Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [166] Klimatyzacja - osuszacz

kmito
    Gość

Domyślnie [166] Klimatyzacja - osuszacz

Objaw mam takie:
    Włączam na zimnym silniku klimatyzację wentylator od razu włącza się na I bieg.
    Po jakiś 15 sekundach włącza się II bieg.
    Nie wiem jak jest podczas jazdy bo go nie słyszę, ale wydaje mi się że chodzi bo jak stanę na światłach to go od razu słyszę.
    Klimatyzacja działa prawidłowo jakieś 4-6'C na wylotach
    Wydaję mi się że podczas jazdy klimatyzacja działa wydajniej, dlatego zacząłem podejrzewać chłodnicę albo osuszacz że są zabite, zużyte etc. i sam wentylator nie może wychłodzić czynnika.
    Chłodnica wygląda na nową więc padło na osuszacz.
    Teraz pytania:
    1) Czy w Waszych Alfach też tak jest?
    2) Czy osuszacz się wymienia?
    3) Czy ktoś wymieniał i jakie były objawy zużycia?
    4) A może jakieś inne sugestie?

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

też u siebie mam identyczną sytuację i faktycznie klima jest wydajniejsza jak auto jedzie.

w tamtym roku wymieniałem czynnik i pamiętam ze po jego wymianie było ok ... nie zależnie czy auto jechalo czy stało klima była równie wydajna ... w tym roku jest już zauważalna różnica aczkolwiek nie tak straszna jak przed wymianą czynnika
    wtedy to było tak że jak jechałem to leciało chłodne powietrze a jak stanąłem to leciało letnie ... także na pewno serwis klimy pomoże ... zrób pełną opcję najlepiej z ozonowaniem niektóre serwisy mają to w opcji - polecam

wyssanie starego czynnika ozonowanie osuszanie olejenie i na koniec nowy czynnik i będzie dobrze

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

cytat ze strony:

ODGRZYBIANIE układu nawiewu.
    Ma za zadanie usunięcie nieprzyjemnych zapachów oraz zabicie bakterii i grzybów rozwijających się w kanałach układu nawiewu. W naszym serwisie stosujemy - naszym zdaniem - najnowocześniejszą i najskuteczniejszą metodę czyszczenia poprzez OZONOWANIE. Wykorzystujemy w tym celu wytwornicę ozonu produkcji MAGNETII MARELLI. OZON z wytwornicy doprowadzany jest do wnętrza pojazdu. Uruchamiamy układ klimatyzacji na wewnętrznym obiegu i przez okres 30 min OZON krąży z powietrzem we wszystkich kanałach jak i też we wnętrzu kabiny. Taki sposób rozprowadzenia daje gwarancję dotarcia ozonu w KAŻDY nawet najmniejszy zaułek kanałów dolotowych. Dodatkowo OZON bardzo skutecznie likwiduje zapachy - w tym również dymu tytoniowego . Tak więc oprócz odgrzybienia układu klimatyzacji dodatkowo otrzymujemy efekt zbliżony do czyszczenia tapicerki.

kmito
    Gość

Domyślnie

Problem w tym, że w tym roku miałem robiony pełen serwis klimatyzacji.
    A piszczę o tym z takim opóźnieniem ponieważ nie byłem przy tym i musiałem się upewnić czy na pewno mechanik zrobił osuszanie.
    Docisnąłem go i sie zarzeka że wykonał całą procedurę.
    Rozumiem, że jeżeli było robione osuszanie to osuszacza nie trzeba wymieniać?

Jurcio_8v
    Gość

Domyślnie

Osuszacz wymienia się co pewien okres czasu, niezależnie od wykonania "osuszania" klimatyzacji.

Przeczytaj http://www.alpo.ig.pl/klima.html

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

no przyznam że to ciekawa i pouczająca lektura
    dzięki jurcio

Bedboys
    Gość

Domyślnie Re: Klimatyzacja - osuszacz

Cytat Napisał kmito
    Objaw mam takie:
    Włączam na zimnym silniku klimatyzację wentylator od razu włącza się na I bieg.
    Po jakiś 15 sekundach włącza się II bieg.
    Nie wiem jak jest podczas jazdy bo go nie słyszę, ale wydaje mi się że chodzi bo jak stanę na światłach to go od razu słyszę.
    Klimatyzacja działa prawidłowo jakieś 4-6'C na wylotach
    Wydaję mi się że podczas jazdy klimatyzacja działa wydajniej, dlatego zacząłem podejrzewać chłodnicę albo osuszacz że są zabite, zużyte etc. i sam wentylator nie może wychłodzić czynnika.
    Chłodnica wygląda na nową więc padło na osuszacz.
    Teraz pytania:
    1) Czy w Waszych Alfach też tak jest?
    2) Czy osuszacz się wymienia?
    3) Czy ktoś wymieniał i jakie były objawy zużycia?t
    4) A może jakieś inne sugestie?

ad 1 nie, drugi bieg w zasadzie się nie włącza
    ad 2 tak
    ad 3 tak - słabo chłodziło ale wentylatory pracowały w normie.
    ad 4 w innym samochodzie miałem podobnie powodem była zbyt duża ilość czynnika w układzie, jak nabiłem ile trzeba objawy zniknęły