Nawiew i centralny nie działają

• Autor wątku Autor wątku Bouncy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bouncy

Guest
Witam wszystkich, mam takiego bubla że przestały mi działać powyższe funkcje, nie bez mojej winy naturalnie. Otóż postanowiłem zamontować wzmacniacz w bagażniku, roskopałem kanape, środkowy tunel itp. Wszystko fajnie śmiga ale po tej operacji przestał działac centralny zamek- naciskam guzik, światła migną ale siłowniki nie chodzą, jak wsadze kluczyk to tak samo. Nawiew nie działał wcześniej ale to przez bezpiecznik na podszybiu, po moim car audio wymieniłem bezpiecznik ale teraz nawiew w ogóle nie reaguje na guziki, do tego nie pokazuje temp. zewnętrznej. Kabel od przycisków do nawiewu jest na bank dobrze wsadzony bo chyba 7 razy sprawdzałem. Bezpieczniki sprawdzone wszystkie, kostki dobrze posprawdzane i powtykane, już nie mam sił a klima akurat by się przydała. Macie jakieś pomysły?

Jeszcze podświetlenie zegarów i kokpitu nie działa, i nie pokazuje spalania itp.

Znalazłem bezpiecznik spalony, ale jak wkładam nowy to od razu się przepala, jako to?

Ostatnia edycja:
Znaczy zwarcie jakieś w obwodzie i się bezpiecznik pali. Trzeba szukać... Podaj który bezpiecznik, może ktoś schematy wrzuci.

Wyjąłem ics-a, wymieniłem bezpiecznik od centralnego i już centralny działa, ale nawiew, podświetlenie i pare innych rzeczy dalej nie działa, ma ktoś jakieś rozpiski gdzie są od czego bezpieczniki bo połowa nie jest opisana?

Pali mi bezpiecznik o nazwie services 5, jak dam trochę większy to chwile wszystko działa a potem i tak go przepali, wie ktoś od czego on jest? Wyświetla mi jeszcze się ta pomarańczowa żaróweczka która oznacza problem ze światłami ale ja mam wszystkie dobre, orientuje się ktoś?

Pali mi bezpiecznik o nazwie services 5, jak dam trochę większy to chwile wszystko działa a potem i tak go przepali, wie ktoś od czego on jest? Wyświetla mi jeszcze się ta pomarańczowa żaróweczka która oznacza problem ze światłami ale ja mam wszystkie dobre, orientuje się ktoś?
Bezpiecznik nr 5 10A zasila obwody:
- lusterka wsteczne ogrzewanie,
- tempomat,
- moduł alarmu,
- przekaźnik sprężarki klimatyzacji,
- podświetlanie przycisków,
- regulacja podświetlania tablicy wskaźników,
- zespół przełączników na tunelu środkowym
Wszystko jest opisane w instrukcji obsługi - trzeba tylko czytać!!!

A gdzie da się po odłączać poszczególne obwody żeby sprawdzić w którym jest coś nie tak, bo odłączam wszystko co umiem i dalej się pali?

A gdzie da się po odłączać poszczególne obwody żeby sprawdzić w którym jest coś nie tak, bo odłączam wszystko co umiem i dalej się pali?
Kolego, zaopatrzyć się w instrukcję serwisową DTE lub eLearn wydrukować schematy elektryczne obwodów zasilanych przez ten bezpiecznik i podjechać do elektryka lub samemu (potrzebna wiedza).
To nie jest "prom kosmiczny" i da się zlokalizować "trefny" odbiornik tylko trzeba mieć schematy eletryczne wraz z rozmieszczeniem poszczególnych łączy (to wszystko jest w cytowanych instrukcjach).
Pozdrawiam

a powiedzcie gdzie ten bezpiecznik od centralnego jest że isc-a trzeba wyjmować bo u mnie nie działa :/

bezpiecznik od centralnego jest tam gdzie wszystkie tylko mi przestalo go przepalac dopiero jak ics-a wyciagnalem i odpialem, i wtedy wlozylem bezpiecznik. Schematy mam tylko nic mi to nie daje bo nie wiem gdzie co jest, zobacze te instrukcje, nawet nie wiedzialem o takich, dzieki za pomoc

A co klego rozbierałeś przy pracach które przeprowadzałeś przed tym całym zamieszaniem ? Opisz troszke proces prac, musiałes cos ruszyć po drodze.

więc tak, zdemontowałem tylną kanape, środkowy tunel i ics-a, tylko ics-a odłączyłem bez odpinania aku, może to coś ma do rzeczy. Ogólnie to auto jest u mechanika i robią mu zawieszenie, jak wróci to będę grzebał dalej ale, wszelkie pomysły mile widziane.

Już nie wiem, ściągnąłem eLearn-a, poczytałem ale nic mi to nie pomogło. Najgorsze jest to że jak włożę mocniejszy bezpiecznik to wszystko działa,tylko na chwile, aż się nie przepali,a chyba jak gdzieś by było zwarcie to coś nie powinno działać. W ogóle jak odepnę od wtyczki z tablicy bezpieczników kabel pomarańczowy z czarnym paskiem (nazywa się bezpiecznik 5, co bardzo mi pomaga :/) to bezpiecznika nie przepali ale dalej wszystko nie działa. Nie umiem znaleźć żadnego schematu przydatnego w tej instrukcji (najlepszy byłby taki który zaczyna się od trefnego bezpiecznika), instrukcja cała jest po angielsku co dodatkowo utrudnia mi życie, a najgorsze jest to że wszystko co było do zrobienia już zrobiłem i został mi tylko problem który sam sobie stworzyłem :(.

W końcu znalazłem schematy, problem rozwiązany, spalona była jedna żarówka środkowego światła stopu, nie wiem co to ma do tego bezpiecznika ale jak ją wyjąłem to już wszystko śmiga, temat można zamknąć.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót