Jakie xenony do Alfy 166?

• Autor wątku Autor wątku askew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U mnie w fabrycznych ksenonach na kloszu też jest oznaczenie HCR do drogowych i w dalszej kolejności DC do świateł mijania.

Ja wczoraj sprawdzałem na kolejnej z fabrycznymi ksenonami. Też są oba oznaczenia. Teraz mamy pewność. Bez względu na rodzaj świateł w 166 klosze są homologowane na oba źródła światła. Są identyczne.

Ja wczoraj sprawdzałem na kolejnej z fabrycznymi ksenonami. Też są oba oznaczenia. Teraz mamy pewność. Bez względu na rodzaj świateł w 166 klosze są homologowane na oba źródła światła. Są identyczne.
teraz masz pewność - jak jest u ciebie

a kto wie jak u innych ?

Potwierdzone na trzech autach z ksenonami.

U mnie xenonów nie ma (noo... lamp wyładowczych) a oznaczenia DC są... ;)

- - - Updated - - -

oczywiście najpierw jest HCR xxxxx HCR xxxx... a pod kierunkowskazem DC xxxxxx DC xxxxxxx ;)

Ta różnica w odcięciu o której pisze kozi to jest pomiędzy soczewką a zwykłą lampą. Soczewka do ksenonu jest identyczna jak do halogenu. Jedynie gdzie w necie napotkałem na ideologię koziego to forum vw i bmw :P ja rozkręcałem soczewki halogenowe w swojej poprzedniej i przysłona wyglądała normalnie czyli _/- więc nie może siłą rzeczy świecić tak _/ :)
Chyba koziego trochę uniosły emocje w temacie hidów :)
Tak czy siak autor watku z jakiegoś powodu ma klosze DC (co jednoznacznie dopuszcza ksenon) ale nie ma przetwornic. Czekamy na zdjęcia. Jak wygląda w środku ten reflektor, gniazdo żarówki itd.

Oczywiście nie prawda. Lampy przystosowane do ksenonu nie mają odcięcia do góry tylko jest płaskie. (kropki pomocniczo bo sie rozjechalo)
........./
_____/
tak ma halogen

a tak ma xenon
.........______
_____/

i nie pytajcie dlaczego. tak jest we wszystkich markach i juz.

Niestety nadal się z Tobą nie zgodzę. A dowód stoi na moim podjeździe :P w dodatku rozkręcałem na drobne części

Zgadzać sie nie musisz, ale temat ksenonow mam przeorany ze względu na wieksze i mniejsze przeróbki i bebeszenia takiego sprzętu. Każda, ale to każda soczewka czy reflektor tzw paraboliczny (w skrócie bez soczewki :D) bedzie dawał płaską powierzchnie.

Poczytaj w takim razie o samych światłach ksenonowych i ich przesłonie. Każda oryginalna lampa ksenonowa ma płaskie zejscie, a nie pod kątem jak typowy halogenowy reflektor.

Sprawdz to w innych autach, bo stawiam Ci skrzynkę wódki jeśli bedziesz miał racje. A wiem że nie bedziesz miał ;) (pomijam fakt że do soczewek zwykłych także można zamontowac ksenony). Mówimy jednak o ORYGINALNYCH i FABRYCZNYCH rozwiązaniach.

Tylko pare przykładów z internetu.
lampy_103.jpg

IDEALNY PRZYKŁAD: Po lewej dokładany ksenon - odciecie po ukosie, po prawej fabryczny, ściety i płaski. I tak niestety jest, czy tego chcesz czy nie :)
dsc0037mo5.jpg

Aha - oczywiście poprawne ustawienie swiateł ksenonowych powinno sie zazębiać tworząc taką oto linię
lapq.png

Ostatnia edycja:
Ale chyba nie doczytałeś w temacie że tu się rozchodzi tylko i wyłącznie o soczewki. Ryflów i tzw zwykłych klarów nie bierzemy w ogóle pod uwagę bo tam idą inne żarówki i absolutnie nie nadają się pod hid.
Tak więc ja i poprzednicy mówię (piszę) o porównaniu soczewek do halogenu i ksenonu. Są identyczne. I mają identyczne odcięcie które wynika ściśle z budowy układu optycznego. Rozkręcałem optykę i z ksenonu i z halogenu (powtarzam że obie soczewki) i NIE MA ŻADNYCH RÓŻNIC. Więc zweryfikuj jeszcze raz czy o tym samym piszemy jeżeli już chcesz stracić tą skrzynkę :P
A te przykłady to ni jak się nie mają bo nie widzimy jakie jest źródło światła. Choć gwarantuję że po lewej masz tam zwykłą lampę (ryfla albo klar) a po prawej soczewkę (z pewnością nie ksenon tylko soczewka z hidem bo fabrycznie w tych "E" nie było soczewek nigdy)

Nadal sie nie rozumiemy.

Nie ważne czy auto ma soczewki czy nie - ale jest fabrycznie wyposażone w ksenony - np Laguna 2 to mimo wszystko i tak odcięcie jest płaskie. Przy zasilaniu halogenowym zawsze ukośne. Nie ma znaczenia soczewka vs reflektor paraboliczny. Przy halogenie ukos, przy xenonie płasko - podkreślam, tylko FABRYCZNE ksenony mają płasko.
Nie ma co dalej kruszyć kopii bo ja wiem jak jest, Ty wiesz co wiesz i tyle :) W tej kwestii przykłady moge mnożyć.

Jeśli chodzi Ci o samą róznicę to jest ona jedynie (przy soczewce) w przesłonie. Po za tym soczewki są identyczne. Mało tego - doszukaj (bo mi już sie niechce :)) jak jest przy bixenonie. Wtedy bedziesz miał pewność że to co mówie jest prawdą. Każdy bixenon ma płaskie odciecie (absolutnie każdy), po włączeniu drogowych oczywiście przesłona znika i wali całością. Jeśli masz dostęp to sprawdź na 166 po lifice;)

To przegrasz tą skrzynkę i ja się zakładam. Ty do mnie jedziesz ze skrzynką a ja Ci wykręcam soczewkę do halogena z 406 coupe (nigdy w tym aucie nie było fabrycznie ksenonu a były soczewki) i tak samo ze 166 gdzie fabrycznie mam ksenon. BĘDĄ IDENTYCZNEJ budowy z IDENTYCZNĄ przesłoną i z IDENTYCZNYM odcięciem wiązki. Mało to. 166 bez ksenonu ma to samo. Rozkręcałem wszystkie więc nie irytuj mnie :P w dodatku przed chwilą byłem JESZCZE RAZ zapalić światła i oba auta mają identyczne odcięcie. Tak więc składaj na skrzynkę bo mnie suszy :P a jeżeli chodzi o biksenon to różnica w budowie jest znaczna. Ale dotyczy głównie mechanizmu uchylania przysłony. Nie o tym teraz. Poza tym możesz np na portalu optycznym poczytać testy optyki gdzie w niektórych wątkach pisze wyraźnie że sam układ optyczny (soczewka, przysłona, lustro) nie różnią się niczym pomiędzy halogenem i ksenonem. Pokaż mi konkretny przykład soczewki która nie ma płaskiego odcięcia. Zdjęcie jak świeci, jak jest zbudowana i dowód że wiązka świetlna jest właśnie z tego.

Jak pisałem wczesniej - ja wiem jak jest, a Ty wiesz co wiesz ;)
Jak masz ochote coś mi udowadniać to poszukaj ;) Nie bede Cie przekonywał na siłę, ale chyba też nie do końca czytasz moje posty.

Ja piszę prosto. Każda soczewka jaką widziałem ma odcięcie do ksenonu. Dowodów mam na pęczki.

Odciecie w ksenonie jest płaskie

........_____
____/

I na tym proponuje zakonczyć ;)

W każdej halogenowej odciecie masz ukosne do góry. Spłaszczenie prawej części ma zapobiegać oślepianiu, bo jednak 3 x więcej światła przy ksenonie robi swoje. Takie tam wymysly inżynierów. Po za tym pisałem już wczesniej. Nie ważne czy jest soczewka czy nie. Są reflektory ksenonowe z soczewką i bez (fabryka). Halogenowe mają ukos, ksenon płasko.

............./
_______/

... rany boskie to przecież Ci piszę że nie masz racji na co mam dwa dowody na podjeździe. Nie ma różnicy w soczewce ksenonu i halogenu. Wiem że mi nie wierzysz dlatego pogadamy na zlocie :P będę miał rekwizyty.

Podsumujmy. Twierdzisz że soczewki czy to halogenowe czy ksenonowe mają odcięcie płaskie? (jak napisałeś kilka postów wyżej) A reflektory paraboliczne zawsze ukośne?

To myśle że żadne spoty nie są potrzebne bo na już mam 3 auta pod domem które fabrycznych ksenonów nie mają, mają soczewki - w tym moja alfa i odciecie jest ukosne do góry ;) Po tej śmiesznej niby różnicy od razu właśnie można stwierdzić przy czym powinny pracować owe soczewy :) Jutro wieczorem cykne to i owo :)

Amortyzatory
Powrót