• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tuleje górnych wahaczy smarowac czy montowac na sucho??

Czarek

Nowy
Auto
166 JTD
witam kolegów, problem moze i błachy i było na forum ale juz sam niewiem, ilu uzytkowników tyle opinii. bede wymieniał tuleje gornych przednich wahaczy i niewiem czy montowac to na sucho, czy przesmarowac przy montazu jakims smarowidłem jezeli tak to jakim?? przy ostatniej takiej robocie znajomy doradził abym składał na wazeline i tak zrobiłem ale po miesiącu nowe tulejki skrzypiały niesamowicie a chodzi mi o to aby zawieszenie po wymianie nie skrzypiało prosze o porade.

Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi bo mam ten temat na tapecie.
Strasznie piszczy mi zawieszenie. Dziś odebrałem samochód po smarowaniu przegubów w końcówkach kierowniczych i nie zdążyłem nawet wyjechać z warsztatu a piszczy dalej.

Małe smarowanie górnego wahacza trochę pomogło ale nie na długo więc czeka mnie większa robota.
Mój mechnik (szukam innego w Białymstoku) zasugerować wymianę wahacza na nowy ale jak widzę można ewentulnie same tuleje ale jak patrzę na różnice w cenie to chyba skuszę się na całe wahacze.
Mechanik powiedział że wymiana będzie skomplikowana bo trzeba wyjąć cały macperson.

Stosunkowo niedawno wymieniałem całe przednie zawieszenie,było już mocno zużyte i często skrzypiało.Żeby mieć z tym spokój zawsze radzę każdemu żeby przesmarował sobie te tulejki w górnych wahaczach najlepiej zrobić to smarując miedzą w sprayu,ja tak zrobiłem i na razie cisza i spokój.Z tymi tulejkami to jest tak że czasami tuż po zamontowaniu zaczynają niemiłosiernie piszczeć i skrzypiec,więc radzę tak zrobić! Ewentualnie kupić górne wahacze z zamontowanymi smarownicami.

dzieki za szybki odzew, tak własnie myslałem o miedzi lub takim białym smarze sylikonowym bo z doswiadczenia wiem juz ze wazelina w masci nie spełnia swego zadania. kolego kapselek witamy grajewo sie kłania :) widze tutejszy sie trafił.
jak rozumiem smarowac tuleje po zewnetrznej a potem jeszcze metalowa tulejke co w srodek idzie??

Ostatnia edycja:
Silikon ma to do siebie że za jakiś czas po prostu wyschnie,miedź na pewno zostanie tam znacznie dłużej!

Ja proponuję medz ale pastę miedzianą a nie spray. Montowałem na paście miedzianej poliuretany i wszyscy poli skrzypi. U mnie cisza czy zima czy lato.

Ja proponuję medz ale pastę miedzianą a nie spray. Montowałem na paście miedzianej poliuretany i wszyscy poli skrzypi. U mnie cisza czy zima czy lato.

Czy mógłbyś sprecyzować,poliuretany jednak skrzypią po smarowaniu miedzią,czy nie?

sorki :d :) przed założeniem czytałem że skrzypią i żeby tego nie zakładać. Ja jednak założyłem ale kazdy element styku poliutretanu z czymkolwiek został zabezpieczony pasta miedzianą i nie nic nie skrzypi i takie tez rozwiązania polecam :)

Nie wiem co wy macie z tym skrzypieniem, wymienialem jak narazie u siebie tylko gorne wachacze i nic nie skrzypi ,skrzypialy zuzyte wsadzilem cale wachacze trw i jezdze juz prawie rok i cisza.Zaznaczam ze nigdy nie smarowalem niczego oprocz tego ze podwozie dobrze zakonserwowane

Ostatnia edycja:
widzisz ty zmieniałeś całośc a jeżeli ktoś ma tylko tulejki do wymiany bo swożeń jest good, wymienia same tulejki i dużo taniej wychodzi a że czasami skrzypi to trudno bywa coś za coś. pampik dzięki za podzielenie się swym doświadczeniem złoże tym razem na miedz zobaczymy. dla reszty chłopaków też wielkie dzięki za rady

Ostatnia edycja:
sworznie mialem dobre , tulejki mialy luz ale wymienilem cale wachacze

Czeka mnie tez wymiana tulei górnych wahaczy i tak sobie czytam to wszystko na temat smarowania. Wydaje mi sie dziwne, zeby smarowac gumowa tuleje po to zeby nie skrzypiala. Przeciez to guma tuleji ma sie przeginac podczas ruch wahacza a nie cala tuleja obracac w wahaczu,moim zdaniem to dlugo by to nie wytrzymalo. Moze mi to ktos sensownie wytlumaczyc.

Czeka mnie tez wymiana tulei górnych wahaczy i tak sobie czytam to wszystko na temat smarowania. Wydaje mi sie dziwne, zeby smarowac gumowa tuleje po to zeby nie skrzypiala. Przeciez to guma tuleji ma sie przeginac podczas ruch wahacza a nie cala tuleja obracac w wahaczu,moim zdaniem to dlugo by to nie wytrzymalo. Moze mi to ktos sensownie wytlumaczyc.

Wujo w tujele w wahaczach górnych mają siedzieć sztywno w wahaczu, obracają sie tylko tuleje które przeplata śruba je mocująca.

wsadzilem cale wachacze trw
Wahacze TRW smarowane są fabrycznie.
Ja tam zawsze smaruję.
Mało tego smaruję tym co mam pod ręką .Zwykły towot Łt -43 lub czarny do przegubów.
I co cisza nie na dzień dwa tylko do końca dni wahacza czyt. swożnia.

Panowie sory że odgrzewam... Bede na dniach wymienial wahacze gorne i zastanawiam sie czy żeby wyciagnąc wahacz musze odkrecac też cale to mocowanie aluminiowe które też trzyma amortyzator? czy wystarczy śrubę wykrecic? Na pierwszy rzut oka to sruba nie wyjdzie bez wyciagania mocowania

Panowie sory że odgrzewam... Bede na dniach wymienial wahacze gorne i zastanawiam sie czy żeby wyciagnąc wahacz musze odkrecac też cale to mocowanie aluminiowe które też trzyma amortyzator? czy wystarczy śrubę wykrecic? Na pierwszy rzut oka to sruba nie wyjdzie bez wyciagania mocowania

Śruba nie wyjdzie, musisz odkręcić mocowanie.

Amortyzatory
Powrót