Strona 1 z 11 12345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Temat: Brak spryskiwaczy ksenonów, a przegląd.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie Brak spryskiwaczy ksenonów, a przegląd.

Witam,
    w grudniu auto musi udać się na przegląd, ale wolę już teraz zacząć ogarniać ten temat.
    Mianowicie: w mojej Belli mam dokładane ksenony, bez spryskiwaczy... Szukam wyjścia z tej sytuacji. Raczej nie mam znajomego który mógłby mi podbić przegląd, więc muszę zrobić coś innego. Mam kilka pytań w związku z tym.

Jaka opcja byłaby najtańsza i możliwa do zrobienia - czy można jakoś zmienić tylko żarówki?
    Spryskiwacze do najtańszych nie należą, do tego montaż, to znowu musiałbym wchodzić w koszta...

Może ktoś był w podobnej sytuacji, albo ma jakiś pomysł jak to rozwiązać?

sq9ord
    Gość

Domyślnie

Wszystko zależy czy masz założone oryginalne "lampy ksenonowe" ( w co wątpię ) podejrzewam że masz założone HID'y (przetwornice plus żarniki ) .
    Najprostszym sposobem jest założenie zwykłych żarówek H7 dobrej marki np OSRAM night breaker plus które bardzo mocno świecą ( ok 1500 lm) i daja rade z "małymi" lampami 166
    Ewentualnie zakup uniwersalnych spryskiwaczy na portalu aukcyjnym.
    Ostatnio edytowane przez sq9ord ; 14-10-2012 o 13:13

Lukas166
    Gość

Domyślnie

Najprostrzym sposobem będzie założenie na dzień przeglądu zwykłych żarówek a HID-y dobrze ukryj żeby nie demontować. Ja tak robiłem do czau kiedy nie miałem znajomego na stacji :-)

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Ja dla świętego spokoju założylem sobie nowe- używane spryskiwacze a do tego Chiński oryginalny hidzik!
    Sprysków oczywiście nie podłączałem bo szkoda mi płynu, ale przynajmniej nikt mi nie powie , że mam jakieś podróbki ksenonu.

Wygląda jak oryginał.
    A tka szczerze to jak masz hid to lepiej załoz sobie zwykłę żarówki na czas przeglądu bo jak będzi ejakiś służbista to Ci auta nie puści...
    [C

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie

A orientujecie się, czy na przeglądzie sprawdzają czy ten spryskiwacz działa? Podejrzewam, że nie, ważne żeby po prostu był na aucie.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Nie sprawdzają czy działa. Przynajmniej w moim przypadku.
    Generalnie Popytaj wsród znajomych/rodzinki gdzie można zrobić przegląd z naciskiem na słowo ZROBIĆ
    Ja zawsze jeżdzę do takiej niewielkiej miejscowości w okolicach gdzie się klienta szanuje i podbijają wszystko co im się podetknie pod nos. W samym mieście kiedyś mi nie chciał jeden cham!!! podbić bo miałem lekko zapieczone linki od ręcznego
    Tego samego dnia jak pojechałem do tego faceta w tej małej miejscowości 10 km od Konina to dostałem pieczątke i polecał się na przyszłość Autem nawet na hale nie wjechałem więc jak dobrze popytasz to się o spryskiwacze nie martw. Wybieraj zawsze te stacje na uboczu a omijaj te duże które mają duży ruch, jak masz samochód sprawny z łądnymi oponami i nie poskręcany drutami to nic o światłach nie mów a będzie dobrze...
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 14-10-2012 o 23:19
    [C

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

kolego a co ci dadzą spryskiwacze jak masz lampę nie homologowaną do ksenonu i brak poziomowanie. Jak bedzie chciał to się szybko przyczepi .Wsadź normalne żarówki i nie kombinuj chyba że podskoczysz do Konina do Masy

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Dokładnie, nic Ci po spryskach. Tylko zwykłe żarówki i tyle.
    Moja żona w ubiegłym tygodniu pugiem pojechała na zakupy (mała mieścina Strzelin) i policja ją zatrzymała do kontroli. Ma w pugu soczewki ze spryskami (oryginał) + osramy nightbreaker (najlepsze moim zdaniem). Wyglądają jak hid 5000K. I wiecie że skubaniec kazał podnieść maskę i gmerał przy lampach?????? Tak więc nie ma reguły. Ale fakt jak masa pisze na zadupiach stacje kontroli pojazdów się nie czepiają żeby do nich przyjeżdżać.
    Generalnie kombinatoryka za hidami prędzej czy później kończy się wtopą bo u nas gliniarze są cięci na to.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Tutaj się o pieczatke rozchodzi panowie.
    Zabawa z policją to już inna sprawa i zgadzam się z Wami, że hid to nic dobrego w razie stłuczki czy kontroli.
    Zreszta słyszałem ostatnio w radio jak mówili o jakiejs akcji dotyczącej nielegalnych ksenonów i możliwe że szanowna małżonka marka została włąśnie złapana w jej ramach.
    Ja 166 zbyt wiele nie jeżdzę po polsce ale u mnie w tej marnej mieścinie Konin nie ma z tym problemów.
    W dzień zawsze profilaktycznie mam opuszczone światła na 3 bo wiem , że ten hid to "taniec z diabłem" i lepiej uważać.
    [C

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Zdemontuj te HIDy bo tylko oślepiasz kierowców z naprzeciwka!
    Nie mówiąc już o spryszkiwaczach których i tak nie użyjesz bo jak samo powiedziałeś szkoda Ci płynu, nie mówiąc o samopoziomowaniu którego nie masz przedewszystkim masz nieprzystosowane sczewki do lapm wyładowczych.
    Przyjrzyj się kiedyś jaka jest linia odciecia na xenononach a jaka na H7