliwość taka, że autor wybiera w Mes zły rodzaj sterownika i stad parametry z doopy.
Edit. Dokopałem się do archiwalnych logów na swoim kompie z czystego EDC15 i tam rzeczywiście nie pokazuje oczekiwanego cisnienia doładowania, więc w tym punkcie nie miałem racji.
Jak pisałem wcześniej autko mam od roku i ja na pewno nic nie robiłem nie wiem co działo się przede mną, tylko teraz co zrobić co by maszyna szła jak złoto
Mowa I pytanie o 136 KM.
Czy robiac logi dynamiczne z pracy turbiny gdzie doladowanie max wynosi 2.3-2.4b(razem z atmosferycznym ) znaczy,ze gruszka turbo i cala ta geometria pracuje prawidlowo? Czy moze byc tez tak,ze turbo mimo,ze laduje dobrze,nic nie przeladowuje,to gruszka lub zmienna geometria moze dzialac nieprawidlowo lub wcale nie dzialac i czuc niedobór mocy?
Zarejestruj się i korzystaj z forum bez rozpraszających banerów reklamowych.
Jako zalogowany użytkownik zyskujesz wygodniejszy dostęp do treści, możliwość komentowania, korzystania z prywatnych wiadomości i pełne wsparcie społeczności.
Nie zajmuje to długo, a różnica w komforcie przeglądania naprawdę robi wrażenie! 💡🎉
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.