Skrzypienie podczas kręcenia kierownicą

• Autor wątku Autor wątku kubarecz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubarecz

Guest
Witam wszystkich.
... kolejny problem z jakim sie spotykam. Minaowicie, kiedy krece kierownica w prawo lub lewo na postoju lub wolnych predkosciach czuje jakby cos tarlo ( jakby cos nie nasmarowane bylo). Nie slychac tego z zewnatrz tylko ze srodka. Nie jest to glosne ale troszke odczuwalne na kierwnicy. Na poczatku dawalo to sie odczuwac tylko przy skrecaniu w lewo i to tylko na postoju, teraz juz w obie strony i przy jezdzie. Mechanik rozklada rece i mowi ze nie wie co to moze byc. Plyn do wspomagania jest, nie ma wycieków. Mówil, zeby jezdzic tak az sie nie bedzie dzialo gorzej bo nie chce wymieniac czesci w ciemno. Moze ktos ma podobne doswiadczenia lub uwagi i chcialby sie z nimi podzielic? ( sorki za brak polskich znaków)
dzieki z góry!!

Z tego co czytam Twoje wypowiedzi to receptą na wszystko jest zmiana mechanika...........
Jeżeli chodzi o to tarcie to czy czasem nie obciera ci o coś kolumna kierownicza? Rozkręcić plastiki pod kierownicą i zobaczyć. Profilaktycznie zaaplikować wszędzie smar.
Weź syna, żonę czy sąsiada niech Ci kręci tą kierownicą a Ty słuchaj skąd do dociera. No niestety chcesz coś zrobić dobrze to zrób to sam.

Z tego co czytam Twoje wypowiedzi to receptą na wszystko jest zmiana mechanika...........
Jeżeli chodzi o to tarcie to czy czasem nie obciera ci o coś kolumna kierownicza? Rozkręcić plastiki pod kierownicą i zobaczyć. Profilaktycznie zaaplikować wszędzie smar.
Weź syna, żonę czy sąsiada niech Ci kręci tą kierownicą a Ty słuchaj skąd do dociera. No niestety chcesz coś zrobić dobrze to zrób to sam.

Marek, dzięki za podpowiedź. Władowałem troche W40 do kolumny kieronicy ( pod gumową obudowę) i jak ręką odjął. pozdrawiam!!

Witam odświeżę temat mam problem polegający na tym że podczas skrętu w lewo czuć na kierownicy puknięcie. Nie ma różnicy czy jak się jedzie wolno czy trochę szybciej jak skręcam w prawo to zdarzy się raz na jakiś czas lub wcale jestem przed wymiana amorków i dolnych wahaczy ponieważ dolny lewy ma luz i ogólnie na wybojach słychać stukanie z lewej strony, górne wymieniłem tak samo jak końcówki kierownicze mechanik twierdzi że to wina wahacza dolnego lewego lub magiel ,a ja się zastaniawiam czy to nie jest krzyżak który ma już luzy czy któs miał podobne objawy??

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powiem Ci tak. JEszcze o luzach na krzyzaku nie czytalem odkad tu na forum siedze. Maglownice lubia padac w naszych autach sam mam problem z wyciekami z niej. Najlepiej podnieś auto, zdejmij koło i niech ktoś kręci kiera tyo moze namierzysz skad to puka. Mozę i wina wahacza, który gdzieś na tulei Ci stuka.

Zacznij od wymiany dolnych wahaczy bo jak mają luz to może przesuwać się całe koła i czujesz uderzenia na kierownicy. Jeśli po tym zabiegu nie ustąpi to będziesz szukał dalej. Kolejna sprawa, to rozumiem, że drążki kierownicze nie mają luzu ?

Zacznij od wymiany dolnych wahaczy bo jak mają luz to może przesuwać się całe koła i czujesz uderzenia na kierownicy. Jeśli po tym zabiegu nie ustąpi to będziesz szukał dalej. Kolejna sprawa, to rozumiem, że drążki kierownicze nie mają luzu ?

Wymieniłem końcówki drążków mają może dwa tygodnie były wymieniane razem z górnymi wahaczami ale całych drążków nie wymieniałem bo niby nie miały luzu...

Dodano po 9 minutes:

Powiem Ci tak. JEszcze o luzach na krzyzaku nie czytalem odkad tu na forum siedze. Maglownice lubia padac w naszych autach sam mam problem z wyciekami z niej. Najlepiej podnieś auto, zdejmij koło i niech ktoś kręci kiera tyo moze namierzysz skad to puka. Mozę i wina wahacza, który gdzieś na tulei Ci stuka.

Miałem problem z krzyzakiem w Volvo V40 bo to moja pierwsza alfa i też nic na forum nie znalazłem o krzyżaku bardziej stawiam na wahacze bo lewy ma luz ,a prawy delikatny ale czy to maglownica to sam nie wiem bo to zaczeło się dziać po tym jak zrobiłem górne wahacze końcówki drążków kierowniczych i łączników stabilizatora i oczywiście zbierzności i zaczeło się stukanie z lewej strony...

Ostatnia edycja:
Zerknij jeszcze czy nie rozkręciła Ci się śruba przelotowa górnego wahacza. Ja miałem taki numer i też ciężko było znaleźć przyczynę walenia. Nawet na 3 stacjach diagnostycznych nie dali rady.

Zapewne prawdy sie kolego dowiesz jak wymienisz ten wahacz. Moze coś złęgo dzieje sie ze sworzniem który przykręcony jest do zwrotnicy i w momencie krecenia kierą cos tam przeskakuje? Troche to takie wróżenie z fusów dopóki nie wyeliminujesz tego uszkodzonego wahacza. Maglownica jednak tez wchodzi w gre.

Ok pierw wymienie i dam znac jak poszlo teraz mam za to drugi problem prawdopodobnie sprzeglo mi pada podczas ruszania do przodu lub na wstecznym zachowuje sie tak jak by mial zgasnac po odpuszczeniu sprzegla nawet ruszajac na samym sprzegle lub dodajac gazu nim telepie sam pedal sprzegla wibruje wiec czeka mnie niezly wydatek ale trudno sie mowi czego sie nie zrobi dla Alfy...

Sprawdz na początek wysprzęglik i poziom plynu hamulcowego. To najtanszy element układanki. One tez po latach zdychaja. Moze nie pracuje jak powinien i stad Ci sie sprzegło krzaczy. Ale zapewne dwumas i sprzeglo zmarło.

Powiem tak moim zdaniem albo sprzeglo padlo albo wysprzeglik alr moze byc docisk to nie moj pierwszy diessel chociaz i w oplu omedze benzynowej mialem yo jak padla dwumasa to bylo slychac ja w volvie jak padla dwumasa to stukanie bylo slychac na 5m chyba ze w alfie nie ma takich objaw ale zobacze jak mechanik rozbierze u brejdaka bylo tak jak pompa sprzegla padla tylko ze on ma silnik 136km a ja 140km obie sa z 2000r tez 166 ale nigdy nic nie wiadomo moze byc tak jak kolego piszesz ale wszystkiego dowiem sie jak bedzie rozebrana skrzynia dzisiaj zostala u mechanika a mi zostala druga moja alfa 156 ale niestety benzyniak z sekwencja 1,8T (ciasna :D) Aha zapomnial bym wymienialem klocki hamulcowe przod tyl i przy lekkim hamowaniu i nia buja ale czy podczas ruszania skrzywione tarcze mialy by wplyw na ruszanie w manualu??

Ostatnia edycja:
Witam byłem u mechanika i okazalo się że łożysko sprzegła zaczeło sie rozłazić do tego tarcza sprzegła bardzo cięka i zaczegł dzec nity dwumasa jest w bardzo dobrym stanie jak i pompka sprzęgła ,a jeśli chodzi o resztę to nie wiem jak na razie zakladają amorki i dolne wahacze więc dowiem się jutro lub w poniedziałek jak bedzie skończony.

Amortyzatory
Powrót